Η φλαούνα είναι τετράγωνη ή τριγωνική, ανοιχτή στο κέντρο σαν πουγκί και υπάρχει σε κάθε σπίτι. Τρώγεται το βράδυ μετά την Ανάσταση και την Κυριακή του Πάσχα παραδοσιακά λόγω του αβγού και των τυριών που περιέχει, ενώ αρκετοί τις συντηρούν στη κατάψυξη ώστε να συνοδεύουν τον καφέ τους για αρκετές μέρες. Οι παλιές γιαγιάδες έκαναν και πολλά ζυμωτά κουλούρια με σουσάμι, σε διάφορα σχέδια, όπως τα κοκοράκια για τα μικρά παιδιά, και παξιμάδια, ενώ το τσουρέκι είναι μόδα των τελευταίων χρόνων από Ελλάδα. Στην Κύπρο κάνουμε την "αυκωτή" που είναι το τσουρέκι με κόκκινο αβγό, ενώ μόνο στην Πάφο θα βρεις "πασκιά", η οποία είναι πίτα με γέμιση από μικρά κομμάτια αρνιού με μπαχαρικά και κρεμμύδια και γέμιση φουκού από τις φλαούνες, και τρώγεται το Πάσχα. Τη Μεγάλη Πέμπτη βάφουμε και τα αβγά. Στα παραθαλάσσια χωριά ο κόσμος πήγαινε στη θάλασσα από μέρες και μάζευε φύκια - τα λέγαμε "μπογιά της θάλασσας" - που βγαίνανε κοντά στα βράχια. Τα έβραζαν και έβγαζαν ζουμί κόκκινο όπου έβαφαν τ' αβγά. Στα ορεινά προτιμούσαν ένα είδος ρίζας - το "ριζάρι" ή "λιζάρι" σε κάποια χωριά, που πωλείται και στα σουπερμάρκετ -, που την κοπανάνε στο γουδί και γίνεται πολτός, και εν συνεχεία βράζουν στο νερό που κοκκινίζει τα αβγά». Σίγουρα το πιο εντυπωσιακό στοιχείο του κροατικού Πάσχα είναι τα βαμμένα αβγά! Πότε τεράστια, ζωγραφισμένα με διάφορες χαρούμενες παραστάσεις, ακόμη και τοπία, να στολίζουν δημόσιους χώρους και να υπενθυμίζουν σε όλους το Αγιο Πάσχα, και πότε από νοικοκυρές βαμμένα κόκκινα και διακοσμημένα με θρησκευτικά στοιχεία να φιγουράρουν όχι μόνο στο σπιτικό τραπέζι αλλά και στα τραπέζια των εστιατορίων, ακόμη και στα υπαίθρια καφέ κάθε πόλης και κάθε χωριού για το καλό της ημέρας. Το κόκκινο αβγό στην Κροατία λέγεται «πισάνιτσα» από μια κροατική λέξη που σημαίνει «γραφή». Τα αβγά αυτά -«πισάνιτσε» στον πληθυντικό - κυρίως έχουν ζωγραφισμένο έναν λευκό σταυρό στη μέση, άλλα διακοσμούνται με σχήματα από διάφορα λουλούδια σε διάφορα σημεία, ακόμη και ευχές για «Καλό Πάσχα», υγεία και ευτυχία. Είναι έθιμο να προσφέρονται ...