Η σακχαρόζη είναι δύο φορές πιο γλυκιά από τη γλυκόζη. Με την υψηλή επεξεργασία, η σακχαρόζη μάς δίνει τη λευκή και μαύρη ζάχαρη και τη μελάσα, αλλά δεν διατηρεί κανένα θρεπτικό συστατικό. Μαλτόζη: Υπάρχει στη ζάχαρη βύνης και στα δημητριακά με βλαστάρια. Λακτόζη: Υπάρχει αποκλειστικά στο γάλα, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες: Η ζαχαρίνη και η ασπαρτάμη είναι πολύ πιο «δυνατές» από τη ζάχαρη, αλλά καμία από τις δύο αυτές ουσίες δεν ταξινομείται ως τροφή. Η σορβιτόλη, που παρασκευάζεται από τη γλυκόζη και η μανιτόλη που παρασκευάζεται από τη φρουκτόζη χρησιμοποιούνται ευρέως στις διαβητικές τροφές λόγω της αργής αποδέσμευσής τους. Μάθετε να διαβάζετε τις ετικέτες Επίσημα στοιχεία του «ΙΝΚΑ» δείχνουν ότι οι μαθητές αγοράζουν σνακ σε ποσοστό 49-56%, άλλα ζαχαρούχα προϊόντα σε ποσοστό 36-65% και τυποποιημένους χυμούς με προσθήκη ζάχαρης (τύπου νέκταρ) σε ποσοστό 53-57%. Γενικά, το 81% των παιδιών προμηθεύεται για κολατσιό από το σχολείο είδη τροφής τα οποία, αν εφαρμοζόταν ο νόμος που έχει ψηφιστεί εδώ και καιρό, δεν θα έπρεπε να διατίθενται στα σχολικά κυλικεία. Πώς να υποκαταστήσω τη ζάχαρη; Όλα τα παιδιά ζητούν ζάχαρη, ιδιαίτερα τις στιγμές που νιώθουν έντονη ενέργεια μέσα τους. Αντί για οποιοδήποτε γλυκό, μπορείτε να τους προσφέρετε ένα ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, δημητριακά με μικρά κομμάτια μήλου ή φράουλες, φρυγανισμένο ψωμί σικάλεως με οργανικό μέλι ή ένα μιλκσέικ με φρούτα. Στο σχολείο, αντί για κάποιο άλλο γλυκό κολατσιό, μπορείτε να τους δώσετε μια μπανάνα, λίγα σταφύλια, ένα σπιτικό κέικ με βρόμη και οργανικό μέλι. Το βράδυ απαγορεύεται ρητά η σοκολάτα, επειδή δημιουργεί υπερένταση, αλλά, αντί και για οποιοδήποτε γλυκό, μπορείτε να τους προσφέρετε ένα ώριμο φρούτο. Ζάχαρη και τερηδόνα Η τερηδόνα είναι μια μόλυνση που οφείλεται στο μικρόβιο Streptococcus Mutans. Το μικρόβιο αυτό βρίσκεται στο στόμα κάθε παιδιού και κάθε ανθρώπου, αλλά για να επιβιώσει χρειάζεται ζάχαρη. Όταν βρίσκει ζάχαρη, την καταναλώνει με γοργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός οξέος που επιδρά πάνω στα δόντια και τα καταστρέφει. Το οξύ αυτό μπορεί να δρα για 20 περίπου λεπτά. Όση, λοιπόν, περισσότερη ζάχαρη καταναλώνει το σας, τόσο περισσότερο αυξάνεται η πιθανότητα να παρουσιάσει τερηδόνα. Σημασία, βέβαια, δεν έχει μόνο η ποσότητα, αλλά και η συχνότητα που καταναλώνει τη ζάχαρη. Η δράση του καταστροφικού οξέος, όπως έχει ήδη αναφερθεί, διαρκεί 20 λεπτά. Άρα, η συχνή κατανάλωση ζάχαρης κατά τη διάρκεια της ημέρας αυξάνει και το χρόνο έκθεσης των δοντιών στο συγκεκριμένο οξύ. Γιατί η ζάχαρη είναι εχθρός;