Τα μούρα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτική βιταμίνη C, που αποτελεί ελιξίριο νεότητας. Στo βατόμουρο οι σπόροι περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων ελλαγιταννίνες και ανθοκυανίνες, οι οποίες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην υποστήριξη πολλών λειτουργιών του σώματος και τη συνολική καλή υγεία. Στην πραγματικότητα, τα σμέουρα κατατάσσονται στα 10 πρώτα υψηλής αντιοξείδωσης φρούτα και λαχανικά. Τα Αντιοξειδωτικά αναζητούν και εξολοθρεύουν κύτταρο- καταστροφικές ουσίες, που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να έρθουν σε ύπαρξη φυσιολογικά από τον οργανισμό ή από την έκθεση σε περιβαλλοντικές τοξίνες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ελλαγιταννίνες στα περισσότερα μούρα, τα μαύρα σμέουρα περιέχουν τα πιο ισχυρά επίπεδα. Ο σπόρος του μαύρου βατόμουρου είναι μια πλούσια πηγή των πολυακόρεστων ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Η έρευνα έχει δείξει ότι το έλαιο σπόρου του μαύρου βατόμουρου υποστηρίζει πολλές σωματικές λειτουργίες.
Ποιά Είναι Η Εναλλακτική Στο Ψωμί
Η εναλλακτική στο ψωμί είναι τα σαρκώδη λαχανικά όπως η μελιτζάνα και τα μανιτάρια Portobello, όταν το μπιφτέκι δεν κάνει απλώς solo εμφάνιση στα μαρουλόφυλλα. Σε αυτή τη λογική, και με λίγη έμπνευση από το μοναδικό στιλ της τρομερής Ιζαμπέλα Μπλόου, το βετζετέριαν μπέργκερ φόρεσε ένα φλατ καπέλο από τηγανητές μελιτζάνες (που όμως, μπορούν να γίνουν και ψητές), με ένα οβάλ ντοματίνι κόκκινο, καρφωμένο πάνω του. Η άσπρη σάλτσα είναι μια κρέμα γιαουρτιού και φέτας, με μια πρέζα πάπρικα, αλλά στη θέση της φέτας θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και κατίκι Δομοκού. Στην νηστίσιμη βερσιόν μπορείτε να βάλετε και πολτό ελιάς ή άλλη σάλτσα της επιλογής σας. Με δυο λόγια: ένα ιδιαίτερα νόστιμο βετζετέριαν μπέργκερ, σε δύο εξίσου τερψιλαρύγγιες εκδοχές και συνταγή-βάση για να την ακολουθήσετε ή να πειραματιστείτε, αν θέλετε, ακόμη περισσότερο. Προετοιμασία: 35-40 λεπτά, αν τα κάνετε όλα απ’ την αρχή. 15-20 λεπτά, αν έχετε έτοιμες (βρασμένες) τις φακές και το ρύζι. Αν κάνετε τα βετζετέριαν μπέργκερ από το μηδέν, ετοιμάστε τα υπόλοιπα, όσο βράζουν οι φακές. Εύκολη και γρήγορη συνταγή. Υλικά (για 4-5 άτομα) 2 φλ. (500 ml) βρασμένες φακές 2 μεσαία καρότα, στον χοντρό τρίφτη 1 κ.γ. κάρυ 1 κ.γ. πάπρικα 1-1.5 κ.γ. κύμινο 1 κ.σ. ελαιόλαδο 4-6 κ.σ. μπαλσάμικο ξίδι 1/2 μεσαίο κρεμμύδι (50-55 γραμ.) ψιλοκομμένο 4-5 κ.σ. φρυγανιά 3 γεμάτες κ.σ. βρασμένο ρύζι καστανό ή βρασμένο κινόα 1 αυγό (κανονικού μεγέθους) χτυπημένο ή 1 κ.σ. σκόνη λιναρόσπορου καλά ανακατεμένη με 3 κ.σ. νερό 4 κ.σ. φρυγανιά για τις μελιτζάνες 2 μεσαίες φλάσκες μελιτζάνες κομμένες οριζόντια σε φέτες 1-1.2 εκατ. 80 ml ελαιόλαδο (για το τηγάνισμα) αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για την σάλτσα γιαουρτιού-φέτας 4 κ.σ. φέτα 4 κ.σ. γιαούρτι στραγγισμένο 1/2 κ.γ. ξίδι από λευκό κρασί 1 κ.γ. ελαιόλαδο 1 πρέζα πάπρικα αλάτι, λευκό πιπέρι για το σερβίρισμα με μελιτζάνες μαρουλόφυλλα και 4 ντοματίνια/μπέργκερ, τα 3 κομμένα στη μέση σάλτσα γιαουρτιού-φέτας 2-3 κάππαρες πλυμένες για το κλασικό σερβίρισμα ροδέλες ντομάτας ή ρόκα και φέτες αβοκάντο φέτες τσένταρ και σάλτσα ΒΒQ πίκλες Ετοιμάζετε τις φακές και το μείγμα: Στραγγίζετε καλά τις φακές και τις βάζετε σε μεγάλο σχετικά μπολ με το αυγό. Ανακατεύετε. Αν χρησιμοποιήσετε τον λιναρόσπορο, βάλτε το μείγμα στο ψυγείο για 15 λεπτά και στη συνέχεια χρησιμοποιήστε το όπως το αυγό. Σε τηγάνι βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί (μέτρια φωτιά) και σοτάρετε το κρεμμύδι και το καρότο για 2-3 λεπτά να μαραθούν. Προσθέτετε τα μπαχαρικά (κάρυ, πάπρικα, κύμινο) και τα αφήνετε να βγάλουν το άρωμά τους. Μετά από 4-5 λεπτά, σβήνετε με το μπαλσάμικο ξίδι και μόλις αυτό εξατμιστεί, αποσύρετε. Αδειάζετε το μείγμα στο μπολ με τις φακές και προσθέτετε τα υπόλοιπα υλικά, αλάτι και πιπέρι. Σημείωση: Η φρυγανιά απορροφά την υγρασία του μείγματος. Βάλτε την στο τέλος, ελέγχοντας την ποσότητά της ώστε τα μπιφτέκια να πλάθονται εύκολα και να στέκονται κανονικά. Αν χρειαστεί, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ακόμη. Για τις μελιτζάνες: Βάλτε το μισό ελαιόλαδο στο τηγάνι να ζεσταθεί καλά (μέτρια φωτιά) και προσθέστε τις μισές φέτες από τις μελιτζάνες. Τηγανίστε για 5-8 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ωραία. Βγάλτε σε χάρτινη πετσέτα και συνεχίστε με τις υπόλοιπες φέτες. Εναλλακτικά, αν δεν τις θέλετε τηγανητές, μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο (200 C) για 20 περίπου λεπτά. Βάλτε τις φέτες σε ταψί, στρωμένο με λαδόκολλα και αλείψτε τις (με πινέλο) με ελαιόλαδο. Ψήστε τα βετζετέριαν μπέργκερ: Πλάστε τα μπιφτέκια και ψήστε τα σε ζεστό, στεγνό αντικολλητικό τηγάνι ή με ελάχιστο ελαιόλαδο και μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά σε κάθε πλευρά. Γυρίστε τα μπέργκερ με σπάτουλα και μην τα πιέζετε όσο ψήνονται. Ετοιμάστε την σάλτσα γιαουρτιού-φέτας: Χτυπήστε στο μούλτι όλα τα υλικά. Δοκιμάστε και διορθώστε σε αλάτι, πιπέρι. Σερβίρισμα: Σε μαρούλι βάλτε 1-2 φέτες μελιτζάνας, το μπέργκερ, σάλτσα (πάνω του ή κάτω), κομμένα στη μέση ντοματίνια (με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω), μελιτζάνα και καρφώστε πάνω το ολόκληρο ντοματάκι. Για κλασικό βετζετέριαν μπέργκερ με τυρί, προσθέστε τις φέτες τσένταρ πάνω στα μπιφτέκια και βάλτε τα στο φούρνο (100-120 C) για λίγα λεπτά -δείτε περισσότερα στην συνταγή εδώ. Ολοκληρώστε με τη διαστρωμάτωση των υλικών, παίζοντας με τα χρώματα και την υφή τους. Τα βετζετέριαν μπέργκερ είναι επίσης ωραία σκέτα, συνοδεία σαλάτας ή με ψητές στο φούρνο, τραγανές γλυκοπατάτες με μυρωδικά (βλ. φωτό επάνω, η συνταγή θα ακολουθήσει). Πηγή Ετικέτες ...
Πηγή econews.gr >>>
Το ποσέ είναι έτοιμο για κατανάλωση. Καλή όρεξη! Τα μυστικά για τέλεια ποσέ αβγάΜερικές φορές, το απλούστερο γεύμα, το αβγό, μπορεί να σε δυσκολέψει. Μάθε τα μυστικά για τέλεια ποσέ αβγά που δε διαλύονται και διατηρούν το σχήμα τους. Βήμα 1ο: Μη λυπηθείς το νεράκι Δε χρειάζεται να γεμίσεις το τηγάνι ή την κατσαρολίτσα μέχρι πάνω αλλά φρόντισε να είναι τουλάχιστον μέχρι τη μέση. Βήμα 2ο: Ρίξε λίγο ξίδι Το ξίδι θα βοηθήσει το ασπράδι να «δέσει» γρήγορα και να μη διαλυθεί. Βήμα 3ο: Καυτό νερό - Είναι βασικό Ένα από τα μεγαλύτερα μυστικά για τα αβγά ποσέ είναι το καυτό νερό. Βεβαιώσου πως το νερό είναι κοντά στη θερμοκρασία βρασμού για να σπάσεις και να ρίξεις στο τηγάνι το αβγό σου. Το κόλπο είναι να το σπάσεις, όσο το δυνατό πιο χαμηλά για να παραμείνει το σχήμα του αβγού. Βήμα 4ο: Χαμήλωσε τη φωτιά Μόλις ρίξεις το αβγό, χαμήλωσε τη φωτιά έτσι ώστε η θερμοκρασία να σταθεροποιηθεί σε ένα επίπεδο λίγο κάτω από τη θερμοκρασία βρασμού. Αν το νερό βράζει, οι φυσαλίδες και οι αναταράξεις θα απλώσουν και θα διαχωρίσουν το αβγό. Βήμα 5ο: Βγάλε το με τρυπητή κουτάλα Όταν το ασπράδι είναι συμπαγές κι ο κρόκος όπως εσύ επιθυμείς, ανάλογα αν θέλεις μελάτο ή πιο σφιχτό αποτέλεσμα, αφαίρεσε το αβγό με μια τρυπητή κουτάλα, για να μη διαλυθεί. Το ποσέ είναι έτοιμο για κατανάλωση. Καλή όρεξη!...
Πηγή womenonly.gr >>>