Το αληθινό σπεντζοφάι είναι ένα γρήγορο φαγητό του καλοκαιριού που έφτιαχνε η αγρότισσα νοικοκυρά με ό,τι μάζευε στην ποδιά της από το μποστάνι: πράσινες, μακριές ντόπιες πιπεριές και καμιά μελιτζάνα. Το σπεντζοφάι γίνεται με ολόκληρες τις ντόπιες πιπεριές, λίγη φρέσκια ντομάτα, λίγο σκόρδο στο τηγάνι και, κυρίως, μόνο με το ντόπιο λουκάνικο από ζυγούρι, μοσχάρι, λίγα μπαχαρικά και κρεμμύδια. Αν δεν είχε λουκάνικο, έβαζε αβγά, κεφτέδες από την προηγουμένη, φέτα ή και τίποτα απολύτως, πέρα από ψωμάκι για τις βούτες. Τα ΠΟΠ μήλα του Πηλίου Τα μήλα της Ζαγοράς είναι τα πρώτα στην Ευρώπη που κατέκτησαν Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, μαζί και το ευρωπαϊκό κοινό. Οι κυριότερες ποικιλίες είναι τα Starkin Delicious, που αποτελούν τον μεγαλύτερο όγκο της παραγωγής, τα πρασινοκίτρινα Golden Delicious, μια παλιά ποικιλία από υποκόκκινα μήλα και, φυσικά, τα φιρίκια που είναι απόλυτα ταυτισμένα με την περιοχή του Πηλίου και τη δεκαετία του ’50 τα θεωρούσαν τους «βασιλιάδες του μήλου». Η νοστιμιά τους οφείλεται στο μικροκλίμα της περιοχής, που δίνει βαρύτερους χειμώνες από άλλες περιοχές με το ίδιο υψόμετρο. Το 1916, 199 Ζαγοριανοί ίδρυσαν έναν από τους πρώτους συνεταιρισμούς, όταν το μήλο αντικατέστησε το τοπικό μετάξι, που ναι μεν έχτισε την οικονομική ακμή και την αρχοντιά της Ζαγοράς αλλά δεν κατάφερε στο τέλος να αναμετρηθεί με το αγγλικό εμπόριο. Με τη μέθοδο της «ολοκληρωμένης παραγωγής», το 1996, το μήλο Ζαγορίν αποκτά Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και το αυτοκόλλητο που ξεχωρίζει τη δική του, τραγανή, αρωματική ποιότητα. Πρόσφατα, ο συνεταιρισμός τυποποιεί και ένα καταπληκτικό πετιμέζι μήλου, ακολουθώντας την παλιά τοπική συνταγή, με την οποία οι ντόπιες νοικοκυρές συνόδευαν τις ζεστές τηγανίτες τους....