Η φρουκτόζη είναι ένα χημικό συστατικό της ζάχαρης, που βρίσκεται κυρίως στο μέλι και τα φρούτα. Η κατανάλωσή της προτείνεται και σε ανθρώπους που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη. Η φρουκτόζη αποδίδει ενεργειακά το ίδιο με τη ζάχαρη. Η διαφορά της είναι ότι είναι 7 φορές γλυκύτερη από τη ζάχαρη, άρα χρησιμοποιείται σε μικρότερη ποσότητα. Επίσης, έχει και το θετικό χαρακτηριστικό ότι απορροφάται στο έντερο με πιο αργό ρυθμό. Μέλι Οι γνώμες για το μέλι διχάζονται. Σε γενικές γραμμές, το μέλι περιέχει περίπου 75% ζάχαρη και 20% νερό. Τα άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως ένζυμα και αντιοξειδωτικά, υπάρχουν βέβαια αλλά σε πάρα πολύ μικρές ποσότητες. Συγκριτικά, λοιπόν, με τη ζάχαρη, δεν αποτελεί ανώτερο τρόφιμο όσον αφορά τουλάχιστον τη διατροφική του αξία. Για παράδειγμα, μία κουταλιά μέλι περιέχει 0,1 mg σιδήρου, αλλά ένας ενήλικος θα χρειαστεί 150 κουταλιές μέλι την ημέρα ώστε να προσλάβει 15 mg σιδήρου, τα οποία αποτελούν την ημερήσια ανάγκη του σε σίδηρο. Πάντως, η ζάχαρη είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται τα τελευταία 100 χρόνια και δέχεται εργοστασιακή επεξεργασία (το ίδιο συμβαίνει, βέβαια, και για πολλά είδη μελιού). Με τη συνεργασία της Νίκης Τσίγκρη (Διαιτολόγος - Διατροφολόγος). Δ.Ο.Λ. © Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη Α.Ε. Το σύνολο του περιεχομένου και των υπηρεσιών του in.gr διατίθεται στους επισκέπτες αυστηρά για προσωπική χρήση. Απαγορεύεται η χρήση ή επανεκπομπή του, σε οποιοδήποτε μέσο, μετά ή άνευ επεξεργασίας, χωρίς γραπτή άδεια του εκδότη....