Η solera είναι μια συστάδα βαρελιών που αποτελείται από συγκεκριμένο αριθμό σειρών οι οποίες βρίσκονται η μία πάνω στην άλλη και λέγονται criaderas . Στην κάτω κάτω σειρά (που φέρει επίσης το όνομα solera) βρίσκεται το παλαιότερο κρασί, ενώ στην τέρμα επάνω (sobretabla) το νεότερο. Η εμφιάλωση γίνεται από την κάτω σειρά, η οποία όμως δεν αδειάζει τελείως αλλά διατηρεί στα βαρέλια της ποσότητα κρασιού, η οποία συμπληρώνεται από το κρασί της από πάνω σειράς. Αυτή η διαδικασία επαναλαμβάνεται σε όλες τις criaderas, οι οποίες μπορούν και να φτάσουν τις 14 και να θυμίζουν ξύλινο τείχος! στο Radikal Εμείς φυσικά και γιορτάσαμε την International #SherryWeek και μάλιστα σε ένα από τα πιο πολυσυζητημένα wine bars στη Θεσσαλονίκη και πιο συγκεκριμένα στην Άνω Πόλη. Το Radikal αποτελεί σχετικά ένα new entry wine spot στην πόλη και συνιστά το φιλόδοξο project μιας ομάδας φίλων με κοινή αγάπη για το κρασί και το προσεγμένο φαγητό. Σήμα κατατεθέν του οι παραπάνω από friendly τιμές σε κρασί, πολλά από τα οποία σερβίρονται και σε ποτήρι με το μαγικό εργαλείο που λέγεται… coravin. Ειδικά για την International Sherry Week είχε οργανωθεί ένα special sherry διήμερο που μπορούσε να ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό sherry lover. Η πρώτη μέρα περιελάμβανε σύγκριση ανάμεσα σε Sherry και σε Sherry en Rama . Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τα Fino Sherry και τα Manzanilla Sherry και στην ουσία πρόκειται για εμφιαλώσεις απευθείας από το βαρέλι με στόχο να μεταφερθεί αυτούσιος ο αρωματικός και γευστικός χαρακτήρας του sherry. Επίσης αυτό που τα διαφοροποιεί με τα αδερφάκια τους που περνάν από φιλτράρισμα είναι το έντονο χρυσαφί χρώμα σε αντίθεση με το ανοιχτό κίτρινο. Τα κρασιά δοκιμάστηκαν, χωρίστηκαν σε δύο ζευγάρια και ήταν τα εξής: Delgado Zuleta Rodriquez La-Cave Barbiana Manzanilla vs Delgado Zuleta Rodriquez La-Cave Barbiana Manzanilla en Rama Με αλκοόλ στα 15% και από solera 3 ών ετών, το δεύτερο κρασί φάνηκε πιο συμπυκνωμένο, κάτι που υποδήλωνε αρχικά και το χρώμα του, που πήγαινε προς το χρυσαφί. Τα αρώματα πράσινων σιτηρών, πικραμύγδαλου και καρυδιών του πρώτου έρχονταν σε αντίθεση με τα πιο πυκνά και γλυκά αρώματα του δευτέρου που περιελάμβαναν το τσουρέκι, τα πιο ώριμα φρούτα και τους καβουρδισμένους ξηρούς καρπούς. Και τα δύο με υψηλή οξύτητα, το δεύτερο με πιο γεμάτο σώμα. Bodegas Gutierrez Colosia Fino vs Bodegas Gutierrez Colosia Fino En Rama Με αλκοόλ στα 15%, αλλά από solera 6 ετών οι διαφορές και σε αυτό το ζευγάρι ήταν το ίδιο χαρακτηριστικές. Το πρώτο (αρκετά πιο λιπαρό από το πρώτο manzanilla) με ανοιχτό, ωχρό κίτρινο χρώμα, αρκετά savoury, με αρώματα ξηρών καρπών και νότες ψωμιού και λιβανιού. Το δεύτερο με πολύ συμπυκνωμένη μύτη, με γλυκά αρώματα εσπεριδοειδών και μηλίτη. Γεμάτο, ισορροπημένο και ελαφρώς τανικό, αφήνει μια αίσθηση από κομμένο γρασίδι στο στόμα. Τη δεύτερη μέρα είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τα δυσεύρετα κρασιά των « Equipo Navazos » , οι οποίοι δεν είναι οι κλασικοί οινοποιοί, αλλά μια ομάδα συγγραφέων οίνου, οινόφιλων και γενικά fan του sherry. Οι πηγές για τα κρασιά των υπερδραστήριων Navazos είναι μικρά οινοποιεία, αλλά και μεγάλα ονόματα της περιοχής του Jerez και της Morilla, ενώ το τελικό προϊόν εμφιαλώνεται αφιλτράριστο ή με ελάχιστο φιλτράρισμα, κάτι που συμβάλλει στη διατήρηση του αψεγάδιαστου χαρακτήρα του κρασιού και της πολυπλοκότητάς του. Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν ήταν τα εξής: La Bota de Fino 54 «Macharnudo Alto» │ 15% alc, 5.500 φιάλες, τιμή: 35€ Η εμφιάλωση σε αυτό το κομψό sherry έγινε ελάχιστα πριν πεθάνει ο flor. Ανοιχτό κεχριμπαρί, αρκετά συμπυκνωμένα αρωματικά με νότες ξηρών καρπών, βουτύρου, λιβανιού με πράσινα στοιχεία και προζύμι. Μέτριο σώμα, υψηλότατη οξύτητα και τρομερά ισορροπημένο. Καθόλου συνηθισμένο fino. La Bota 55 de Manzanilla «Navazos» │ 15% alc, τιμή: 50€ Εδώ έχουμε να κάνουμε με πιο παχιά στρώματα flor και με αρώματα πικραμύγδαλου, μήλου και αχλαδιού. Το διακρίνει μια χαρακτηριστική φρεσκάδα, ενώ είναι ένα κλικ πιο φινετσάτο από το προηγούμενο. Προέρχεται από την παλαιότερη solera manzanilla της περιοχής. La Bota de Amontillado 58 Sanlucar │ 18,5% alc, φιάλες 3.000, τιμή: 55€ Στην κατηγορία των amontillado μιλάμε, τόσο για βιολογική, όσο και για οξειδωτική ωρίμαση. Μέτριο κεχριμπαρί χρώμα με πιο έντονα τα οξειδωτικά αρώματα και χαρακτηριστικές νότες σιδήρου, ιωδίου, κόκκινου μήλου, μπανάνας και γλυκών εσπεριδοειδών. Πλούσιο στόμα και αρκετά nutty χαρακτήρας. Υψηλή οξύτητα που αντισταθμίζει τους 18,5 αλκοολικούς βαθμούς. La Bota 46 de Oloroso «Montilla» │ 20,5% alc, φιάλες 2.600, τιμή: 70€ Μέτριο καφέ χρώμα με υψηλή αρωματική ένταση. Τσουρέκι, ιώδιο, καπνός, ανεπαίσθητους grassy χαρακτήρες, γλυκό πορτοκάλι και γαρύφαλλο. Στο στόμα θυμίζει… μουστοκούλουρο, με έκδηλο το χαρακτήρα του μπισκότου και των γλυκών μπαχαρικών. Το κρασί της βραδιάς για εμένα προσωπικά. Casa del Inca Pedro Ximenez 2013 │ φιάλες 3.000, τιμή 35€ Ένα νόστιμο, γλυκό sherry. Μέτριο κεραμιδί, με γλυκά αρώματα αποξηραμένων φρούτων, μαρμελάδας και μπαχαρικών. Γεμάτο στόμα, μέτρια οξύτητα και δαμάσκηνο στην επίγευση. Το λεξιλόγιο του Sherry Ποικιλίες Palomino (το 95% των καλλιεργειών) Pedro Ximenez (PX) για την παρασκευή γλυκών κρασιών Μοσχάτο επίσης για γλυκά κρασιά. Εδάφη Albariza (κάτασπρα στρώματα ασβεστόλιθου, άργιλου και θαλάσσιων απολιθωμάτων) Barros (αργιλώδη) Arenas (αμμώδη) Flor Ο μύκητας που αναπτύσσεται εντός του βαρελιού και δίνει το χαρακτηριστό άρωμα των sherry Τα πιο ...