-
-
-
-
-
-
Home - Επικοινωνία - Προσωπικά Δεδομένα
Τι Είναι Τα Ελεύθερα Γεύματα
Τα ελεύθερα γεύματα είναι απαραίτητα προκειμένου να αισθανόμαστε λίγο πιο χαλαροί με τη διατροφή μας, χωρίς αυτό να έχει επίδραση στο βάρος μας. Από την άλλη, τα ελεύθερα γεύματα στη διατροφή έχουν σκοπό και να μας εκπαιδεύσουν , να δούμε δηλαδή πώς αντιδρά ο εαυτός μας όταν νιώσει την ελευθερία της επιλογής και έτσι να μπορούμε μετά μαζί να φτιάξουμε τα κακώς κείμενα!». Ζητήσαμε από τη Βασιλική να μας φτιάξει μία λίστα με τους σημαντικότερους άξονες της διατροφής της: -«Τρώω πολλά γεύματα και σνακ μέσα στην ημέρα! Έτσι, μπορώ να ανταποκριθώ στις πολύωρες προπονήσεις χωρίς να νιώθω πείνα, αλλά και χωρίς να αισθάνομαι το στομάχι μου βαρύ». -«Τρώω πολλά φρούτα! Μου αρέσουν πολύ τα φρούτα και έτσι κάποιες μέρες μπορεί να καταναλώσω έως και 4-5 φρούτα, είτε σε χυμό είτε κομμένα σε φρουτοσαλάτα. Γενικά, έχω καταλάβει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε υγρά, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, με γεμίζουν ενέργεια». -«Αποφεύγω τα τηγανιτά». -«Δεν παραλείπω γεύματα. Πλέον, έχω καταλάβει ότι η παράλειψη ενός κυρίως γεύματος μπορεί να μου χαλάσει τη μέρα, είτε επειδή θα με κάνει να αισθάνομαι πείνα, είτε επειδή θα είμαι περισσότερο ευάλωτη στο επόμενο γεύμα και μπορεί να φάω περισσότερο». -«Πίνω πολύ, πάρα πολύ νερό. Οι πολύωρες προπονήσεις σίγουρα το απαιτούν, οπότε το έχω βάλει στη ζωή... και στην τσάντα μου». -«Μαγειρεύω εγώ το φαγητό μου. Με αυτό τον τρόπο μπορώ να ξέρω τί ακριβώς τρώω αποφεύγοντας τις “κρυφές θερμίδες”». -«Επιλέγω εποχιακά φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά, όταν καταναλώνονται στην εποχή τους αφενός είναι πιο γευστικά και αφετέρου με κάνουν να αισθάνομαι το δέρμα μου καλύτερο». -«Πιστεύω ότι η στέρηση έχει πάντα αρνητικές συνέπειες. Θεωρώ πολύ σημαντικό να ξέρω ότι μπορώ να φάω τα πάντα, να μην νιώθω ότι στερούμαι μέσω της διατροφής μου. Επειδή παλιότερα το έκανα, πλέον πιστεύω πως, ό,τι στερούμαστε συστηματικά, θα το ...
Πηγή dutchesss.queen.gr >>>
Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα:
Τι Είναι Τα Babygreens Ή Babyleaves
Τα babygreens ή babyleaves είναι εξαιρετικές προσθήκες σε μείγματα σαλάτας, σούπες, σούσι και σασίμι. 3. Σπόροι τσία Οι σπόροι Chia περιέχουν 30% πρωτεΐνη, 30% φυτικές ίνες και 30% Ω3 λιπαρά οξέα. Ταυτόχρονα, ενώ αποτελούν την πλουσιότερη φυτική πηγή Ω3 λιπαρών οξέων δεν περιέχουν χοληστερόλη. Εκτός από μεγάλη περιεκτικότητα σε Ω3 και τη σωστή αναλογία Ω6, είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, ασβέστιο, αντιοξειδωτικά και πρωτεΐνη. Οι σπόροι chia διατίθενται σε διάφορες ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι ή αναμεμειγμένοι με νερό. Επίσης, είναι ιδανικό προϊόν για τον εμπλουτισμό διάφορων διατροφικών προϊόντων όπως οι παιδικές τροφές, τα μπισκότα, το γιαούρτι, οι σάλτσες, κ.λπ. Το ζελέ chia μπορεί να αναμιχθεί με λεμόνι και κάποιο γλυκαντικό για την παρασκευή του «chia fresca», ενός δημοφιλούς ποτού στο Μεξικό. Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε αυτούς τους πολύτιμους σπόρους χωρίς να τους αγοράσουμε πανάκριβα για την τσέπη μας και το περιβάλλον; Τους καλλιεργούμε. Καλλιεργούνται σε κεραμικά δοχεία ή στον κήπο. Δεν χρειάζονται βαθιές ρίζες, αλλά χώρο και τακτικό πότισμα για να ψηλώσουν. Μόλις τα πέταλα από τα άνθη του φυτού πέσουν συλλέγουμε τους σπόρους. 4. Κινόα Η θαυματουργή κινόα έχει μέγιστο βάθος σποράς 1-2 cm. Προτιμότερο είναι να γίνει σπορά σε έδαφος με ικανοποιητική υγρασία παρά να γίνει πότισμα μετά τη σπορά. Το φύτρωμα γίνεται σε 3-10 μέρες. Τα σπορόφυτα της κινόας είναι ευαίσθητα σε εδάφη με κρούστα. Η κινόα ως θερινή καλλιέργεια και στις ελληνικές ξερικές συνθήκες έχει ανάγκη από άρδευση, παρόλο ότι θεωρείται καλλιέργεια ανθεκτική στην ξηρασία. Καλό είναι η πρώτη άρδευση να γίνεται όταν τα φυτά φτάσουν στο στάδιο των 4-6 φύλλων εφόσον η σπορά έχει γίνει σε έδαφος με εδαφική υγρασία ικανή για το φύτρωμα. Η κινόα τις πρώτες 20-30 μέρες μετά το φύτρωμα μεγαλώνει αργά, έτσι δεν είναι ανταγωνιστική με τα ζιζάνια και γι” αυτό χρειάζεται η οικολογική αντιμετώπιση τους. Το κατάλληλο στάδιο συλλογής του σπόρου της κινόα είναι όταν ο σπόρος έχει σκληρύνει αρκετά και δεν μπορεί να χαραχθεί εύκολα με το νύχι, τα φυτά κιτρίνισαν και τα φύλλα ξεράθηκαν και έπεσαν. Ο σπόρος σε αυτό το στάδιο καθαρίζεται εύκολα από το περιάνθιο με απλό τρίψιμο. Δείτε το video με την καλλιέργεια της κινόα! 5. Κέηλ (κάλε) Οι λαχανίδες που τρώγαμε οι Έλληνες στη γερμανική κατοχή επέστρεψαν ως ένα θρεπτικό σούπερφουντ με την ονομασία κέηλ. Αν και πρόκειται για ένα είδος λαχανίδας που το γενετικό της υλικό ομοιάζει με τα μπρόκολα, τα λαχανάκια Βρυξελών και τα κουνουπίδια, η θρεπτική αξία του κέιλ τα ξεπερνά όλα με διαφορά. Όπως έχει καταγραφεί από μελέτες μπορεί να βοηθήσει στην ενδυνάμωση των οστών αφού περιέχει τεράστιες ποσότητες ασβεστίου κι ας μην ανήκει στα γαλακτοκομικά ενώ ταυτόχρονα είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών και αντικαρκινικών ουσιών. Περιέχει περισσότερο β-καροτένιο από το σπανάκι και περίπου διπλάσια ποσότητα ωχρίνης, τη μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο λαχανικό. Ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών, γεγονός που του προσδίδει τις αντικαρκινικές ουσίες ινδόλες που συντελούν στη ρύθμιση των οιστρογόνων και καταπολεμούν τον καρκίνο του εντέρου. Κατέχει πολύ υψηλή θέση στον κατάλογο με τις τροφές που προστατεύουν από τον καρκίνο καθώς και από πολλές ακόμα παθήσεις. Η δε μεγάλη του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και οι μηδενικές του θερμίδες το καθιστούν σε απόλυτο ρυθμιστή της πέψης και μια εξαιρετική επιλογή για όσους κάνουν δίαιτα και ακολουθούν ένα πιο υγιεινό διαιτολόγιο. Καλλιεργείται εύκολα, τα πρώτα μαλακά φύλλα βγαίνουν σε τρεις εβδομάδες, ενώ τα ώριμα φύλλα της λαχανίδας χρειάζονται από 40 ως 60 μέρες, ανάλογα με την ποικιλία. Ο θερισμός γίνεται την άνοιξη, το φθινόπωρο, ακόμα και το χειμώνα. 6. Βολβοί Οι βολβοί καλλιεργούνται εύκολα και γρήγορα σε βάζα χωρίς να εξαρτόμαστε από τις συνθήκες του εδάφους και του κλίματος. Απαιτούν ελάχιστους πόρους, δεν παράγουν απόβλητα και καταναλώνονται χωρίς να μαγειρευτούν. Εκτός από τους βολβούς του τριφυλλιού αλφάλφα μπορούμε να απολαύσουμε τους βολβούς από ραδίκια, φακές, σιναπόσπορο, σόγια, παντζάρια, αρακά, μπρόκολα, ηλιόσπορο κ.ά. Στην Κρήτη τρώνε τον ασκορδούλακα (ή σκορδούλακα), δηλαδή τους βολβούς με την επιστημονική ονομασία muscari comosum που αφθονεί σε όλη την Ελλάδα. 7. Γλυκοπατάτες Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε ίνες, β-καροτένιο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, πολλές βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Είναι ευεργετική για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πολλών παθήσεων και είναι ιδανική για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή για να χάσουν βάρος καθώς και για όσους υποφέρουν από διαβήτη, γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Καλλιεργούνται στον κήπο ή σε δοχείο, σε ηλιόλουστο μέρος και τα λουλούδια τους ομορφαίνουν τον κήπο μας. 8. Ρίγανη Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνη K, η οποία προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύει τα οστά. Οι αντιβακτηριαδιακές της ιδιότητες είναι εντυπωσιακές και αντιμετωπίζει τη λοιμώδη διαρροϊκή ασθένεια γιαρδίαση αποτελεσματικότερα από το επίσημο φάρμακο. Είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγγάνιο, ίνες και λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της ρίγανης κυμαίνεται από 18-22 °C με όρια ανάπτυξης από 4 έως 33 °C, ενώ το ριζικό της σύστημα σε καλά αναπτυγμένα φυτά αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Επιβιώνει και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, αλλά για να επιτευχθεί υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, το φως είναι απαραίτητο. Η ρίγανη συναντάται ως αυτοφυές φυτό σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιμάτων από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πλούσια και φτωχά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, με καλή στράγγιση. Η ρίγανη αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρικό είδος. Σε περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας, ιδίως την περίοδο της άνοιξης, ένα ή και δύο ποτίσματα είναι ωφέλιμα, αυξάνοντας την απόδοση, χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η ποιότητα. 9. Ηλιόσπορος Οι ηλίανθοι είναι από τα ομορφότερα λουλούδια που μπορεί κανείς να έχει στον κήπο του. Αυτά τα ανθεκτικά φυτά που ανθούν δυο φορές το χρόνο, είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν, γι” αυτό και αποτελούν μια καλή επιλογή για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια φυτών για πρώτη φορά. Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι έχετε ήδη προετοιμάσει το έδαφος για την καλλιέργεια, αυτό που χρειάζεται είναι να βρείτε ένα μέρος στον κήπο σας που να συγκεντρώνει πολύ φως και ήλιο και η καλλιέργεια των ηλίανθων θα γίνει παιχνιδάκι. Ποτίστε με αρκετό νερό τους σπόρους, αλλά αποφύγετε τις υπερβολές, γιατί τελικά το φυτό θα μαραθεί. Οι πρώτοι ήλιοι θα βγουν σε περίπου 1-2 εβδομάδες μετά την καλλιέργεια. Η συγκομιδή των καρπών είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να ψαλιδίσετε το ανθισμένο κομμάτι του φυτού όταν το κόψετε και να το τρίψετε προσεκτικά πάνω σε ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα. Όταν το πίσω μέρος του λουλουδιού κιτρινίσει και τα βράκτια ξεραθούν και γίνουν καφετιά, περίπου 30-45 μέρες μετά την ανθοφορία τότε οι σπόροι είναι έτοιμοι για συγκομιδή. econews Ετικέτες ...
Πηγή econews.gr >>>
Ποιά Είναι Τα Ψάρια Με Χαμηλή Περιεκτικότητα Σε Υδράργυρο
Τα ψάρια με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο είναι κυρίως τα μικρά ψάρια όπως οι αθερίνες, ο γαύρος, οι σαρδέλες, οι μαρίδες αλλά και ο σολομός και ο μπακαλιάρος. Μάλιστα τα μικρά ψάρια που τα τρώμε με τα κόκκαλα, μας προσφέρουν εκτός των άλλων και πολύτιμη ποσότητα ασβεστίου. Τα πιο επικίνδυνα είναι τα μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το βασιλικό σκουμπρί, ο τόνος, η παλαμίδα και ο μεγάλος κολιός. Συνεπώς, είναι καλό είτε να τα αποφεύγουμε είτε να περιορίσουμε την ποσότητα τους. Γενικότερα, είναι καλό να επιλέγουμε καταστήματα που γνωρίζουμε και εμπιστευόμαστε για να αγοράζουμε ψάρια και θαλασσινά και να τα καταναλώνουμε την ίδια ή το αργότερο την επομένη ημέρα της αγοράς τους. Από τα θαλασσινά, τα οστρακοειδή είναι καλό να τα περιορίσουμε σε ένα γεύμα την εβδομάδα (μόνο εαν είναι μαγερειμένα, διαφορετικά απαγορεύονται) και να αποφεύγουμε τελείως τα στρείδια, τα ωμά και καπνιστά θαλασσινά, όπως το σούσι. Ο κύριος λόγος είναι πως υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν λιστέρια που είναι ένα επικίνδυνο βακτήριο. Τέλος, ας δώσουμε και μια απάντηση στο ερώτημα κατεψυγμένα ή φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Φρέσκα μόνο εαν είμαστε σίγουρες ότι είναι όντως φρέσκα και κατεψυγμένα μόνο εαν έχουν καταψυχθεί με σωστές συνθήκες. Θα ήταν καλό, εαν επιλέξουμε κατεψυγμένα ψάρια να προτιμήσουμε επώνυμες μάρκες από αξιόπιστες εταιρίες. Καλή όρεξη!...
Πηγή entertv.gr >>>
Ο ταραμάς είναι πολτός από ωμά αβγά ψαριών, με το λευκό να υπερέχει σε ποιότητα. Και αυτός απαιτεί την προσοχή του καταναλωτή, καθώς είναι πλούσιος σε αλάτι και η γνωστή ταραμοσαλάτα αποτελεί «βόμβα» θερμίδων. (407 θερμίδες / 100 γραμ. ταραμοσαλάτας) Τα τουρσί είναι ωμά λαχανικά ψημένα σε χυμό από ξύδι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν μεγάλο μικροβιακό περιεχόμενο, που ενισχύει τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. (120 θερμίδες / 100 γραμ.) Οι ελιές είναι ενισχυμένες σε αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις πολυφαινόλες, λινολεϊκό οξύ, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και ποικιλία θρεπτικών στοιχείων, τα οποία βελτιώνουν τη λειτουργία του ήπατος και οδηγούν σε αποτοξίνωση τον οργανισμό. (6 τεμάχια = 50 θερμίδες) Το γλύκισμα της ημέρας είναι ο γνωστός σε όλους χαλβάς. Βασικό συστατικό του είναι το ταχίνι που προέρχεται από την πολτοποίηση του σουσαμιού, το οποίο είναι φορτωμένο με πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία αλλά και φυτοστερόλες. Δεν περιέχει χοληστερόλη αλλά απαραίτητα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και φυτικές ίνες και πρωτεΐνες. Να σημειωθεί πως η συχνή αλλά ελεγχόμενη κατανάλωσή του μπορεί να βελτιώσει τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. (300 θερμίδες / 100 γραμ.) Επειδή αυτή ημέρα είναι η πρώτη της μεγάλης νηστείας των χριστιανών, περιλαμβάνει τροφές με πληθώρα θρεπτικών στοιχείων, ώστε από την αρχή της να προμηθεύεται ο οργανισμός τις αναγκαίες πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που θα στερηθεί με την μακροχρόνια αποφυγή γαλακτοκομικών, κρέατος, ψαριού, αβγών και ελαιολάδου. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι η νηστεία αποτελεί μια από τις ασφαλέστερες μεθόδους αποτοξίνωσης του σώματος, αλλά μην πέσουμε στην παγίδα της αυξημένης κατανάλωσης νηστίσιμων πιάτων προκειμένου να επέλθει ο ίδιος κορεσμός με ένα γεύμα πλούσιο σε ζωικές πρωτεΐνες, καθώς θα οδηγηθούμε ταχύτατα σε αύξηση βάρους....
Πηγή iator.gr >>>