Τι Είναι Τα Καλά Λιπαρά Οξέα : Συλλέξαμε την καλύτερη πηγή για αυτό το θέμα και σας την παραθέτουμε μαζί με άλλες πληροφορίες.
Τι Είναι Τα Καλά Λιπαρά Οξέα
Τα καλά λιπαρά οξέα είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, που είναι σημαντικό για τις καλές επιδόσεις των μαθητών, αλλά και για την όραση και την καλή διάθεση. Επίσης συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, για την προστασία από τα κρυολογήματα το χειμώνα. Τα ω3 λιπαρά οξέα υπάρχουν κυρίως σε λιπαρά ψάρια και στα θαλασσινά, που πρέπει να καταναλώνονται 2 φορές την εβδομάδα, καθώς και σε ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια), στο λιναρόσπορο και στο σουσάμι. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα θα τα πάρετε από το ελαιόλαδο, μαζί με βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικά. Πρωτεΐνες Αν σκεφτεί κάποιος ότι ο ανθρώπινος οργανισμός χρειάζεται την πρωτεΐνη, τα παιδιά και οι έφηβοι, λόγω της ανάπτυξής τους, τη χρειάζονται ακόμα περισσότερο. Επιπλέον τα αμινοξέα των πρωτεϊνών, είναι απαραίτητα για τη σύνθεση νευροδιαβιβαστών, συντελώντας στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος των παιδιών. Γι’ αυτό και δεν πρέπει να παραλείπονται ποτέ από το διαιτολόγιο του παιδιού, τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, το αυγό, το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια, καθώς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί. Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία Επιπρόσθετα, αναγκαία είναι και μικροθρεπτικά συστατικά, όπως οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, για την ομαλή λειτουργία των διαφόρων συστημάτων του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού και νευρικού συστήματος, ενώ καθαρίζουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες, που παράγονται ιδιαίτερα σε περιόδους αυξημένης κόπωσης και στρες. Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες C, Ε, Α και όλα τα καροτενοειδή, καθώς και οι πολυφαινόλες, υπάρχουν στα πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά. Το αντιοξειδωτικό σελήνιο, βρίσκεται κυρίως στα κρεατικά, στο αυγό και στα θαλασσινά. Το ασβέστιο και το μαγνήσιο είναι δύο μέταλλα, πολύ βασικά για την ...
Πηγή entertv.gr >>>
Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα:
Τι Είναι Το Chateau Motte Macourt
Το Chateau Motte Macourt είναι ένα μικρό οινοποιείο που παράγει κρασιά στην καρδιά του Bordeaux. Αρώματα κέδρου, λευκού πιπεριού, βατόμουρων και αλμυρής καραμέλας. Στον ουρανίσκο είναι μεσαίου όγκου με αρκετές τανίνες και ευχάριστο τελείωμα.ΕΝΑΣ ΓΕΝΝΑΙΟΣ ΠΑΛΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣΗ λέξη Bordeaux, όταν ηχεί στα αυτιά ενός οινοφιλου, το μυαλό του ταξιδεύει σε μεγάλα Chateaux με απλησίαστες τιμές. Δικαιολογημένα, δεδομένου ότι ο γαλλικός αμπελώντας χτυπά χρηματιστηριακά ρεκόρ....
Πηγή imerisia.gr >>>
Τι Είναι Τα Ζυμαρικά Διατροφή
Τα ζυμαρικά είναι μια εξαίρετη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, κάτι που σημαίνει πως προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό για μεγάλο διάστημα. Περιέχουν βιταμίνη Β1 η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και στην ικανότητα της μάθησης, καθώς επίσης και βιταμίνη Β2 η οποία βοηθά τον οργανισμό να παράγει αντισώματα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως είναι μία πολύ θρεπτική τροφή. Ωστόσο, εντάξτε σταδιακά όλα τα τρόφιμα στη διατροφή της μικρής σας ακόμα και σε μικρές ποσότητες, έτσι ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη σωστή της ανάπτυξη. Ορίστε πώς πρέπει να είναι διαμορφωμένο το διαιτολόγιό της: 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινά (γάλα, γιαούρτι, τυρί). 2-3 φρούτα καθημερινά. 3-5 μερίδες λαχανικά καθημερινά. 2-3 αυγά την εβδομάδα. 2 φορές εβδομαδιαία όσπριο ή λαδερό. 1-2 φορές μακαρόνια/ρύζι/πατάτες εβδομαδιαία. 1 -2 φορές εβδομαδιαία κοτόπουλο. 1 -2 φορές ψάρι εβδομαδιαία. 2 φορές εβδομαδιαία κόκκινο κρέας. Απαντά η Έφη Δέδε, κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος, BSC, επιστημονική διευθύντρια «Λόγω Διατροφής» Ά. Λιοσίων (efidede@gmail.com). Να της δώσω βιταμίνες; Αν και η 4χρόνη κόρη μου είναι γεμάτη ενέργεια είναι πολύ αδύνατη και γενικά δεν τρώει πολύ, γι’ αυτό και αναρωτιέμαι αν θα πρέπει να της δώσω βιταμίνες για να ενισχύσω την ελλιπή διατροφή και τον οργανισμό της. Απάντηση: Παιδιά τα οποία ενδεχομένως να χρειάζονται συμπληρώματα είναι αυτά που υποσιτίζονται, που παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα υγείας και στα οποία δεν μπορεί να γίνει σωστά η απορρόφησή των θρεπτικών συστατικών, από τον γαστρεντερικό τους σωλήνα. Επίσης, παιδιά τα οποία μπορεί να πάσχουν από κάποιο νόσημα που αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό, που υποφέρουν από τροφικές αλλεργίες και έχουν αποκλείσει από το καθημερινό τους διαιτολόγιο ομάδες τροφίμων ή ακόμα και παιδιά τα οποία ασχολούνται με τον αθλητισμό και οι ανάγκες στους για την αύξηση της μυϊκής μάζας είναι μεγαλύτερες, αλλά και παιδιά και ιδιαίτερα έφηβοι που καταφεύγουν σε ανορθόδοξες δίαιτες. Τέλος, συμπληρώματα διατροφής μπορεί να χρειάζονται και τα παιδιά που μπορεί να διατρέφονται κυρίως με κρέας, δεν καταναλώνουν φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, αλλά κι εκείνα που έχουν πολύ περιορισμένη ποικιλία στη διατροφή τους. Ως «ιδανικό» πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής για παιδιά μπορεί να θεωρηθεί αυτό που: Είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις παιδικές ιδιαιτερότητες. Έχει σύσταση με βάση τις επίσημες οδηγίες ημερήσιας πρόσληψης. Επιπλέον, θα πρέπει να προτιμώνται συμπληρώματα με χαμηλές δόσεις λιποδιαλυτών βιταμινών (Α,D,Ε,Κ) και τα οποία περιέχουν συστατικά που ενισχύουν την απορρόφηση ασβεστίου, όπως η λυσίνη, που βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Απαντά ο Διονύσης-Άδωνις Πάνος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονικός Υπεύθυνος Λόγω Διατροφής, Γλυφάδα, Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Μόνο με σοκολάτα! Η τρίχρονη κόρη μου πίνει γάλα μόνο με σοκολατούχο συμπλήρωμα σε σκόνη. Πειράζει; Χάνει το γάλα κάποιες από τις βιταμίνες του ή απλώς προστίθενται θερμίδες; Απάντηση: Για τα παιδιά, το σοκολατούχο γάλα εξακολουθεί να είναι από τις πρώτες επιλογές πρωινού ενώ οι γονείς προβληματίζονται για την θρεπτική αξία του συγκεκριμένου γεύματος. Κάποιοι επιστήμονες, θεωρούν πως το οξαλικό οξύ που περιέχεται στο σοκολατούχο γάλα και στο κακάο μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου γιατί το καθιστά σε μη απορροφήσιμο οξαλικό ασβέστιο. σε αντίθεση με τη θεωρία αυτή, μελέτες δείχνουν πως το κακάο περιέχει μικρή ποσότητα οξαλικού οξέος (0.5% εώς 0.6%) η οποία δεν επηρεάζει την απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι, σύμφωνα με τις συγκεκριμένες μελέτες, η προσθήκη σκόνης κακάο ή σοκολάτας στο γάλα δεν διαφοροποιεί την απορρόφηση του ασβεστίου. Απαντά η Ιωάννα Βασιλακοπούλου, Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πάτρα, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας () Ελαιόλαδο: Είναι όντως πιο υγιεινό; Λένε ότι το ελαιόλαδο είναι πιο υγιεινό από τα υπόλοιπα λάδια και πως θα πρέπει να το προτιμάμε σε κάθε μορφή μαγειρικής ιδιαίτερα για τα παιδιά. Ισχύει κάτι τέτοιο; Απάντηση: Πράγματι, η θρεπτική αξία του ελαιολάδου υπερέχει έναντι των άλλων φυτικών ελαίων. Το ελαιόλαδο έχει πλήθος θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), φαινόλες, σκουαλένιο, ελευρωπαινη, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικά και άλλα στοιχεία ωφέλιμα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Η θερμιδική του αξία είναι ακριβώς η ίδια με αυτή των άλλων λαδιών (1 κουτ. σούπας αποδίδει 135 θερμίδες). Αναλογιζόμενοι την θρεπτική αξία του «υγρού χρυσού» όπως συνήθιζε να αναφέρει και ο Όμηρος, θα πρέπει να προτιμάμε την χρήση του ελαιολάδου σαν κύρια πηγή λίπους σε κάθε μορφή μαγειρικής για όλους – ενήλικες – παιδιά – ηλικιωμένους. Απαντά η Βαλασία Τοκμακίδου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας (). Επιτρέπονται τα light προϊόντα; Ο πεντάχρονος γιος μου είναι υπέρβαρος. Θα μπορούσα μέσα στα πλαίσια της «δίαιτας» που ακολουθεί να του δώσω γάλα και άλλα προϊόντα με χαμηλά λιπαρά; Απάντηση: Βεβαίως και θα μπορούσατε να του χορηγήσετε ημιαποβουτυρομένα γαλακτοκομικά (1.5-2%) αλλά όχι τα αποβουτυρωμένα (0%). Βέβαια δεν είναι μόνο τα λιπαρά από τα γαλακτοκομικά που θα τον απαλλάξουν από αυτά τα κιλά αλλά και η υπόλοιπη διατροφή που πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία τροφίμων (γαλακτοκομικά, φρούτα, λαχανικά, κοτόπουλο, κρέας, ψάρι, αυγά, όσπρια, δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ελιές, ψωμί πολύσπορο ), καθώς επίσης και να μην υπάρχουν πολλά junk foods στο σπίτι. Απαντά ο Διονύσης-Άδωνις Πάνος, Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονικός Υπεύθυνος Λόγω Διατροφής, Γλυφάδα, Ιδρυτικό μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας, Ναι ή όχι στους χυμούς; Ο γιος μου είναι 5 ετών δεν τρώει σχεδόν καθόλου φρούτα αλλά τρελαίνεται για χυμούς. Πόσους μπορώ να του προσφέρω την εβδομάδα; Απάντηση: Αφού ο μικρός σας δεν τρώει φρούτα, οι φυσικοί χυμοί –και όχι οι συσκευασμένο– είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να του προσφέρετε. Εκτός από την ευχάριστη γεύση τους, προσφέρουν στον οργανισμό του παιδιού πολύτιμα θρεπτικά συστατικά –υδατάνθρακες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία–, απολύτως απαραίτητα για τη φυσιολογική ανάπτυξη και λειτουργία του. Επιπλέον, οι φυσικοί χυμοί είναι ένας πολύ καλός τρόπος ενυδάτωσης αλλά και ένας τρόπος για να «γνωρίζει» το παιδί τη γεύση των φρούτων και… πού ξέρετε, μπορεί κάποια στιγμή μεγαλώνοντας να αρχίσει να τα τρώει ολόκληρα. Μπορείτε να του προσφέρετε φρέσκο χυμό μέχρι και δυο φορές την ημέρα σαν ενδιάμεσο σνακ μεταξύ των γευμάτων, επιλέγοντας πάντα φρούτα εποχής. Απαντά η Έφη Δέδε, κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος, BSC, επιστημονική διευθύντρια «Λόγω Διατροφής» Ά. Λιοσίων (gmail.com). Γιατί δεν πίνει το γάλα της; Η 4χρονη κόρη μου εδώ και 2 μήνες αρνείται να πιει γάλα ενώ μέχρι τότε της άρεσε πολύ. Έχω δοκιμάσει ακόμα και τα σοκολατούχα συμπληρώματα σε σκόνη αλλά και πάλι το πίνει με πολύ δυσκολία. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Απάντηση: Πολλές φορές τα παιδιά «πεισμώνουν» και αρνούνται να πιούν το γάλα τους. Συνήθως η άρνηση αυτή είναι παροδική και το παιδί εάν δεν νιώθει καθημερινά την πίεση ότι πρέπει να πιει γάλα με το ζόρι, το ζητάει ξανά από μόνο του μετά από λίγο καιρό. Την περίοδο αυτή που δεν ζητάει το γάλα αυξήστε την κατανάλωση γιαουρτιού και κίτρινου τυριού που είναι πλούσια σε ασβέστιο. Προσθέστε μέσα στο γιαούρτι τριμμένα μπισκότα, φρούτα , δημητριακά, μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού κάνοντας το έτσι πιο γλυκό και επιθυμητό για το παιδί. Φτιάξτε κρέμες άνθος αραβοσίτου με γάλα, ρυζόγαλο ή κάποιο milk shake με γάλα και φρούτα όπως μπανάνες και φράουλες χτυπημένα στο μπλέντερ. Απαντά η Βαλασία Τοκμακίδου, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Θεσσαλονίκη, Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας () Επιχείρηση... ψάρι! Ποιο είναι το καλύτερο ψάρι για το παιδί μου; Απάντηση: «Όλα τα ψάρια έχουν κάτι σημαντικό να προσφέρουν στον οργανισμό μας. Τα άσπρα ψάρια (π.χ. μπακαλιάρος, γλώσσα) αποτελούν πλούσιες πηγές βιταμίνης Α και βιταμίνης D. Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. γαύρος, σαρδέλα, σολομός, κολιός) περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β και . Όσα καταναλώνονται με τα κόκαλα (π.χ. σαρδέλα, γαύρος) είναι πολύ καλές πηγές ασβεστίου και φωσφόρου. Το ιδανικό είναι να υπάρχει ποικιλία, κάτι βέβαια που δεν είναι πάντα εφικτό, πρώτον γιατί δε βρίσκουμε όλα τα ψάρια και δεύτερον γιατί στα παιδιά μας συνήθως, δεν αρέσουν όλα τα είδη.» Απαντά η Έφη Δέδε, κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος, BSC, επιστημονικής διευθύντριας «Λόγω Διατροφής» Ά. Λιοσίων. Είναι... μακαρονού! Τι να κάνουμε; Η κόρη μου είναι 7 χρονών και τελευταία έχει «κολλήσει» με τα μακαρόνια. Δεν τρώει τίποτε άλλο! Είναι φυσιολογικό; Απάντηση: Τα ζυμαρικά είναι μια εξαίρετη πηγή σύνθετων υδατανθράκων, κάτι που σημαίνει πως προσφέρουν ενέργεια στον οργανισμό για μεγάλο διάστημα. Περιέχουν βιταμίνη Β1 η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και στην ικανότητα της μάθησης, καθώς επίσης και βιταμίνη Β2 η οποία βοηθά τον οργανισμό να παράγει αντισώματα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν, πως είναι μία πολύ θρεπτική τροφή. Ωστόσο, εντάξτε σταδιακά όλα τα τρόφιμα στη διατροφή της μικρής σας ακόμα και σε μικρές ποσότητες, έτσι ώστε να λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία για τη σωστή της ανάπτυξη. Ορίστε πώς πρέπει να είναι διαμορφωμένο το διαιτολόγιό της: 2-3 μερίδες γαλακτοκομικά καθημερινά (γάλα, γιαούρτι, τυρί). 2-3 φρούτα καθημερινά. 3-5 μερίδες λαχανικά καθημερινά. 2-3 αυγά την εβδομάδα. 2 φορές εβδομαδιαία ...
Πηγή paidimag.gr >>>
Τι Είναι Η Ρίζα Της Αγκινάρας
Η ρίζα της αγκινάρας είναι πασσαλώδης και προχωρεί βαθιά στο έδαφος. Τα φύλλα της είναι μεγάλα με βαθιές σχισμές, χρώμα γκριζωπό στο κάτω μέρος και το στέλεχος της είναι μακρύ με διακλαδώσεις. Πολλαπλασιάζεται με παραφυάδες κατά την άνοιξη ή το φθινόπωρο ενώ ο βλαστός της ξεραίνεται το καλοκαίρι. Από το φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική το άνθος, που έχει σχήμα σφαιρικό, λίγο μακρύ και σαρκώδες. Μαγειρεύεται αφού καθαριστεί από τα πέταλα και το χνούδι, ενώ στην Κρήτη τρώγεται και ωμή με λεμόνι, πολύ νόστιμη και «ειδικός» μεζές για τσικουδιά. Μέση Διατροφική Ανάλυση 100 γραμμάρια Φρέσκιας Αγκινάρας (Cynara scolymus) (Πηγή : USDA National Nutrient data base) Χάρη στην κυναρίνη και ένα άλλο αντιοξειδωτικό που ονομάζεται σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι πολύ ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμη και να αναγεννήσουν τον ηπατικό ιστό. Οι αγκινάρες εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιούνται στην εναλλακτική ιατρική ως θεραπεία για παθήσεις του ήπατος και οι επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν πλέον την ορθή αυτή χρήση. Οι αγκινάρες βοηθούν το πεπτικό σύστημα. Είναι ένα φυσικό διουρητικό, που βοηθά την πέψη και τη βελτίωση της λειτουργίας της χοληδόχου κύστης, αλλά και στην ...
Πηγή adiexodos.gr >>>
Δημιουργία Σελίδας: 03/02/2017