Ποιό Είναι Το Ποσοστό Αυτάρκειας Σε Κρέας Αλόγου Στην Εε

Το ποσοστό αυτάρκειας σε κρέας αλόγου στην ΕΕ είναι 33,3 % και η μέση ετήσια κατανάλωση είναι 0,4 κιλά /άτομο. Με την υπάρχουσα κρίση αναμένεται αύξηση των «ανεπιθύμητων» αλόγων και γι’ αυτό λαμβάνονται προληπτικά μέτρα. Η σφαγή για ανθρώπινη κατανάλωση θεωρείται ως ο καλύτερος και ο πλέον οικονομικός και έννομος τρόπος απόσυρσης. Το κρέας του αλόγου θεωρείται ως «ιδιαίτερης» ποιότητας, υψηλής θρεπτικής αξίας, χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, για την παραγωγή του οποίου δεν χρησιμοποιούνται αυξητικοί παράγοντες ή άλλα πρόσθετα. Το κρέας αλόγου χαρακτηρίζεται από υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό, πρωτεΐνες, γλυκογόνο, βιταμίνη Β12 και σίδηρο και χαμηλότερη σε λίπος (0,5–3%) και χοληστερίνη, συγκριτικά με το μοσχαρίσιο. Γιατί τόση αναστάτωση λοιπόν; Αφού το κρέας αλόγου έχει τόσα θετικά χαρακτηριστικά γιατί προκλήθηκε τόση αναστάτωση; Για δύο λόγους: α. Διότι ένα ποσοστό αλόγων προέρχεται από τον ιππόδρομο παράνομα, επιβαρημένο με φαρμακευτικές ουσίες επιβλαβείς για τον καταναλωτή και β. Η ανάμειξή του με μοσχαρίσιο κρέας αποτελεί νοθεία. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει. Του Γεώργιου Ζέρβα (Καθηγητή Φυσιολογίας Θρέψεως, διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών)...

Πηγή agronews.gr >>>

Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα: