-
-
-
-
-
-
Home - Επικοινωνία - Προσωπικά Δεδομένα
Το φασκόμηλο είναι ένα πολύ αρωματικό και με ξυλώδη γεύση βότανο που τα αρώματά του είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στο μαγείρεμα. Το χρησιμοποιούμε συχνά σε πιάτα με χοιρινό, σε συνδυασμούς με πατάτες και τυρί. 3. Κoρίανδρος ή κόλιανδρο : Χρησιμοποιείται στην ινδική κουζίνα αλλά και σε πολλά μεξικάνικα πιάτα. Διαφορετικοί άνθρωποι μπορεί να αντιληφθούν διαφορετικά τη γεύση του κόλιανδρου. Αυτοί που τους αρέσει να λένε ότι έχει μια αναζωογονητική γεύση όπως λεμονιού ή λάιμ, ενώ σε όσους δεν αρέσει να έχουν μια ισχυρή αποστροφή προς τη γεύση και την οσμή του, παρομοιάζοντας την με εκείνη του σαπουνιού. Δοκιμάστε το και δείτε σε ποια κατηγορία ανήκετε. 4. Βασιλικός : O βασιλικός είναι ένα από τα δημοφιλέστερα βότανα και χρησιμοποιείται πολύ στην ιταλική κουζίνα. Χρησιμοποιείται στη λαϊκή φαρμακευτική ως βότανο καθώς πιστεύεται πως είναι καλό διουρητικό και καταπραΰνει το στομαχόπονο και το πονοκέφαλο. Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως τα αποξηραμένα φύλλα της πλατύφυλλης ποικιλίας του βασιλικού, το άρωμα των οποίων μοιάζει λίγο με αυτό του γλυκάνισου. 5. Κανέλα : Η κανέλα είναι ένα από τα παλαιότερα γνωστά μπαχαρικά, ειδικά σε χώρες όπως η Ινδία, η Σρι Λάνκα και άλλα μέρη της Ασίας. Είναι μια καλή εναλλακτική λύση για την αντικατάσταση του αλατιού καθώς έχει την ικανότητα να ρυθμίζει το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και βοηθάει επίσης στη μείωση της χοληστερόλης. 6. Κάρδαμο : Το κάρδαμο είναι ένα πολύ γνωστό υποκατάστατο του άλατος καθότι η γεύση του είναι διαφορετική από τις παραπάνω επιλογές και μάλιστα πολύ ισχυρή. 7. Πιπέρι καγιέν : Οι ...
Πηγή healthynews.gr >>>
Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα:
Το fast food είναι ελκυστικό αλλά όχι υγιεινό και σίγουρα αποτελεί τη λύση σου αν δεν πάρεις φαγητό μαζί σου από το σπίτι γι’ αυτό μην το παραμελείς. Τσιμπολογάς Μπορεί να μην εύκολο να το αποφύγεις αλλά έστω περιόρισέ το. Όταν για παράδειγμα κάτσεις στον καναπέ για να δεις την αγαπημένη σου ταινία, βάλε σε ένα μπολ μετρημένα πατατάκια και μην πάρεις όλη τη σακούλα που σίγουρα θα εξαφανίσεις. Δεν πίνεις νερό! Το νερό βοηθάει αισθητά τον οργανισμό να λειτουργήσει και σου κόβει την όρεξη! Δες όλα τα σχόλια url_encoded http%3A%2F%2Fwww.neolaia.gr%2F2016%2F10%2F27%2Fkathimerina-lathi-pou-kaneis-kai-den-adunatizeis%2F , , , # # # #...
Πηγή neolaia.gr >>>
Τι Είναι Τα Λευκά Κρασιά Της Σαντορίνης
Τα λευκά κρασιά της Σαντορίνης είναι τα πιο δημοφιλή σε αυτή την κατηγορία, μαζί με κάποια Riesling, ιδίως του αλσατικού αμπελώνα. Συνήθως εκμεταλλευόμαστε την οξύτητα του κρασιού βάζοντας δίπλα του ψάρια, αλλά και λιπαρά μαγειρευτά με βάση το ψάρι. Πρόκειται για μια αυστηρά φαγητοκεντρική κατηγορία που θα μας δυσκολέψει αφάνταστα υπό μορφή απεριτίφ απουσία φαγητού. Φρουτώδη και σχετικά ελαφριά ερυθρά κρασιά Μια κατηγορία κρασιών όπου συνήθως συναντάμε Αγιωργίτικα της Νεμέας, Cabernet Franc από την Κοιλάδα του Λίγηρα, κάποια Merlot του Νέου Κόσμου και Mencia από τη Βορειοδυτική Ισπανία. Είναι κρασιά που ευνοούνται υπερβολικά από τις κλιματολογικές συνθήκες της Ελλάδας, αφού ένα στιβαρό τανικό κόκκινο κρασί θα έκανε τη ζωή μας δύσκολη ένα καλοκαιρινό βράδυ με 25°C-30°C θερμοκρασία. Στο τραπέζι του φαγητού είναι ευέλικτα, καλύπτοντας ακόμη και αιρετικούς συνδυασμούς, όπως το ψάρι με σάλτσα ντομάτας. Μπορούμε να τα απολαύσουμε και ελαφρώς παγωμένα. Πληθωρικά και τανικά ερυθρά κρασιά Εδώ ανήκουν τα κρασιά από την περιοχή του Μπορντό με βάση το Cabernet Sauvignon, κάποια Syrah από την περιοχή του Ροδανού, επιλεκτικά κάποια κρασιά της Νεμέας και τα Brunello di Montalcino. Το Ξινόμαυρο της Νάουσας, αν και υπερβολικά τανικό, δεν έχει ποτέ τη δομή ενός πληθωρικού κρασιού, οπότε δεν μπορούμε να το συμπεριλάβουμε στην κατηγορία. Την ώρα του φαγητού, επιλέγουμε κατά περίπτωση και πάντα με γνώμονα τον αρωματικό χαρακτήρα του κρασιού. Ενα Brunello di Montalcino, που έχει κατά βάση γήινα αρώματα, σβήνει ιδανικά τον τανικό χαρακτήρα του με κρεατικά σχάρας, ενώ ένα Syrah με ασφαλώς πιο φρουτώδη αρώματα ταιριάζει καλύτερα με μαγειρευτά φαγητά και εξίσου πλούσιες σάλτσες.
Πηγή tovima.gr >>>
Τι Είναι Το Τριαντάφυλλο Ως Φαρμακευτικό Φυτό
Το τριαντάφυλλο: είναι θαμνώδες πολυετές φυτό. Συλλέγονται τα τριαντάφυλλα από τα οποία παράγεται το ροδέλαιο και το ροδόσταμο, που χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία. Επίσης τα ροδοπέταλα χρησιμοποιούνται για παραγωγή γλυκού κουταλιού. Η μαστίχα: Η μαστίχα της Χίου, είναι ένα είδος σχίνου. Η απόδοση της κυμαίνεται από τα 350-1000 γραμμάρια ανά φυτό. Η μαστίχα χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, τη φαρμακευτική, σε παραγωγή καλλυντικών, ζαχαροπλαστική. Καλλιεργείται αποκλειστικά στη Χίο. Η αρμπαρόριζα: είναι πολυετές ποώδες φυτό. Εχει μία μέση περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο 0,15%. Εχει μία μέση παραγωγή 150 κιλών ανά στρέμμα ξηρά φύλλα. Το θυμάρι: είναι πολυετές ποώδες φυτό των θερμότερων αλλά και ψυχρότερων περιοχών. Είναι άριστο μελισσοκομικό φυτό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και στην παραγωγή καλλυντικών, αλλά και στην ομοιοπαθητική. Περιέχει 1,5-3,4% αιθέριο έλαιο. Ο μάραθος ή φινόκιο: Ο μάραθος είναι ένα ποώδες φυτό που έχει ύψος 0,5-1,5 μέτρο του οποίου τα φύλλα μοιάζουν πολύ με τον άνηθο. Το φινόκιο πέρα από το μαγείρεμα τρώγεται και ωμό σε σαλάτες. Από τα σπέρματά του, παράγεται με απόσταξη ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική. Η δάφνη: Είναι ένα αειθαλές δέντρο. Τα φύλλα της συγκομίζονται στις αρχές του φθινοπώρου. Τα φύλλα της περιέχουν 2,7-3% αιθέριο έλαιο. Τα φύλλα και τα άνθη της χρησιμοποιούνται σαν άρτυμα σε φαγητά. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία Η θρούμπα: είναι πολυετής θάμνος. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη σαν ξηρή δρόγη σαν άρτυμα. Επίσης παράγεται αιθέριο έλαιο στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική. —Οι κατηγορίες των προϊόντων Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα με βάση τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τα οποία διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: 1. Τα διατροφικά – φαρμακευτικά. Είναι προϊόντα διατροφής που χρησιμοποιούν φαρμακευτικά εκχυλίσματα φυτικής ή ζωικής προέλευσης. 2. Τα διαιτητικά συμπληρώματα. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος συμπληρωμάτων διατροφής και συμπεριλαμ βάνονται στις υγιεινές τροφές. Στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν μερικά από τα πλέον προσοδοφόρα τμήματα της μη συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγοράς. 3. Τα βοτανικά φάρμακα. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που παράγονται από παραδοσιακούς φυτοθεραπευτές, αλλά και φάρμακα που υπάρχουν σε φαρμακεία που έχουν άδεια πωλήσεως φαρμάκων. Υπάρχουν σε μορφή κάψουλας, σιροπιών κλπ. 4. Τα βοτανικά τσάγια και ροφήματα. Εχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση στις ανεπτυγμένες χώρες. Δεν θεωρούνται φαρμακευτικά προϊόντα και δεν απαιτούνται ειδικές εγκρίσεις για την εμπορική τους κυκλοφορία. 5. Τα φυτικά φάρμακα. Είναι φάρμακα που έχουν ως βάση τους χημικές ουσίες που προέρχονται από τα βότανα. Διατίθενται με συνταγή γιατρού. Στα περισσότερα από τα 150 είδη συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 18% είναι φυτικής προέλευσης. 6. Τα αρωματοθεραπευτικά έλαια. Είναι αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται περισσότερο για θεραπευτικούς σκοπούς παρά στη βιομηχανία των αρωμάτων. —Κόστος της καλλιέργειας Το κόστος εγκατάστασης των αρωματικών φυτών, λαμβάνοντας υπόψη μία μέση πυκνότητα 4.000 φυτών το στρέμμα και ένα κόστος φυτού 0,15-0,25 ευρώ, ανέρχεται σε 600-1.000 ευρώ. Η ακαθάριστη πρόσοδος ανέρχεται σε 600-1.200 ευρώ το στρέμμα. Στην περίπτωση που η καλλιέργεια είναι βιολογική μπορεί να δώσει 40-60% μεγαλύτερη ακαθάριστη πρόσοδο. Πολύ μεγάλες προοπτικές ανοίγονται για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στη χώρα μας, με την επιδότησή τους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (εγκατάσταση καλλιέργειας, αγορά γεωργικών μηχανημάτων, αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μεταποίηση των αρωματικών φυτών όπως είναι τα ξηραντήρια, ο εξοπλισμός παραγωγής αιθερίων ελαίων κλπ.). —Τι προσέχουμε στην καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών Η καλλιέργεια φυτών με φαρμακευτικές ιδιότητες δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές από εκείνη των γεωργικών ή των διακοσμητικών φυτών. Η καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της συλλογής δρογών από τα άγρια φυτά. Οι εδαφολογικές συνθήκες, ο φωτισμός, η υγρασία και οι ασθένειες, ελέγχονται ευκολότερα σε συνθήκες καλλιέργειας, με αποτέλεσμα τη βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών. Η συγκομιδή διευκολύνεται, εφόσον τα φυτά βρίσκονται στο ίδιο σχεδόν στάδιο ανάπτυξης και είναι συγκεντρωμένα σε μικρότερη έκταση, ενώ η επεξεργασία του φυτικού υλικού μετά τη συγκομιδή, καθίσταται ευκολότερη. Η ανάπτυξη των φυτών καθώς και η περιεκτικότητά τους σε φαρμακολογικές δραστικές ενώσεις επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες και, ως εκ τούτου, για τη βέλτιστη απόδοση μιας καλλιέργειας απαιτείται η ακριβής γνώση της επίδρασης των παραγόντων αυτών κατά περίπτωση. Οι διάφοροι παράγοντες διακρίνονται σε εξωγενείς, όπως οι κλιματολογικές συνθήκες και σε ενδογενείς, όπως τα γονίδια. Προσοχή: Γενικώς, τα φυτά δεν προσαρμόζονται εύκολα σε δραστικές αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών, ενώ ευδοκιμούν σε συνθήκες πανομοιότυπες με εκείνες στις οποίες αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξελικτικής τους πορείας. Το έδαφος είναι ένας από τους σημαντικότερους εξωγενείς παράγοντες που πρέπει να προσέξει ένας καλλιεργητής φαρμακευτικών φυτών γιατί οι φυσικές και οι χημικές του ιδιότητες είναι δυνατόν να ποικίλουν ευρύτατα. Τα φυτά απορροφούν θρεπτικά άλατα και νερό από το έδαφος μέσω των λεπτών τριχιδίων των ριζών. Ως εκ τούτου, το έδαφος δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα συμπαγές, ώστε οι ρίζες να το διαπερνούν εύκολα και να εξαπλώνονται ικανοποιητικά. Γενικώς, το έδαφος πρέπει να προετοιμάζεται κατάλληλα, ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Συμβουλή: Η αυξημένη περιεκτικότητα του εδάφους σε ασβέστιο αποτελεί ευνοϊκό στοιχείο στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο επηρεάζει σημαντικά το pH του εδάφους ειδικά σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία. Ένα άλλο στοιχείο που είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζει ο καλλιεργητής για την καλλιέργεια του εκάστοτε φαρμακευτικού φυτού είναι ο χρόνος συγκομιδής και συλλογής. Η ποσότητα του επιθυμητού συστατικού δεν είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός φυτού και συνεπώς το στάδιο κατά το οποίο αυτό συλλέγεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων. —Κανόνες για τη συγκομιδή των φαρμακευτικών φυτών Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που ακολουθούνται για τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής των φαρμακευτικών φυτών. Αυτοί είναι οι εξής: Ρίζες και ριζώματα συλλέγονται κατά το τέλος της περιόδου βλαστήσεως, δηλαδή συνήθως κατά το φθινόπωρο. Συνήθως ακολουθεί καθαρισμός τους από χώματα και άμμο. Ο φλοιός συλλέγεται την άνοιξη γιατί τότε είναι η εποχή που παρουσιάζεται η μέγιστη δραστηριότητα του καμβίου. Φύλλα και πόες συλλέγονται κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Τα άνθη συλλέγονται συνήθως όταν έχουν αναπτυχθεί πλήρως Καρποί και σπέρματα συλλέγονται όταν έχουν ωριμάσει. Πηγές , Ετικέτες ...
Πηγή econews.gr >>>