-
-
-
-
-
-
Home - Επικοινωνία - Προσωπικά Δεδομένα
Τι Είναι Η Μαγειρική Σκέψη
Η μαγειρική σκέψη είναι μοναχική. Η μαγειρική όμως είναι ομαδική. Πώς αλλιώς άλλωστε! Η μαγειρική είναι εκλεκτές σκέψεις που συνδυάζονται με εκλεκτά υλικά και εκλεκτούς ανθρώπους. Είναι μια συνεύρεση. Αφιερώνεις ώρες. Άμα αυτό γίνεται με βούληση …αυτό που προσφέρεις θα έχει άποψη. Όταν ένιωσα ότι η μαγειρική με κάνει και βρίσκω τον εαυτό μου στο χώρο και στο χρόνο αφοσιώθηκα σε αυτήν με μεγαλύτερο ζήλο και ειλικρίνεια. Μάγειροι που επηρέασαν τη μαγειρική σου: Ένα ολόφρεσκο φουντούκι στο Σαν Σεμπάστιαν, μια ταλιατέλα φρέσκιας σουπιάς με το μελάνι στην Ragusa της Σικελίας, ο Pino στην Ligata (ένα μεγάλο χωριό έξω από το Agrigento), το τελευταίο φαγητό που θυμάμαι από την γιαγιά μου, την Αντωνία, πατάτες μπλουμ… μελωμένες…με χοιρινό. Η νονά μου με το χειμωνιάτικο παγωτό της και την κασσερόπιτά της. Εικόνες ή γεγονότα που σε ενέπνευσαν: Τα φλούδια-σκουπίδια της κουζίνας! Το φως πάνω στα λαχανικά. Ένα τσαμπί τέλειο σταφύλι. Μια κολοκύθα βενετική. Οι σημειώσεις μου όταν τις ξαναδιαβάζω. Πού εργάστηκες : Στο . Πιο παλιά σε ένα φωτογραφείο, και στο καφέ του Άρη που είχε μακαρονάδες, μεζέδες, χυμούς, κρέπες, σοκολάτες βιενουά και τρία μπαλκονάκια στον παλιό δρόμο της Παναγίας. Υλικά που αγαπάς: Την φρέσκια μαντζουράνα να την τρίβω στα χέρια μου και να την μυρίζω. Την μπάμια να την μαγειρεύω γιαχνί και να την στολίζω πανυγηριώτικα.Το κρεμμύδι να το βλέπω και να το φωτογραφίζω.Το καρότο να το φυτεύω. Τα ασπράδια να τα κάνω μαρέγκες… ίσως γιατί ήταν από τα πρώτα γλυκά που κατάφερα να τιθασεύσω στο Θαλασσάκι. Το μελάνι γιατί γράφει «αλμυρά». Φιλοσοφία της κουζίνας σου: Να σκέφτεσαι όταν μαγειρεύεις ότι μοιράζεις..και μοιράζεσαι αυτό που προσφέρεις. Εμένα αυτό μου το έμαθε η μαγειρική. Δεν το είχα… δεν το ήξερα. Είμαι κερδισμένη. Να σας εκμυστηρευτώ πως παίζω πολύ με τα χρώματα. Αυτό με βοηθά για πού να σταματήσω για να μην υπερφορτώσω την γεύση. Σιγά-σιγά κι εγώ αφαιρώ. Πιάτα που δημιούργησες, αγάπησες και άφησαν ίχνη: Το λουκούμι με το παγωτό μαστίχα, η λεμονόπηττα με ήττα, το χταπόδι ψημένο στο πετιμέζι, η ταραμοσαλάτα με το μελάνι, τα ψητά κρεμμύδια με μαρμελάδα λεμόνι, ο μπακαλιάρος ο βραστός, η κορομηλάδα με άγριο τηνιακό κορόμηλο, η ξερολιθιά με νονά την Τάνια, η ρεγγοσαλάτα....
Πηγή greekgastronomyguide.gr >>>
Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα:
Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε ίνες, β-καροτένιο, κάλιο, σίδηρο, ασβέστιο, πολλές βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Είναι ευεργετική για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πολλών παθήσεων και είναι ιδανική για όσους ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή για να χάσουν βάρος καθώς και για όσους υποφέρουν από διαβήτη, γιατί έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Καλλιεργούνται στον κήπο ή σε δοχείο, σε ηλιόλουστο μέρος και τα λουλούδια τους ομορφαίνουν τον κήπο μας. 8. Ρίγανη Η ρίγανη είναι πλούσια σε βιταμίνη K, η οποία προστατεύει το καρδιαγγειακό σύστημα και ενισχύει τα οστά. Οι αντιβακτηριαδιακές της ιδιότητες είναι εντυπωσιακές και αντιμετωπίζει τη λοιμώδη διαρροϊκή ασθένεια γιαρδίαση αποτελεσματικότερα από το επίσημο φάρμακο. Είναι πλούσια σε σίδηρο, μαγγάνιο, ίνες και λιπαρά οξέα ωμέγα-3. Η άριστη θερμοκρασία ανάπτυξης της ρίγανης κυμαίνεται από 18-22 °C με όρια ανάπτυξης από 4 έως 33 °C, ενώ το ριζικό της σύστημα σε καλά αναπτυγμένα φυτά αντέχει σε ακραίες θερμοκρασίες. Επιβιώνει και σε χαμηλά επίπεδα φωτισμού, αλλά για να επιτευχθεί υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια, το φως είναι απαραίτητο. Η ρίγανη συναντάται ως αυτοφυές φυτό σε μεγάλη ποικιλία εδαφών και κλιμάτων από παραθαλάσσιες έως ορεινές περιοχές, στη νησιώτικη και την ηπειρωτική Ελλάδα, σε πλούσια και φτωχά εδάφη. Αναπτύσσεται σε ποικιλία εδαφών, με καλή στράγγιση. Η ρίγανη αντέχει στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρικό είδος. Σε περίπτωση παρατεταμένης ξηρασίας, ιδίως την περίοδο της άνοιξης, ένα ή και δύο ποτίσματα είναι ωφέλιμα, αυξάνοντας την απόδοση, χωρίς να μειώνεται ιδιαίτερα η ποιότητα. 9. Ηλιόσπορος Οι ηλίανθοι είναι από τα ομορφότερα λουλούδια που μπορεί κανείς να έχει στον κήπο του. Αυτά τα ανθεκτικά φυτά που ανθούν δυο φορές το χρόνο, είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθούν, γι” αυτό και αποτελούν μια καλή επιλογή για όλους όσους θέλουν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια φυτών για πρώτη φορά. Παίρνοντας σαν δεδομένο ότι έχετε ήδη προετοιμάσει το έδαφος για την καλλιέργεια, αυτό που χρειάζεται είναι να βρείτε ένα μέρος στον κήπο σας που να συγκεντρώνει πολύ φως και ήλιο και η καλλιέργεια των ηλίανθων θα γίνει παιχνιδάκι. Ποτίστε με αρκετό νερό τους σπόρους, αλλά αποφύγετε τις υπερβολές, γιατί τελικά το φυτό θα μαραθεί. Οι πρώτοι ήλιοι θα βγουν σε περίπου 1-2 εβδομάδες μετά την καλλιέργεια. Η συγκομιδή των καρπών είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να ψαλιδίσετε το ανθισμένο κομμάτι του φυτού όταν το κόψετε και να το τρίψετε προσεκτικά πάνω σε ένα καθαρό κομμάτι ύφασμα. Όταν το πίσω μέρος του λουλουδιού κιτρινίσει και τα βράκτια ξεραθούν και γίνουν καφετιά, περίπου 30-45 μέρες μετά την ανθοφορία τότε οι σπόροι είναι έτοιμοι για συγκομιδή. econews Ετικέτες ...
Πηγή econews.gr >>>
Τι Είναι Οι Τροφές Ολικής Αλέσεως
Οι τροφές ολικής αλέσεως είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και σύνθετους υδατάνθρακες που μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης ενώ προσφέρουν επαρκή ενέργεια. Είναι γεμάτες με ίνες, οι οποίες βελτιώνουν την υγεία του εντέρου, βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων χοληστερίνης και ζαχάρου, και στην απώλεια βάρους. Αν η διατροφή σας δεν περιλαμβάνει τροφές ολικής αλέσεως, τότε φροντίστε να περιλαμβάνει. Δεν είναι περίεργο ότι νέες έρευνες δείχνουν πως η κατανάλωση των τροφών ολικής αλέσεως θα μπορούσε να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο. Ερευνητές βρήκαν ότι άνθρωποι που έτρωγαν ...
Πηγή itrofi.gr >>>
Τι Είναι Ο Μάραθος Ή Φινόκιο
Ο μάραθος ή φινόκιο: Ο μάραθος είναι ένα ποώδες φυτό που έχει ύψος 0,5-1,5 μέτρο του οποίου τα φύλλα μοιάζουν πολύ με τον άνηθο. Το φινόκιο πέρα από το μαγείρεμα τρώγεται και ωμό σε σαλάτες. Από τα σπέρματά του, παράγεται με απόσταξη ένα αιθέριο έλαιο που χρησιμοποιείται στην ποτοποιία, την αρωματοποιία και τη φαρμακευτική. Η δάφνη: Είναι ένα αειθαλές δέντρο. Τα φύλλα της συγκομίζονται στις αρχές του φθινοπώρου. Τα φύλλα της περιέχουν 2,7-3% αιθέριο έλαιο. Τα φύλλα και τα άνθη της χρησιμοποιούνται σαν άρτυμα σε φαγητά. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, σαπωνοποιία Η θρούμπα: είναι πολυετής θάμνος. Χρησιμοποιούνται τα φύλλα και τα άνθη σαν ξηρή δρόγη σαν άρτυμα. Επίσης παράγεται αιθέριο έλαιο στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική. —Οι κατηγορίες των προϊόντων Στην αγορά υπάρχουν πολλά προϊόντα με βάση τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και τα οποία διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: 1. Τα διατροφικά – φαρμακευτικά. Είναι προϊόντα διατροφής που χρησιμοποιούν φαρμακευτικά εκχυλίσματα φυτικής ή ζωικής προέλευσης. 2. Τα διαιτητικά συμπληρώματα. Υπάρχει ένα μεγάλο εύρος συμπληρωμάτων διατροφής και συμπεριλαμ βάνονται στις υγιεινές τροφές. Στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελούν μερικά από τα πλέον προσοδοφόρα τμήματα της μη συνταγογραφούμενης φαρμακευτικής αγοράς. 3. Τα βοτανικά φάρμακα. Υπάρχουν πολλά σκευάσματα που παράγονται από παραδοσιακούς φυτοθεραπευτές, αλλά και φάρμακα που υπάρχουν σε φαρμακεία που έχουν άδεια πωλήσεως φαρμάκων. Υπάρχουν σε μορφή κάψουλας, σιροπιών κλπ. 4. Τα βοτανικά τσάγια και ροφήματα. Εχουν πολύ μεγάλη κατανάλωση στις ανεπτυγμένες χώρες. Δεν θεωρούνται φαρμακευτικά προϊόντα και δεν απαιτούνται ειδικές εγκρίσεις για την εμπορική τους κυκλοφορία. 5. Τα φυτικά φάρμακα. Είναι φάρμακα που έχουν ως βάση τους χημικές ουσίες που προέρχονται από τα βότανα. Διατίθενται με συνταγή γιατρού. Στα περισσότερα από τα 150 είδη συνταγογραφούμενων φαρμάκων το 18% είναι φυτικής προέλευσης. 6. Τα αρωματοθεραπευτικά έλαια. Είναι αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται περισσότερο για θεραπευτικούς σκοπούς παρά στη βιομηχανία των αρωμάτων. —Κόστος της καλλιέργειας Το κόστος εγκατάστασης των αρωματικών φυτών, λαμβάνοντας υπόψη μία μέση πυκνότητα 4.000 φυτών το στρέμμα και ένα κόστος φυτού 0,15-0,25 ευρώ, ανέρχεται σε 600-1.000 ευρώ. Η ακαθάριστη πρόσοδος ανέρχεται σε 600-1.200 ευρώ το στρέμμα. Στην περίπτωση που η καλλιέργεια είναι βιολογική μπορεί να δώσει 40-60% μεγαλύτερη ακαθάριστη πρόσοδο. Πολύ μεγάλες προοπτικές ανοίγονται για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών στη χώρα μας, με την επιδότησή τους σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας (εγκατάσταση καλλιέργειας, αγορά γεωργικών μηχανημάτων, αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού για τη μεταποίηση των αρωματικών φυτών όπως είναι τα ξηραντήρια, ο εξοπλισμός παραγωγής αιθερίων ελαίων κλπ.). —Τι προσέχουμε στην καλλιέργεια των φαρμακευτικών φυτών Η καλλιέργεια φυτών με φαρμακευτικές ιδιότητες δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες διαφορές από εκείνη των γεωργικών ή των διακοσμητικών φυτών. Η καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών παρουσιάζει αρκετά πλεονεκτήματα έναντι της συλλογής δρογών από τα άγρια φυτά. Οι εδαφολογικές συνθήκες, ο φωτισμός, η υγρασία και οι ασθένειες, ελέγχονται ευκολότερα σε συνθήκες καλλιέργειας, με αποτέλεσμα τη βέλτιστη ανάπτυξη των φυτών. Η συγκομιδή διευκολύνεται, εφόσον τα φυτά βρίσκονται στο ίδιο σχεδόν στάδιο ανάπτυξης και είναι συγκεντρωμένα σε μικρότερη έκταση, ενώ η επεξεργασία του φυτικού υλικού μετά τη συγκομιδή, καθίσταται ευκολότερη. Η ανάπτυξη των φυτών καθώς και η περιεκτικότητά τους σε φαρμακολογικές δραστικές ενώσεις επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες και, ως εκ τούτου, για τη βέλτιστη απόδοση μιας καλλιέργειας απαιτείται η ακριβής γνώση της επίδρασης των παραγόντων αυτών κατά περίπτωση. Οι διάφοροι παράγοντες διακρίνονται σε εξωγενείς, όπως οι κλιματολογικές συνθήκες και σε ενδογενείς, όπως τα γονίδια. Προσοχή: Γενικώς, τα φυτά δεν προσαρμόζονται εύκολα σε δραστικές αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών, ενώ ευδοκιμούν σε συνθήκες πανομοιότυπες με εκείνες στις οποίες αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της εξελικτικής τους πορείας. Το έδαφος είναι ένας από τους σημαντικότερους εξωγενείς παράγοντες που πρέπει να προσέξει ένας καλλιεργητής φαρμακευτικών φυτών γιατί οι φυσικές και οι χημικές του ιδιότητες είναι δυνατόν να ποικίλουν ευρύτατα. Τα φυτά απορροφούν θρεπτικά άλατα και νερό από το έδαφος μέσω των λεπτών τριχιδίων των ριζών. Ως εκ τούτου, το έδαφος δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα συμπαγές, ώστε οι ρίζες να το διαπερνούν εύκολα και να εξαπλώνονται ικανοποιητικά. Γενικώς, το έδαφος πρέπει να προετοιμάζεται κατάλληλα, ώστε να διευκολύνεται η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Συμβουλή: Η αυξημένη περιεκτικότητα του εδάφους σε ασβέστιο αποτελεί ευνοϊκό στοιχείο στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Η περιεκτικότητα σε ασβέστιο επηρεάζει σημαντικά το pH του εδάφους ειδικά σε εδάφη πλούσια σε οργανική ουσία. Ένα άλλο στοιχείο που είναι εξίσου σημαντικό να γνωρίζει ο καλλιεργητής για την καλλιέργεια του εκάστοτε φαρμακευτικού φυτού είναι ο χρόνος συγκομιδής και συλλογής. Η ποσότητα του επιθυμητού συστατικού δεν είναι σταθερή καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής ενός φυτού και συνεπώς το στάδιο κατά το οποίο αυτό συλλέγεται είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων. —Κανόνες για τη συγκομιδή των φαρμακευτικών φυτών Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που ακολουθούνται για τον κατάλληλο χρόνο συγκομιδής των φαρμακευτικών φυτών. Αυτοί είναι οι εξής: Ρίζες και ριζώματα συλλέγονται κατά το τέλος της περιόδου βλαστήσεως, δηλαδή συνήθως κατά το φθινόπωρο. Συνήθως ακολουθεί καθαρισμός τους από χώματα και άμμο. Ο φλοιός συλλέγεται την άνοιξη γιατί τότε είναι η εποχή που παρουσιάζεται η μέγιστη δραστηριότητα του καμβίου. Φύλλα και πόες συλλέγονται κατά την περίοδο της ανθοφορίας. Τα άνθη συλλέγονται συνήθως όταν έχουν αναπτυχθεί πλήρως Καρποί και σπέρματα συλλέγονται όταν έχουν ωριμάσει. Πηγές , Ετικέτες ...
Πηγή econews.gr >>>