Τι Είναι Η Λέξη Μπουρέκι Ναι Μεν : Συλλέξαμε την καλύτερη πηγή για αυτό το θέμα και σας την παραθέτουμε μαζί με άλλες πληροφορίες.
Τι Είναι Η Λέξη Μπουρέκι Ναι Μεν
Η λέξη μπουρέκι, ναι μεν είναι τούρκικη, αλλά το κολοκυθομπούρεκο είναι μια καθαρά κρητική συνταγή η οποία δεν λείπει σχεδόν από κανένα σπίτι. Με φύλλο ανοιγμένο στο χέρι, μπόλικο αλεύρι στις πατάτες και στα κολοκύθια, που λεπτοκομμένα ανακατεύονται με τον δυόσμο, και μπόλικη σπιτική μυζήθρα. Ο φούρνος ολοκληρώνει την τέχνη της νοικοκυράς, προσφέροντας ένα εκπληκτικό έδεσμα για το οποίο δεν έχει ακουστεί «κακός λόγος», όπως χαριτολογώντας λένε οι γιαγιάδες.Μισό κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις, ½ ποτήρι λάδι, 1 με 2 σφηνάκια τσικουδιάς, ένα ποτήρι νερό, αλάτι, πιπέρι, περίπου 800 γραμμάρια πατάτες κομμένες λεπτές ροδέλες κατά μήκος, 800 γραμμάρια κολοκύθια κομμένα, όπως οι πατάτες, ψιλοκομμένο δυόσμο, μπόλικη μυζήθρα, περίπου 400 γραμμάρια, αν θέλετε ξύστε και ξερό ανθότυρο. Προσθέστε οπωσδήποτε μία μεγάλη κούπα αλεύρι, το ίδιο σε λάδι, το ίδιο σε γιαούρτι, 4 αβγά και κρατείστε στην άκρη σουσάμι για να ρίξετε πάνω από το φύλλο πριν βάλετε το μπουρέκι στο φούρνο. Φτιάξτε το ζυμάρι ανακατεύοντας τα υγρά υλικά και το αλάτι και προσθέτοντας σιγά - σιγά το αλεύρι. Ξεκουράστε το ζυμάρι για μισή ώρα. Πλένουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε και παρομοίως τις πατάτες. Τους ρίχνουμε το αλάτι, τα στραγγίζουμε, το ίδιο και στις πατάτες. Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη. Το ένα μέρος το απλώνουμε στο ταψί μεσαίου μεγέθους αφού έχουμε λαδώσει καλά. Απλώνουμε καλύπτοντας και τα τοιχώματα. Στρώνουμε τα υλικά της γέμισης ξεκινώντας με τις πατάτες, απλώνουμε το αλεύρι, μετά τα κολοκυθάκια, απλώνουμε το αλεύρι, τρίβουμε το ξερό ανθότυρο, ρίχνουμε μισό δυόσμο, απλώνουμε τη μισή μυζήθρα, και πάλι από την αρχή την επόμενη στρώση ακριβώς το ίδιο με την πρώτη Χτυπάμε το γάλα, το λάδι και τα αβγά και το μίγμα το περιχύνουμε στο ταψί. Το υπόλοιπο ζυμάρι το απλώνουμε πάνω από τα υλικά μας. Σπρώχνουμε το ζυμάρι μέσα στα τοιχώματα για να κλείσει το μπουρέκι, ρίχνουμε το σουσάμι, και το κόβουμε στις μερίδες που θα το σερβίρουμε το σταυρώνουμε, και το φουρνίζουμε στους 180μ βαθμούς για μιάμιση ώρα σίγουρα.Όταν αρχίσει και μοσχομυρίζει το σπίτι και η αυλή ή η βεράντα, σερβίρετε κόκκινο κρασί στα ποτήρια, ευχηθείτε στους γύρω σας και απολαύστε το ζεστό, που μόλις βγάλατε από το φούρνο, μπουρέκι Ό,τι σας περισσέψει, είναι απολαυστικό ακόμα και δροσερό.Συνταγή για ψητό στις κληματόβεργες στο φούρνοΌσο κρέας επιλέξετε για την παρέα σας, κόψτε το σε μεγάλα κομμάτια, προτείνονται τα πλευρά, τα χεράκια και τα πλαϊνά ενός σχεδόν χρονιάρικου αρνιού. Βάλτε κληματόβεργες ξερές στο ταψί κι απλώστε επάνω το κρέας , το οποίο θα είναι στεγνό. Τίποτε άλλο Ανάψτε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Μόλις θερμανθεί βάλτε το ταψί και κάθε ένα τέταρτο να γυρνάτε το κρέας. Στη μισή ώρα ψησίματος αλατίστε το με χοντρό αλάτι και από τις δύο πλευρές. Τίποτε άλλο Ελέγξτε εσείς πόσο μαλακό το θέλετε και σβήστε τον φούρνο. Αφήστε το κρέας στον σβησμένο φούρνο για ένα τέταρτο. Καλή σας όρεξη και του χρόνου με υγεία.Παραδοσιακό στιφάδο στην ΕύβοιαΞεχωριστό είναι το πανηγύρι στο χωριό Οξύλιθος στην Κεντρική Εύβοια.Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παναγίας Πετριώτισσας ή Παναγίας Χατηριάνισσας τους επισκέπτες τους καλωσορίζουν σερβίροντάς τους παραδοσιακό στιφάδο.Οι κάτοικοι προσφέρουν κρέας, κρεμμύδια, ντομάτες, κρασί για την παρασκευή του και πολλές φορές λέγεται ότι τα καζάνια όπου μαγειρεύεται ξεπερνούν τα 170.Σιγομαγειρεύεται από την παραμονή. Το έθιμο είναι πολύ παλιό και τηρήθηκε ακόμη και στην Κατοχή, έστω κι αν τότε φτιάχνονταν με ό,τι υλικά ήταν διαθέσιμα.Παστιτσάδα η κερκυραϊκήΚάθε χρόνο ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου στην Κέρκυρα, πρωτοστατεί στο γιορτινό τραπέζι, η φημισμένη ...
Πηγή news.gr >>>
Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα:
Ποιές Είναι Οι Γηγενείς Κυπριακές Ποικιλίες Κρασιού
Οι γηγενείς Κυπριακές ποικιλίες είναι το Ξινιστέρι -λευκό, Βαμβακάδα-κόκκινο. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Ο Κώστας Τσιάκκας μας εξηγεί τα πάντα για το Κυπριακό κρασί Μετά υπάρχουν μεταξύ άλλων το Γιαννούδη-κόκκινο που μοιάζει με το Μαυροτράγανο Σαντορίνης, Προμάρα, Σπούρτικο, Μωροκαννέλα, Οφθαλμο, Λευκάδα. Τα αμπέλια των οινοποιείων είναι γραμμικά και των ιδιωτών πρέμνα « κουζούπα» τα λένε στην Κύπρο τα οποία στέκονται μόνα τους». Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Τατσιάν για επιδέξιους χορευτές Και αποχωρώντας από τα ενδότερα του οινοποιείου, στην αυλή μας περίμενει άλλη μία έκπληξη του Κ.Ο.Τ. Το «Μουσικοχορευτικό Σχήμα Νίκος Νικολάου» , μας αφιερώνει την «τατσιάν» . Χορός θεαματικός για χορευτές με επιδεξιότητα και ικανότητα. Ο χορευτής κρατά μιαν «τατσιάν» (ένα λεπτό κόσκινο) που στο τελάρο της έχει τοποθετήσει ποτήρι με κρασί και την περιστρέφει με τα χέρια του δεξιά-αριστερά και πάνω-κάτω, χωρίς να χυθεί το κρασί. Μαγικό; Στο Πελένδρι παραδοσιακούς μεζέδες μπορείτε να δοκιμάσετε σε καφενεία του χωριού ή στην ταβέρνα , που γευτήκαμε νόστιμα τοπικά πιάτα. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Χαλούμι βραστό στο «Συμμπόσιο» που θα φάτε καλά Εκεί ανακάλυψα ότι στην Κύπρο το χαλούμι εκτός από ψητό ή άψητο το τρώνε και βραστό σε σκέτο νερό. Ομολογώ ότι μου φάνηκε βαριά η γεύση του με σχέση αυτό της σχάρας που λατρεύω αν και στον Φώτη, άρεσε. Περί ορέξεως…; Αγρός Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Αγρός και που και που με πιάνουν και τα καλλιτεχνικά μου Ακολουθούμε ανατολική πορεία για το χωριό Αγρός κεφαλοχώρι της Πιτσιλιάς στα 1.100μ. χτισμένο αμφιθεατρικά, ανάμεσα στα βουνά και με πανοραμική θέα. Το Αγρός γνωστό ως το τριανταφυλλένιο χωριό της Κύπρου λόγω της καλλιέργειας των ρόδων –με την ποικιλία Rosa Damascena από τη Δαμασκό με τα τριάντα πέταλα της που στην Κύπρο την λένε και μυρωδάτη- και τα σπιτικά γλυκά του. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Κεριά με άρωμα τριαντάφυλλο από το εροαστήριο Τσολάκη Στο του Χρήστου Τσολάκη –που συνεχίζει την παράδοση του πατέρα του- μάθαμε τα «μυστικά των ρόδων», αγοράσαμε φυσικά καλλυντικά, σε εξαιρετικές τιμές και γευτήκαμε σοκολατάκια, τσάι, γλυκό του κουταλιού και λικέρ όλα με γεύση τριαντάφυλλο φυσικά. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος και συγκεκριμένα στον Αγρο με τις τριανταφυλλιές του. Τσάι και γλυκό τραιντάφυλλο από του Τσολάκη ‘Οτι μπορείτε να φανταστείτε, ε στου Τσολάκη θα το βρείτε σε τριαντάφυλλο. Αν βρεθείτε στο Αγρό Μάιο είστε ευπρόσδεκτοι στο εργαστήρι ως εθελοντές για τη συγκέντρωση ρόδων. Ενδιαφέρουσα και ξεχωριστή εμπειρία. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Στάση για γλυκό στην Νίκη Αγαθοκλέους Είπαμε ο Αγρός είναι γνωστός και για τα σπιτικά γλυκά του και μια και έχει φτάσει η ώρα του γλυκού όλοι οι δρόμοι, μας οδηγούν στην την χρυσοχέρα και διάσημη για τα σπιτικά, αγνά παραδοσιακά γλυκά της. Απ΄ αυτά του κουταλιού ξεχώρισα τα καρυδάκι, τριαντάφυλλο, μαυροκέρασο και ελιά (που ομολογώ είχε πιο απαλή γεύση απ’ όσες έχω δοκιμάσει στην Ελλάδα) . Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος και μαρμελάδα μόσφιλο από το δάσος Στις μαρμελάδες το μόσφιλο (κίτρινος καρπός σαν ένα πολύ μα πολύ μικρό ρόδι) που το αξιοποιούν μόνο στην Κύπρο. Η Νίκη μας είπε ότι σ΄ ένα από τα ταξίδια της στην Ελλάδα είδε το φυτό στα Καλάβρυτα. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Σουτζιούκος από την Νίκη στον Αγρό Θα βρείτε επίσης παραδοσιακό Σουτζιούκο (από χυμό σταφυλιού και αλεύρι) με Αμύγδαλο, Καρύδι, κιοφτέρια (από μίξη χυμού άσπρων σταφυλιών από Ξινιστέρι, αλευριού και ροδοστάγματος), γλυκά και μαρμελάδες για διαβητικούς και σπιτικούς χυμούς και όλα πάμφθηνα. Στο παραδοσιακό καφενείο το , ήπιαμε ζιβανία σπιτική που φτιάχνει ο ιδιοκτήτης του Μάριος και δοκιμάσαμε ποικιλία ντόπιων αλλαντικών της Πιτσιλιάς χοιρομέρι, λούντζα και πορσυτή (καπνιστό μπέικον). Από τους πιο όμορφους χώρους, που έχω συναντήσει σε ορεινές περιοχές. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος και μία στάση στο Μπακάλικο του Χαψή στον Αγρό Ο Μάριος πουλάει τα πάντα από παραδοσιακά προϊόντα σε καλές τιμές. Ενα μπακάλικο σαν άλλοτε που αγοράζεις τοπικά εδέσματα, τρως και πίνεις. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος και πρωινό στο Μπακάλικο του Χαψή Τα πρωινά που σερβίρει δε, με φρέσκα προϊόντα από το χωριό, δεν υπάρχουνα απλά. Μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε και την σπιτική του λεμονάδα. Το χωριό είναι ξακουστό και για την σπεσιαλιτέ του ρίφι καουρμά χωρίς ντομάτα (κατσικάκι με πατάτες στην κατσαρόλα με μάραθο). Λεμεσός by night Κατηφορίζουμε για την Λεμεσό by night, που δίκαια έχει χαρακτηριστεί «διαμάντι της Μεσογείου» . Σε 40 λεπτά από τον Αγρό, κάνουμε βόλτα στην παλιά πόλη με τα παραδοσιακά σπίτια, στον Μόλο κοντά στο Παλιό Λιμάνι, στο Μεσαιωνικό κάστρο. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Μαρίνα Λεμεσού Και φυσικά στην κοσμοπολίτικη και καινούργια Μαρίνα που χτυπάει η νεανική και trendy…καρδιά της νυχτερινής διασκέδασης. Πληθώρα καφέ, εστιατορίων και bar που καλύπτουν όλα τα γούστα – από fast food μέχρι Αμερικάνικη και Ασιατική κουζίνα. Στο βάθος της μαρίνας στην θάλασσα ήδη έχουν χτιστεί πλωτά «νησάκια» με βίλες που έχουν αγοραστεί από κροίσους του εξωτερικού, ενώ στα σκαριά είναι και η κατασκευή καζίνο. Φάγαμε τέλεια και ήπιαμε κοκτέιλ στο -που αιωρείται σχεδόν πάνω από τη θάλασσα- με την μοναδική φαντασμαγορική θέα, από τη μία την παραλιακή και από την άλλη την μαρίνα. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Pier One στην μαρίνα Λεμεσού Η αρχιτεκτονική και η διακόσμηση του σου δίνουν την εντύπωση ότι βρίσκεσαι πάνω σ’ ένα yacht αραγμένο στην προβλήτα της Λεμεσού. Ένα εστιατόριο με τέλειο σκηνικό, mainstream σύγχρονη μουσική, μενού με διεθνής γεύσεις ποικιλία σούσι, σασίμι, superfood σαλάτες, ψητά όλα με φρέσκα υλικά και μερίδες ικανοποιητικές. Από 25€/άτομο με κρασί. Λειτουργεί από το πρωί για καφέ. Λεμεσός- Πλάτρες- Ομοδος-΄Αρσος -Αρχαίο θέατρο Κουρίου Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. «Τ’ αηδόνια δεν σ’ αφήνουν να κοιμηθείς στις Πλάτρες», έγραψε στην «Ελένη» ο Γ. Σεφέρης Πλάτρες «Νταβός», συμφωνήσαμε με τον Φώτη όταν αντκρύσαμε τις καταπράσινες με τους δύο καταρράκτες Πλάτρες στην καρδιά του Τροόδους , που μέχρι την 10ετία του ’50 φιλοξενούσε για διακοπές το jet set της εποχής. Ναι, όταν ο Θεός έχει κέφια, δημιουργεί θαύματα. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Η αρχιτεκτονική των κτιρίων στις Πλάτρες προσελκύει ακόμα και φοιτητές Πανεπιστημίων για τις μελέτες τους Τις λάτρεψαν και έμεναν συχνά ο Καζαντζάκης, ο Σεφέρης, ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου που πέρναγε τα καλοκαίρια του εδώ, Άγγλοι αριστοκράτες, Ιταλοί ευγενείς και μεγαλοεπιχειρηματίες Κύπριοι. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Στις Πλάτρες, το λεβαντοχώρι, την λεβάντα την τρώνε και την πίνουν Ένα λεβαντοχώρι που την λεβάντα την τρώνε και την πίνουν. Τι δοκιμάσαμε; Τρούφες, παγωτό, λουκουμάδες λεβάντας και χαλαρώσαμε με μία κούπα τσάι λεβάντας , μετά την πεζοπορία στους καταρράκτες της. Στις Πλάτρες φτάσαμε από την Λεμεσό μέσω της Λεωφόρου Γιάννου Κρανιδιώτη. Από τον κυκλοφοριακό κόμβο Πολεμιδιών στην Λεμεσό, πήραμε τον αυτοκινητόδρομο Β8 κατευθυνόμενοι προς ΄Αλασσα, Λάνεια συναντήσαμε την Τριμίκλινη, το Σαϊτά και συνεχίσαμε ευθεία για Μονιάτη. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος σε καταπράσινες διαδρομές Περάσαμε το χωριό και ακολουθήσαμε διαδρομή ανηφορική με στροφές σ’ ένα τοπίο κατάφυτο από ψηλά δένδρα –σαγηνευτικά όμορφο τόσο που ο Φώτης σταμάτησε να γκρινιάζει ότι «οδηγώ ανάποδα»- μέχρι να φτάσουμε Πλάτρες σε 45 περίπου λεπτά. Ένα πανέμορφο, κοσμοπολίτικο θέρετρο θερινό και χειμερινό κοντά στο χιονοδρομικό, στην περίπτωση που πάτε χειμώνα. Ναι, γιατί η ηλιόλουστη Κύπρος έχει και χιονοδρομικό. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Εδώ με τον πρόεδρο Πλατρών Παναγιώτη Παπαδόπουλο τρώμε πεντανόστιμες μπουκίτσες λεβάντας «Η ανάπτυξη στις Πλάτρες που μέχρι την 10ετία του ΄50 ήταν ένα από τα σημαντικά θέρετρα της Μεσογείου ξεκίνησε από την αποικιοκρατική κυβέρνηση των Άγγλων, μας λέει ο δραστήριος πρόεδρος της Κοινότητας Παναγιώτης Παπαδόπουλος που μας υποδέχτηκε. Έκαναν το χωριό Κέντρο Διοίκησης τους στο Τρόοδος, δημιούργησαν όλες τις υποδομές και δεν άργησαν να έρθουν ξένοι επενδυτές και τουρίστες, που έχτισαν ή αγόρασαν επαύλεις. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Πλάτρες, πανέμορφες Στις Πλάτρες δημιουργήθηκαν από Έλληνες εξ’ Αιγύπτου και ξένους επενδυτές από Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία τα πρώτα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της Κύπρου –σύμφωνα με τις διαφημίσεις της εποχής, τονίζει ο κ.Παπαδόπουλος. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Στο «Forest Park» στις Πλάτρες έκλεινε μόνιμα σουίτα τα καλοκαίρια ο βασιλιάς Φαρούκ της Αιγύπτου ‘Ολο αυτό λειτούργησε ως μαγνήτης και για τους πλούσιους εμπόρους της Κύπρου, που αγόρασαν εδώ σπίτια και διεύρυναν παράλληλα και τις επαγγελματικές τους σχέσεις με τους κροίσους ξένους επιχειρηματίες που έμεναν στις Πλάτρες τα καλοκαίρια». Η πολυπολιτισμικότητα του θέρετρου ορατή μέχρι και σήμερα στα ονόματα των ξενοδοχείων και στην τεχνοτροπία των επαύλεων, που ως δια μαγείας δένουν αρμονικά με το περιβάλλον. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Στο απόλυτο της φύσης Είναι αδιανόητο να πας στις Πλάτρες και να μην φτάσεις μέχρι τους καταρράκτες . Τους είδαμε και τους δύο. Αυτόν των Καληδονιών πεζοπορώντας στο ομώνυμο μονοπάτι μισή ώρα (έχει και μεγαλύτερη διαδρομή) μέσα σε πυκνή δασώδη βλάστηση ή του Μιλλομέρη από βατό χωμάτινο δρόμο για το αυτοκίνητο, σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από την αφετηρία του μονοπατιού της Φύσης. Στην Κύπρο, αν αγαπάτε την πεζοπορία, έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε πολλές διαδρομές σε πάνω από 50 μονοπάτια της Φύσης. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Καταρράκτης Μιλλομέρη στις Πλάτρες «Ο καταρράκτης Καληδονιών βρίσκεται μέσα σε ένα ωραιότατο πυκνό δάσος παραπλεύρως του Κρύου Ποταμού κι αυτός του Μιλλομέρη είναι από τους ψηλότερους στο νησί στα 15μ.», μας εξηγεί ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Τρόοδος που μας οδηγεί στα μονοπάτια της καρδιάς της ορεινής Κύπρου. ‘Ομοδος Συνεχίζουμε σε καταπράσινη διαδρομή στην καρδιά της ορεινής Κύπρου για τον ΄Αρσο, ακολουθώντας από τις Πλάτρες νότια σε επαρχιακό δρόμο. Σε μερικά σημεία της διαδρομής το τοπίο αλλάζει σε πιο άγονο, αλλά έχει κι αυτό την δική του ομορφιά. Σε 15 λεπτά είμαστε στο χωριό ΄Ομοδος και στάση για καφέ. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Τουρίστες στο ‘Ομοδος Ένα όμορφο χωριό -με τουριστική κίνηση- με γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακά σπίτια με λουλουδιασμένες γλάστρες και όμορφη πλατεία με καφενεία, εστιατόρια. Πλατείες δεν έχουν όλα τα χωριά της Κύπρου, κατάλοιπο από την περίοδο των Άγγλων που απαγορεύονταν οι συναθροίσεις. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Μονή Τιμίου Σταυρού στο ‘Ομοδος Επισκεφθήκαμε την Μονή του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού (σχεδόν όλες οι Μονές στο νησί είναι του Τιμίου Σταυρού με κομμάτι Τίμιου ξύλου) , το καμάρι του Ομόδους ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια του νησιού με κειμήλια ανεκτίμητης αξίας αλλά και κάποια άλλα αξιοθέατα όπως το Λαογραφικό και Φωτογραφικό μουσείο. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Σοκάκι στο ‘Ομοδος Το χωριό είναι γνωστό για την Ομοδίτικη πιπίλα – χειροποίητη λεπτή δαντέλα των βελονιών- τα αρκατένα κουλούρια που ζυμώνονται με προζύμι από ρεβίθια και το περιζήτητο κρασί του από τους πανάρχαιους και εκλεκτούς αμπελώνες των βουνοκορφών Αφάμης και Λαόνα. Άρσος Φύγαμε για Άρσος, ένα από τα πιο γραφικά χωριά της Κύπρου . 15λπετή διαδρομή ορεινή, αλλά άνετη στο μεγαλύτερο μέρος της σε βουνοκορφή με απεριόριστη θέα μέχρι της ακτές της Λεμεσού. Ακολουθούμε νοτια κατεύθυνση σε επαρχιακό δρόμο, από την πλατεία του ΄Ομοδος και στα 5χλμ θα στρίβουμε αριστερά και μετά από 6χλμ περίπου στρίψαμε δεξιά στο ύψος της Κισούσας και συνεχίσαμε ευθεία. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Η πλατεία στον Αρσο Το Άρσος απλώνεται στην πλαγιά του βουνού Λαόνα, σε υψόμετρο 850μ. με θέα στην κοιλάδα του Διαρίζου και τη θάλασσα της Πάφου. Ραντεβού με την πιο καλή μαγείρισ σα στην περιοχή την Ζωούλα Κουκούνη. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Arsorama, ένα κατάλυμα υπόδειγμα αγροτουρισμού στο νησί Ιδιοκτήτρια στο , αγροτουριστικό ξενώνα υπόδειγμα εκεί που η παράδοση συναντά την πολυτέλεια σε ανθρώπινες κλίμακες και μάλιστα σε προσιτές τιμές. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Μελίνα και Φώτης πίνουν καφέ στην λουλουδιασμένη αυλή της Ζωούλας Κουκούνη στο Arsorama Το Arsorama έχει γίνει πολλές φορές το σκηνικό για γυρίσματα Ελληνικών και Κυπριακών σήριαλ, ενώ το προτιμούν για τις αποδράσεις τους καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι της Κύπρου. Η Ζωούλα Κουκούνη, μία δραστήρια, χαρισματική γυναίκα με μεγάλη καρδιά μας κέρδισε από την πρώτη στιγμή. Μας άνοιξε το σπίτι της αλλά και την κουζίνα της και την ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό. Ζωούλα, αισθανθήκαμε σαν στο σπίτι μας στο Arsorama. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Οχι, το κολοκάσι δεν μυρίζει τίποτα Με τις οδηγίες της έφτιαξα χοιρινό με κολοκάσι (λαχανικό οπτικά τεράστια πατάτα αλλά καμία σχέση στην γεύση) με ντομάτα, σέλινο και λεμόνι, κολοκούθκια (ομελέτα με κολοκύθια) και καττιμέρι ένα παραδοσιακό Κυπριακό γλυκό. Κύπρος, road trip από την κοσμοπολίτικη Λεμεσό στο Τρόοδος. Ετοιμάζω κολοκούθκια Ανοιξα μία απλή ζύμη που γέμισα με λάδι, ζάχαρη και κανέλι. Την δίπλωσα σαν φάκελο, όπως μου είπε η ...
Πηγή doreandiakopes.com >>>
Τι Είναι Τα Άσπρα Ρεβίθια Στον Ιπποκράτη
Τα άσπρα ρεβίθια είναι υπακτικά, διουρητικά και θρεπτικά. Το σκόρδο είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό. Ωφελεί το σώμα, βλάπτει τα μάτια και η δράση του εξασθενίζει με το βράσιμο. Το κρεμμύδι κάνει καλό στα μάτια, αλλά βλάπτει το σώμα, το οποίο θερμαίνει και ξηραίνει. Το πράσο είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό. Υγραίνει, σταματά τις ξινίλες και είναι καλό να τρώγεται προς το τέλος του γεύματος. Το ράπανο διαλύει το φλέγμα με την καυστικότητά του, είναι θερμαντικό, αλλά και δύσπεπτο. Το μαρούλι είναι δροσιστικό, αλλά προκαλεί αδυναμία στο σώμα. Το σέλινο είναι διουρητικό. Η φρέσκια αντράκλα (γλιστρίδα) δροσίζει και ως τουρσί θερμαίνει. Η τσουκνίδα έχει καθαρτική δράση. Το βλίτο διευκολύνει τις κενώσεις. Η ρίγανη θερμαίνει και βοηθά τη λειτουργία της χολής. Το θυμάρι είναι θερμαντικό, υπακτικό και διουρητικό. Ο Γαληνός αναφέρει ότι το ρύζι σταματάει τη διάρροια και οι φακές διευκολύνουν τις κενώσεις. Αν βραστούν δεύτερη φορά, ξηραίνουν τα ρεύματα της κοιλιάς. Το σουσάμι χορταίνει γρήγορα, η πέψη γίνεται αργά και η τροφή που δίνει στο σώμα είναι λιπαρή. Το πεπόνι είναι διουρητικό και υπακτικό και καθαρίζει το δέρμα. Τα αγγούρια είναι διουρητικά, ενώ τα σύκα έχουν αξιόλογη καθαρτήρια ιδιότητα. «Περί διαίτης» Τι πρέπει να τρώνε οι παχύσαρκοι Ειδική δίαιτα για τους παχύσαρκους είχε περιλάβει ο Ιπποκράτης στο «Περί διαίτης υγιεινής» έργο του. Για τους παχύσαρκους, ο πατέρας της Ιατρικής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει δε, οι μεν παχύσαρκοι να βαδίζουν ταχύτερα, οι δε λεπτοί ησυχότερα». Για την εργασία και τη διατροφή γράφει: «Οι παχείς και όσοι θέλουν να γίνουν λεπτοί, πρέπει όλες τις ταλαιπωρίες (εργασία, οδοιπορία) να τις κάνουν όσο είναι νηστικοί. Να τρώνε ενώ ακόμη είναι λαχανιασμένοι από τον κόπο και χωρίς να δροσιστούν πρώτα και αφού προηγουμένως έχουν πιει νερωμένο κρασί και όχι πολύ δροσερό. Καρυκεύματα Τα φαγητά να τα παρασκευάζουν με σουσάμια ή με καρυκεύματα και με τον ίδιο τρόπο και τα άλλα κι ας είναι πιο λιπαρά, διότι έτσι θα χορτάσουν με λιγότερο φαγητό! Και να τρώνε μία φορά την ημέρα και να μην κάνουν λουτρό, να κοιμούνται σε σκληρό κρεβάτι και να περπατούν ελαφρά ντυμένοι, όσο πιο πολύ γίνεται». Ο Ιπποκράτης έδινε έμφαση και στις καθάρσεις, οι οποίες είχαν τη θεωρητική τους στήριξη στη χυμοπαθολογία, δηλαδή την πύκνωση και αραίωση τεσσάρων χυμών του ανθρώπου (αίμα, φλέγμα, κίτρινη χολή και μαύρη χολή). ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ Πηγή:...
Πηγή https: >>>
Τι Είναι Τα Όσπρια Για Το Στομάχι
Τα όσπρια δεν είναι δύσπεπτα αν μαγειρευτούν με τα μπαχαρικά που προανέφερα. Ή αν παραλείψετε το σκόρδο και το κρεμμύδι που προκαλούν φούσκωμα. Βάλτε σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι, ρίξτε τα μπαχαρικά σας (στην αρχή χρησιμοποιήστε μικρότερη ποσότητα) και μόλις το σπίτι γεμίσει αρώματα, προσθέστε πρώτα τις πατάτες και μετά τα λαχανικά σας. Θα φτιάξετε ένα σάμσι, κάτι σαν το δικό μας μπριάμ, που μαζί με ένα ρύζι μπασμάτι αποτελεί ένα θρεπτικό και εύπεπτο φαγητό. Ποια είναι η αγαπημένη σας ελληνική συνταγή; Μου αρέσουν πολλές και τις μαγειρεύω. Αγαπώ ιδιαίτερα, όμως, τις πίτες. Τις φτιάχνω με λαχανικά ή σε στυλ σουφλέ. Πιστεύετε ότι το φαγητό μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία, τη διάθεση; Σαφώς. Η φιλοσοφία του φαγητού έχει να κάνει με το ότι αλλάζει το άτομο, αλλάζει τα συναισθήματα. Και πρέπει να τρώμε όλα όσα μας αρέσουν, αλλά με μέτρο. Αν κάποιος πιέζει τον εαυτό του να μη φάει κάτι που θέλει, θα του προκληθεί άγχος και το άγχος θα δημιουργήσει τοξίνες στον οργανισμό. Τι αποκομίσατε από την ενασχόλησή σας με την ινδική κουζίνα; Αυτό που αποκόμισα είναι η γνώση πως για να γίνει το φαγητό νόστιμο και εύπεπτο χρειάζεται κάτι περισσότερο από τα μπαχαρικά που προανέφερα ή από τα αγνά και φρέσκα υλικά. Χρειάζεται αγάπη. Το φαγητό γίνεται νόστιμο γιατί βάζουμε αγάπη. Γιατί όταν μαγειρεύουμε χρησιμοποιούμε τα χέρια μας και μέσω αυτών εκλύεται ενέργεια. Δείτε πώς τρώνε τα μικρά παιδιά, με τα χέρια. Υπάρχει πιο νόστιμο πράγμα από την τηγανητή πατάτα που τρως με το χέρι; Αν δεν θέλουμε ή δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε, είναι προτιμότερο να μην το κάνουμε. Αν, πάλι, έχουμε φτιάξει κάτι από την προηγουμένη και το έχουμε φυλάξει στο ψυγείο, αξίζει να φτιάξουμε την ίδια μέρα μια βάση με μπαχαρικά και να το εμπλουτίσουμε. Το φαγητό είναι μια προσφορά. Πρέπει να είσαι ήρεμος. Είναι λάθος να φτιάχνουμε πολλά φαγητά για να εντυπωσιάσουμε τους φίλους μας σε κάποια γιορτή – γεμίζουμε το τραπέζι με γεύσεις που στο τέλος δεν ευχαριστιόμαστε. Είναι προτιμότερο να φτιάξουμε λίγα φαγητά, αλλά με καλή διάθεση. Η απλότητα είναι πιο σημαντική και στο φαγητό. To βιβλίο της Μαίρης Δεβολή «Η γιογκική κουζίνα» κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Garuda Hellas.
Πηγή tovima.gr >>>
Δημιουργία Σελίδας: 03/02/2017