Τι Είναι Το Ενταμάμε : Συλλέξαμε την καλύτερη πηγή για αυτό το θέμα και σας την παραθέτουμε μαζί με άλλες πληροφορίες.
Το ενταμάμε είναι επίσης πλούσια πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υδατανθράκων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Μαγειρεύεται βραστό ή στον ατμό και τρώγεται σε θερμοκρασία δωματίου με μπόλικο αλάτι. 2. Πεπόνι Τα πεπόνια, ανεξαρτήτως ποικιλίας, είναι καλοκαιρινά φρούτα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, φυτικές ίνες και νερό. Έτσι, η κατανάλωση πεπονιού ενυδατώνει τον οργανισμό. Επίσης, τα πεπόνια περιέχουν το αμινοξύ κιτρουλίνη που μετατρέπεται σε αργινίνη όταν απορροφάται από τον οργανισμό. Η αργινίνη βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος 3. Ψάρια Τα ψάρια περιέχουν υγιεινά Ωμέγα-3 λιπαρά τα οποία ενισχύουν την ενέργεια του οργανισμού μειώνοντας τις κυτταρικές φλεγμονές. Διαλέξτε μικρά λιπαρά, ψάρια που βρίσκονται στη βάση της τροφικής αλυσίδας όπως είναι οι ρέγγες, οι γαύροι και οι σαρδέλες. Εναλλακτικά μπορείτε να καταναλώσετε ως συμπλήρωμα ιχθυέλαιο υψηλής ποιότητας όπως το καλό μουρουνέλαιο. 4. Ξηροί καρποί Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι στο ενεργειακά επωφελές μαγνήσιο. Το μαγνήσιο διασπά τη γλυκόζη σε ενέργεια. Επίσης, οι ξηροί καρποί είναι πλούσιες πηγές φυτικής πρωτεΐνης γι΄αυτό τους προτιμάμε για ένα μεσημεριανό σνακ. Προσέχουμε τα καρύδια διότι περιέχουν μελατονίνη η οποία προκαλεί ελαφρά υπνηλία. 5. Κινόα Πλουσιότερη σε πρωτεΐνη από κάθε άλλο δημητριακό, η κινόα περιέχει όλο το εύρος των υδατανθράκων και των αμινοξέων με αποτέλεσμα να προκαλεί ένα αίσθημα πληρότητας και τόνωσης. Επίσης η κινόα δεν περιέχει γλουτένη. Φτιάχνουμε ένα μπωλ κινόα με λαχανικά και βινεγκρέτ, την τρώμε ως συνοδευτικό σε κρέατα και ψάρια με σάλτσα και την απολαμβάνουμε ως σνακ ανακατεμένη με σταφίδες, αμύγδαλα και κανέλα. 6. Μαύρη σοκολάτα Μπορούμε να προσλάβουμε την δόση καφεΐνης που μας λείπει νωρίς το απόγευμα καταναλώνοντας μαύρη σοκολάτα αντί για καφέ. Η μαύρη ...
Πηγή econews.gr >>>
Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα:
Ποιά Είναι Τα Καλά Λιπαρά
Τα καλά λιπαρά είναι ευεργετικά για τον οργανισμό μας, όπως το ελαιόλαδο, το αβοκάντο, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα ψάρια. Η σωστή διατροφή βελτιώνει τον τρόπο σκέψης και διατηρεί την φυσική κατάσταση του μυαλού σε υψηλά επίπεδα. 3. Η δύναμη των αντιοξειδωτικών – Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση του οργανισμού. Υπάρχουν πολλά αγιουρβεδικά σκευάσματα με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Προτείνω να απευθυνθείτε στον αγιουρβεδικό σας ιατρό για να συστήσει κάποιο συμπλήρωμα. Παρακάτω σας δίνω μία λίστα με τροφές όπου μπορούμε να βρούμε στην Ελλάδα, οι οποίες είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικούς παράγοντες: Αχλάδι, Μπανάνα, Ροδάκινο, Μήλο, Μελιτζάνα, Κρεμμύδι, Βρασμένο Κουνουπίδι, Βρασμένα Φασόλια, Ακτινίδιο, Πιπεριά, Αβοκάντο, Ψητή Πατάτα, Δαμάσκηνα, Χυμός από φυσικό γκρέιπφρουτ, Βατόμουρα, Βρασμένα Παντζάρια, Βρασμένο Σπανάκι, Βρασμένο Πράσινο Λάχανο, Μύρτιλλο , Μαύρο Σταφύλι. 4. Καλός ύπνος – Πολλές έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι η στέρηση ύπνου οδηγεί σε μειωμένη πνευματική απόδοση. Η Αγιουρβέδα θεωρεί ότι ο ύπνος είναι βασικό δομικό στοιχείο για την καλή υγεία του μυαλού και του σώματος. 5.Διαχείριση άγχους – Υψηλά επίπεδα στρες επηρεάζουν αρνητικά τόσο το μυαλό όσο και το σώμα. Ένας περίπατος στη φύση ή στη θάλασσα, η γιόγκα, ο διαλογισμός ή ότι άλλο σας χαλαρώνει καλό είναι να περιλαμβάνεται στο καθημερινό σας πρόγραμμα. 6.Εργασία και Χαρά – Όπως διατηρείτε την μπαταρία του αυτοκινήτου σας έτσι κρατήστε και το μυαλό σας ενεργό! Με καθημερινή άσκηση και μελέτη διατηρούμε την άριστη κυκλοφορία των χυμών της νόησης. Βιβλιογραφία:...
Πηγή iator.gr >>>
Τι Είναι Το Υγιεινό Φαγητό
Το υγιεινό φαγητό είναι άνοστο και δεν προκαλεί απόλαυση. > Πραγματικότητα: Η γεύση είναι μία, σε μεγάλο βαθμό, σχετική έννοια. Βιολογικά, τρώμε για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά. Αν κάποιος μας πιέσει να φάμε πέντε σουβλάκια, η ιδέα και μόνο του έκτου θα μας φανεί αποκρουστική. Αν πάλι έχουμε να φάμε δύο μέρες, η ‘άνοστη’ σαλάτα θα μας φανεί μία πανδαισία. Συγχρόνως, όμως, είναι λογικό το φαγητό με το οποίο ο άνθρωπος επιβίωσε μέσα στον χρόνο να μας φαίνεται γενικά γευστικό. Αυτό, πάλι εξελικτικά μιλώντας, ήταν απαραίτητο ώστε ο άνθρωπος να το «κυνηγάει» για να ικανοποιήσει την πείνα του, να προκαλέσει τον κορεσμό, και εν τέλει να καταφέρει να επιβιώσει. Βέβαια, πάλι για λόγους επιβίωσης, έχουμε εξελιχθεί να μας ελκύουν τα θερμιδικά πυκνότερα τρόφιμα περισσότερο από τα λιγότερο πυκνά (π.χ. ξηροί καρποί έναντι μαρουλιού). Η ανεύρεση αρκετών θερμίδων ήταν μέχρι σήμερα (δηλ. για το 99,9% του χρόνου της ανθρώπινης εξέλιξης) πολύ πιο σημαντική για την επιβίωσή μας, από ό,τι η προστασία μας από την περίσσεια θερμίδων (που είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο μέσος άνθρωπος στον ανεπτυγμένο κόσμο σήμερα). Το σώμα μας όμως, δεν είχε φανταστεί ποτέ, ότι κάποια στιγμή, θα βρεθούμε μπροστά σε τόσο τεχνητά τρόφιμα, τα οποία θα έχουν φτιαχτεί μετά από τόση έρευνα και ανάπτυξη ώστε να παρακάμπτουν τους βιολογικούς μηχανισμούς ελέγχου των θερμίδων που καταναλώνουμε. Αν δει κανείς το Fast Food Nation ή διαβάσει το Salt, Sugar, and Fat, θα πάρει μία πρώτη γεύση του πώς έχουμε γίνει όμηροι των food engineers οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν για να επινοήσουν «τρόφιμα» αφύσικα γευστικά, με αποτέλεσμα να παραλύουν οι όποιοι αμυντικοί μηχανισμοί υπάρχουν για την προστασία από την υπερκατανάλωση (θερμίδων). Στο ίδιο πνεύμα δραματικής αλλαγής του πώς έχει αλλάξει η κουλτούρα του φαγητού μας (το λεγόμενο food culture), ενώ στα σούπερ μάρκετ υπάρχουν διαθέσιμες κυριολεκτικά χιλιάδες επιλογές, μόνο κάποιες δεκάδες εξ αυτών θα ήταν γνώριμες σε μορφή και γεύση στους κοντινούς μας προγόνους. Έτσι έχουν δημιουργηθεί επεξεργασμένα τρόφιμα, τόσο ‘υπερβολικά γευστικά’ (hyperpalatable),τα οποία έχουν αλλοιώσει την αίσθηση της γεύσης μας, με αποτέλεσμα να είμαστε ανίκανοι να γευτούμε την γλυκύτητα των φρούτων ή την αλμύρα των αλμυρικίων. Οι γευστικοί μας κάλυκες έχουν με λίγα λόγια υποστεί κορεσμό και συνεπώς παράλυση και έχουν πάψει να μπορούν να διαχωρίζουν μικρές διαφοροποιήσεις γεύσεων, παρά μόνο αδρά και μόνο μετά από πολύ μεγάλα ερεθίσματα (π.χ. ζάχαρης, αλατιού). Με τον ίδιο τρόπο που σε ένα νυχτερινό κέντρο με τέρμα την μουσική δεν μπορούμε να ακούσουμε κάποιον που μιλάει δίπλα μας σε φυσιολογική ένταση, παρά μόνο αν φωνάξει, έτσι και με την γεύση. Εάν, όμως, φύγουμε από το νυχτερινό κέντρο και την υπερβολική ένταση ήχου, μετά από λίγο θα μπορέσουμε πάλι να ακούσουμε καλά. Έτσι και με την διατροφή, εάν μειώσουμε την ένταση, δώσουμε στους γευστικούς μας κάλυκες μία δεύτερη ευκαιρία, και υιοθετήσουμε μία υγιεινή διατροφή με έμφαση σε πλήρη, ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, θα βιώσουμε σταδιακά αυτήν ακριβώς την αναζωογόνηση στη γεύση μας, καθώς θα επανέρχεται στη φυσική της κατάσταση. Και τότε θα μπορέσουμε να ακούσουμε αυτό που μας λέει, ότι δηλαδή τα φρούτα είναι (πολύ) γευστικά λόγω της ζάχαρης που τώρα θα αναδύεται, ή ότι τα όσπρια είναι (πολύ) απολαυστικά λόγω του κορεσμού που προκαλούν οι αρκετές θερμίδες τους. Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει όχι με οριακές αλλαγές σε ένα τρόφιμο την φορά, αλλά με συνολική αναθεώρηση του διατροφικού σχήματος που επιλέγουμε να ακολουθήσουμε. Με τα παραπάνω ελπίζω να καταρριφθεί και άλλος ένας μύθος, αυτός που θέλει άρθρα με τίτλο σαν τον παραπάνω να μένουν μόνο στην επιφάνεια του θέματος και να μην βοηθούν στην βαθύτερη κατανόησή του. Στόχος δεν είναι να σας πω εγώ τι θα επιλέξετε να καταναλώσετε. Είναι, όμως, το να ενημερωθείτε για αρκετά διατροφικά θέσφατα, ώστε να μην επιτρέπετε και σε κανέναν άλλο να σας λέει «τα δικά του», αστήρικτα. Μόνο έτσι οι διατροφικές σας επιλογές θα είναι πραγματικά δικές σας. Προσωπικά, δεν με ενοχλεί καθόλου να κάνει κανείς ανθυγιεινές επιλογές στη διατροφή του. Είναι δικαίωμά του. Αντίθετα με ενοχλεί πολύ ο ίδιος άνθρωπος να νιώθει (ψευδώς) ότι δεν έχει επιλογές, επειδή έτσι του είπαν κάποιοι ‘ειδικοί’. Αυτό δεν είναι δικαίωμά τους. Ο μόνος μύθος που φαίνεται να αντέχει είναι το ‘είμαστε ό,τι τρώμε’. Και υπό αυτήν την οπτική, είναι σημαντικό να τρώμε ελεύθεροι από προκαταλήψεις και μύθους που περιορίζουν την ελευθερία στις (διατροφικές) επιλογές μας. (Ο Κωστής Τσαρπαλής είναι Καρδιολόγος, απόφοιτος του Πανεπιστημίου του Cambridge, με εξειδίκευση στους υπερήχους καρδιάς (MSc, Hammersmith Hospital,Imperial Colege London, UK), την προληπτική Καρδιολογία και τις δυσλιπιδαιμίες (MSc, PhD Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο), και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Αγία Παρασκευή. Οι απόψεις που εκφράζονται στο άρθρο είναι προσωπικές απόψεις του συγγραφέως και σε καμμία περίπτωση δεν έχουν στόχο να υποκαταστήσουν την γνώμη και συμβουλή του προσωπικού σας ιατρού). ΠΗΓΗ: m.oneman....
Πηγή healthynews.gr >>>
Τα θαλασσινά είναι εκπληκτική πηγή πρωτεΐνης και λιπαρών ωμέγα-3 (που βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας). Κι όμως, πολλά από τα θαλασσινά περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδραργύρου, ο οποίος μπορεί να βλάψει το νευρικό σύστημα του παιδιού. Όσο πιο μεγάλο σε μέγεθος και ηλικία είναι ένα ψάρι, τόσο περισσότερο υδράργυρο περιέχει. Συγκεκριμένα, ψάρια όπως ο ξιφίας, ο καρχαρίας, το σκουμπρί. Προσπαθήστε να μην ξεπερνάτε τις δύο μερίδες θαλασσινών την εβδομάδα, και μερικές πιο ασφαλείς επιλογές είναι οι γαρίδες, ο σολομός, οι αντσούγιες και η πέστροφα. Πρέπει να είστε πολύ επιφυλακτικές με τον τόνο, καθώς δεν υπάρχει ακόμα ομοφωνία στο αν είναι απολύτως ασφαλής για τις εγκύους. Ωμά ή όχι πολύ μαγειρεμένα θαλασσινά Αυτό σημαίνει πως το σούσι και τα οστρακοειδή είναι απαγορευτικά. Ο καπνιστός σολομός επιτρέπεται μόνο ...
Πηγή rodiaki.gr >>>
Δημιουργία Σελίδας: 05/01/2017