-
-
-
-
-
-
Home - Επικοινωνία - Προσωπικά Δεδομένα
Τι Είναι Η Έλλειψη Βιταμίνης Α
Η έλλειψη Βιταμίνης Α, που είναι διαδεδομένη σε υποανάπτυκτες χώρες, αλλά ευτυχώς όχι στον υπόλοιπο κόσμο, συνοδεύεται με αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων και στα παιδιά, αυξημένη πιθανότητα θνητότητας από ασθένειες, όπως μαγουλά. Όμως είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι εκτός αν υπάρχει έλλειψη, και μόνο μετά από συνταγή ιατρού, τα συμπληρώματα Βιταμίνης Α και β-καροτίνης θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί πιθανόν να είναι τοξικά ιδιαίτερα σε έγκυες γυναίκες και καπνιστές αντίστοιχα. Έτσι εμπλουτίστε το διαιτολόγιο σας με πολλά φρούτα και λαχανικά και καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά (αλλά όχι εντελώς άπαχα γιατί η Βιταμίνη Α χρειάζεται μικρή ποσότητα λίπους για την απορρόφησή της). Ακόμα ένα μικρό «μυστικό» είναι ότι η βιοδιαθεσιμότητα της β-καροτίνης είναι πολύ πιο ψηλή όταν καταναλωθεί ως σάλτσα ντομάτας ψημένη σε ελαιόλαδο παρά ως ωμή ντομάτα. Γι’ αυτό επιδιώξτε να καταναλώνετε φαγητά σε σάλτσα ντομάτας, όπως όσπρια γαχνί ή σούπες που περιέχουν λαχανικά και ελαιόλαδο ή ακόμα σούπα με γλυκοκόλοκο και μπρόκολο, η οποία θα σας δώσει «έξτρα» προστασία αφού παρέχει αρκετές βιταμίνες μαζί!...
Πηγή sovara.gr >>>
Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα:
Τι Είναι Οι Μυϊκές Κράμπες
Οι μυϊκές κράμπες είναι μια από τις βασικές συνέπειες της έλλειψης μαγνησίου η οποία συνήθως συνοδεύεται και από έλλειψη ασβεστίου και καλίου –άλλες συνέπειες είναι η ταχυκαρδία και οι αρρυθμίες, η υπέρταση και οι διαταραχές στο νευρικό σύστημα που εκδηλώνονται με τα γνωστά πιασίματα ή μουδιάσματα. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να ενθαρρύνετε τον μικρό σας να τρώει καθημερινά τροφές που είναι πλούσιες σε μαγνήσιο, δηλαδή ψάρια (μπακαλιάρο, σολομό, σκουμπρί, σαρδέλα, γλώσσα, ρέγκα αλλά και θαλασσινά, όπως το χταπόδι και οι σουπιές), σπανάκι, μπανάνες, αποξηραμένα σύκα, φασόλια και πράσινα λαχανικά. Έχετε υπόψη σας πως το μαγνήσιο είναι ένα στοιχείο που συμμετέχει στις περισσότερες βασικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και περιέχεται στα οστά και τους ιστούς -το πλεόνασμα που μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό μας, αποβάλλεται μέσω των νεφρών-. Απαντά η Έφη Δέδε, κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος, BSC, επιστημονική διευθύντρια «Λόγω Διατροφής» Ά. Λιοσίων (). Γιαούρτι: Με τι να το συνοδεύσω; Η κόρη μου για να φάει γιαούρτι βάζει τουλάχιστον 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Επειδή όμως έχει 3-4 παραπάνω κιλά δεν της επιτρέπω πάντα αυτή την απόλαυση. Θα ήθελα να μου πείτε μερικά υγιεινά συνοδευτικά για να τρώει ευχάριστα το γιαούρτι της. Απάντηση: Το γιαούρτι είναι ένα υψηλής θρεπτικής αξίας τρόφιμο που δεν πρέπει να λείπει από το καθημερινό διαιτολόγιο ενός παιδιού. Προτιμάμε πάντα τα παραδοσιακά γιαούρτια, των οποίων η δράση είναι ευεργετική για το έντερο, αντί για τα επιδόρπια γιαουρτιού που κυκλοφορούν, που είναι συνήθως ιδιαίτερα γλυκά. Από τη στιγμή που η μικρή σας έχει μερικά κιλάκια παραπάνω συστήστε της ορισμένες πολύ νόστιμες και κυρίως υγιεινές επιλογές, που ταιριάζουν υπέροχα με το αγαπημένο της σνακ, όπως για παράδειγμα το μέλι, τα κομμάτια φρέσκων φρούτων εποχής, οι ξηροί καρποί αλλά και τα κομματάκια μαύρης σοκολάτας. Γενικότερα, έχετε υπόψη σας πως δεν πρέπει να αποκλείσετε τη ζάχαρη από τη διατροφή της, κυρίως γιατί με αυτό τον τρόπο η επιθυμία της γι’ αυτή θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Από την άλλη, θα ήταν άδικο να της τη στερήσετε εντελώς, ειδικά όταν βλέπετε πως της έχει τέτοια αδυναμία. Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να της επιτρέπετε να τρώει το γιαούρτι της με ζάχαρη δύο φορές την εβδομάδα. Απαντά η Έφη Δέδε, κλινική διατροφολόγος-διαιτολόγος, BSC, επιστημονική διευθύντρια «Λόγω Διατροφής» Ά. Λιοσίων ()....
Πηγή paidimag.gr >>>
Ποιός Είναι Ο Ρυθμός Αύξησης Ενός Ανευρύσματος
Ο ρυθμός αύξησης ενός ανευρύσματος είναι σημαντικός προγνωστικός δείκτης για την εξέλιξή του, καθώς ένας γρήγορος ρυθμός αύξησης μπορεί να μας οδηγήσει νωρίτερα στην απόφαση της επέμβασης. Συνήθως αν το ανεύρυσμα έχει διάμετρο πάνω από 5-5,5cm συστήνεται να γίνει η χειρουργική επέμβαση. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που τα χαρακτηριστικά του ανευρύσματος και η γενικότερη κατάσταση του ασθενή μπορεί να μας οδηγήσουν στην απόφαση της επέμβασης σε μικρότερης διαμέτρου ανευρύσματα. Επειδή όμως η εγχείρηση επιφέρει κάποιους κινδύνους, το πότε (σε τι μέγεθος θα χειρουργηθεί το ανεύρυσμα) θα εξαρτηθεί και από άλλα τυχόν προβλήματα υγείας όπως π.χ. καρδιακές, πνευμονικές ή νεφρικές παθήσεις, οι οποίες αυξάνουν τους κινδύνους της επέμβασης. Οι ασθενείς με μεγαλύτερη διάμετρο ανευρύσματος έχουν και μεγαλύτερο κίνδυνο ρήξης που είναι η σημαντικότερη επιπλοκή. Υπολογίζεται πως ένα ανεύρυσμα με διάμετρο 5-6 cm έχει 25% πιθανότητα να υποστεί ρήξη, ενώ αυτός ο κίνδυνος τριπλασιάζεται όταν είναι πάνω από 7cm. Ο κίνδυνος ρήξης του αυξάνεται όσο το ανεύρυσμα μεγαλώνει. Χειρουργική επέμβαση του ανευρύσματος Τα περισσότερα ανευρύσματα αντιμετωπίζονται με μία επέμβαση στην κοιλιακή χώρα, στην οποία αντικαθίσταται η διάταση ...
Πηγή iator.gr >>>
Τι Είναι Οι Κληρονομικοί Καρκίνοι
Οι κληρονομικοί καρκίνοι είναι λιγότεροι από ένας στους δέκα, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες. Αναλύοντας το γενετικό υλικό χιλιάδων δειγμάτων από καρκινικούς όγκους, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόλις το 9% των καρκίνων του μαστού φέρουν μεταλλάξεις οι οποίες θα μπορούσαν να περάσουν από μητέρα σε παιδί. Το ίδιο συμβαίνει στο μόλις 8% των καρκίνων του προστάτη, το 8% των κρουσμάτων πλακώδους καρκινώματος πνεύμονα, το 7% των αδενοκαρκινωμάτων του πνεύμονα, το 11% των καρκίνων του στομάχου και το 19% των καρκίνων των ωοθηκών. Στον καρκίνο του νεφρού, κληρονομικότητα φαίνεται ότι υπάρχει μόνο στο 5% των κρουσμάτων, ενώ από 8% είναι η κληρονομικότητα στα γλοιώματα (σ.σ. καρκίνοι του εγκεφάλου) και στους καρκίνους κεφαλής & τραχήλου, 7% στους καρκίνους του ενδομητρίου, και από 4% στα γλοιοβλαστώματα και την οξεία μυελοειδή λευχαιμία. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα φημισμένα γονίδια του καρκίνου του μαστού, τα BRCA1 και BRCA2, τα οποία παίζουν ρόλο και σε άλλες μορφές καρκίνου. Στις μορφές αυτές συμπεριλαμβάνονται οι καρκίνοι των ωοθηκών, του στομάχου και του προστάτη. Ο προληπτικός εμβολιασμός για τον ιό των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV) μπορεί να μας προστατεύσει; Η αποτελεσματική εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης με συνδυασμό κυτταρολογικού ελέγχου με το τεστ Παπανικολάου και του HPV εμβολιασμού, θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόληψη σχεδόν όλων των περιστατικών του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, ο μόνος τρόπος για την επιτυχημένη εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων είναι η αποδοχή και χρήση τους από το κοινό, και αυτό θα γίνει μόνο όταν το κοινό καταλάβει και πειστεί για τα σημαντικά οφέλη τους. Στην Ελλάδα, κυκλοφορούν δύο εμβόλια έναντι του ιού HPV, τα οποία στοχεύουν έναντι των 2 πιο συχνών ογκογόνων τύπων του HPV (HPV-16 & HPV-18), οι οποίοι ευθύνονται για την πλειονότητα των περιστατικών καρκίνου του τραχήλου της μήτρας παγκοσμίως. Τα εμβόλια αυτά είναι το Cervarix , το οποίο περιέχει τους δύο συχνότερους ογκογόνους τύπους HPV-16 και HPV-18, και το οποίο προσφέρει και επιπλέον προστασία έναντι των 3 επόμενων συχνότερων HPV ογκογόνων τύπων (HPV-31, 33 και 45), και το Gardasil το οποίο περιέχει τους ογκογόνους τύπους HPV-16 και HPV-18, και τους τύπους HPV-6 και HPV-11, οι οποίοι σχετίζονται με τα γεννητικά κονδυλώματα και όχι με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Υπάρχει τρόπος να εξαλειφθεί τελείως η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου; Όχι. Καμία γυναίκα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τον κίνδυνο. Η ύπαρξη ευνοϊκών παραγόντων δεν αποκλείει την εμφάνιση της νόσου. 7. Οι βαφές μαλλιών, οι σφιχτοί στηθόδεσμοι, τα ενθέματα σιλικόνης μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του μαστού; Έρευνες ενοχοποιούν παράγοντες της καθημερινής μας ζωής, όπως τις βαφές μαλλιών, τους σφιχτούς στηθόδεσμους, τα ενθέματα σιλικόνης, ωστόσο κανένα από αυτά δεν έχει αποδειχθεί ισχυρός και αναμφισβήτητος κίνδυνος. Είναι μελέτες οι οποίες δεν γίνονται ευρύτερα αποδεκτές. Βέβαια, η έρευνα ακόμα συνεχίζεται, αλλά οι μέχρι τώρα οδηγίες είναι ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ανησυχούν γι’ αυτά. Πόσο σημαντική είναι η επίδραση της διατροφής στην καρκινογένεση; Η διατροφή αντιπροσωπεύει το 30-35% των παραγόντων κινδύνου που συμβάλλουν στην εμφάνιση του καρκίνου. Ορισμένα τρόφιμα και διατροφικές συνήθειες έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου. Ωστόσο επιδημιολογικά διαθέσιμα στοιχεία δεν είναι συνεπείς για πολλά τρόφιμα και οι ενώσεις με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου παραμένουν ασαφή. Οι ανησυχίες σχετικά με το ζήτημα αυτό θεωρείται σαν ένα «καυτό θέμα» για ογκολόγους και γενικού πληθυσμού. Από τον Στέφανο Χανδακά Μαιευτήρας – Γυναικολόγος – Ενδοσκοπικός Χειρουργός. Κάντε στη σελίδα μας στο για να μαθαίνετε όλα τα νέα....
Πηγή jenny.gr >>>