-
-
-
-
-
-
Home - Επικοινωνία - Προσωπικά Δεδομένα
Τι Είναι Η Νεφρική Πύελος
Η νεφρική πύελος είναι η σακοειδής διεύρυνση του αποχετευτικού συστήματος του νεφρού, όπου συγκεντρώνονται τα ούρα που παράγονται στον νεφρό και στη συνέχεια μέσω τωνουρητήρων μεταφέρονται στηνουροδόχο κύστη. Η στένωση της ΠΟΣ μπορεί να είναι πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής. Στην πρώτη περίπτωση είναι συγγενής, υπάρχει δηλαδή από τη γέννηση και οφείλεται σε τοπική ανωμαλία της περιοχής, ενώ στη δεύτερη είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης πάθησης που αποφράσσει, στραγγαλίζει ή πιέζει την ΠΟΣ, όπως λιθίαση, οπισθοπεριτοναική ίνωση, προηγούμενη επέμβαση στο νεφρό ή σε παθήσεις που προκαλούν φλεγμονή στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα, συμφύσεις ή φλεγμονώδεις διαταραχές του ουρητήρα, εξωτερική πίεση από έκτοπο αγγείο κ.ά. Η πάθηση μερικές φορές είναι τελείως ασυμπτωματική και ανακαλύπτεται τυχαία στα πλαίσια απεικονιστικού ελέγχου (υπερηχογράφημα, αξονική τομογραφία) ή κατά την κλινική εξέταση (ψηλάφηση μάζας στο νεφρό, ιδιαίτερα στα παιδιά). Συνήθως εκδηλώνεται με πόνο στην οσφυϊκή χώρα ή με συμπτώματα ουρολοίμωξης. Σε περίπτωση κωλύματος στην αποχέτευση των ούρων, τα ούρα λιμνάζουν στον ουρητήρα και στην νεφρική πύελο και δίνουν την ευκαιρία στα μικρόβια να πολλαπλασιασθούν και να οδηγήσουν σε λοίμωξη του ουροποιητικού. Τα συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης μπορεί να είναι πυρετός με ρίγος, συχνή ή επώδυνη ούρηση, πόνος στην κοιλιά ή στην μέση κ.ά. Όταν τα ούρα παραμένουν στάσιμα μέσα στο ουροποιητικό σύστημα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προδιαθέτουν στον σχηματισμό λίθων. ...
Πηγή iator.gr >>>
Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα:
Τι Είναι Το Ζεστό Μπάνιο Υγεία
Το ζεστό μπάνιο είναι γιατρικό! Βοηθά τους μύες να χαλαρώσουν. 8.00 π.μ. – Ώρα για πρωινό με κουάκερ και πορτοκάλι Η διατροφή είναι απαραίτητη για την ανάκαμψη του οργανισμού! Πιες χυμό πορτοκαλιού, πλούσιο σε βιταμίνη C και φάε λίγο κουάκερ με μούρα! 10.00 π.μ. – Ώρα για «κούρα» … κρυολογήματος Τα πιο συχνά ενοχλητικά συμπτώματα του κρυολογήματος είναι η μπουκωμένη μύτη, ο πονοκέφαλος και ο βήχας. Για να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα πάρε σιροπάκι για το βήχα και παστίλιες για το λαιμό! Μην αφήσεις το πρόβλημα να επιδεινωθεί. Όσο για το μπούκωμα, δοκίμασε το τρικ με το καυτό νερό. Βράσε νερό και βάλε το πρόσωπό σου πάνω από τον ατμό για πέντε λεπτά για να ανοίξουν οι αεραγωγοί. 12.00 μ.μ. – Ώρα για περίπατο Ένας μικρός περίπατος πριν το μεσημεριανό θα βελτιώσει τη διάθεσή σου και θα ενισχύει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. 13 μ.μ. – Ώρα φαγητού! Κοτοπουλάκι και σαλάτα – ο ιδανικός συνδυασμός. Η πρωτεΐνη βοηθά την ανοσολογική απόκριση. 18 μ.μ. – Ώρα για πικάντικο δείπνο Συστατικά όπως το τζίντζερ, το κάρι, το τσίλι, οι πιπεριές και το σκόρδο και διάφορα καυτερά μπαχάρια φημίζονται για τις ...
Πηγή healthreportaz.gr >>>
Τα ιχθυέλαια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά ω-3 αλλά δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο του καρκίνου. Η μεγάλη κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στομάχου Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η κατανάλωση πολύ αλμυρών τροφίμων, ή τροφίμων που έχουν διατηρηθεί με αλάτι, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου. Άτομα που καταναλώνουν τακτικά μεγάλες ποσότητες αλατιού καθημερινά έχουν 2/3 υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του στομάχου σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν μικρές ποσότητες. Το αλάτι μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο του καρκίνου του στομάχου καταστρέφοντας το τοίχωμα του στομάχου και προκαλώντας φλεγμονή. Μια διατροφή υψηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού Οι περισσότερες μελέτες που έχουν βρει μια μικρή αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του μαστού τη συσχετίζουν με την πρόσληψη συνολικού λίπους ή κορεσμένου λίπους. Αυτό συμβαίνει ίσως επειδή το λίπος στη διατροφή μας αυξάνει τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών στο αίμα μας, προωθώντας την ανάπτυξη του καρκίνου. Τα λίπη είναι ένα απαραίτητο μέρος της διατροφής μας, αλλά πρέπει να περιορίζεται η πρόσληψή τους μέσω της διατροφής. Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Αναφορές: World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research, Food, nutrition, physical activity and the prevention of cancer: a global perspective. 2007, Washington DC: AICR. Gonzalez, C.A., et al., Fruit and vegetable intake and the risk of stomach and oesophagus adenocarcinoma in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC-EURGAST). Int J Cancer, 2006. 118(10): p. 2559-66. Wu S et al. Fish consumption and colorectal cancer risk in humans: a systematic review and meta-analysis. Am J Med. 2012 Jun;125(6):551-9 Parkin, M., et al., The fraction of cancer attributable to lifestyle and environmental factors in the UK in 2010. BJC 2011. 105, Supp. 2, 6 December 2011. hiébaut AC et al. Dietary fat and postmenopausal invasive breast cancer in the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study cohort. J Natl Cancer Inst. 2007 Mar 21;99(6):451-62. Κράτα ...
Πηγή ioannina24.gr >>>
Τι Είναι Η Έκθεση Στην Ατμοσφαιρική Ρύπανση
Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση είναι ιδιαίτερα έντονη στην Ασία, ιδίως στην Κίνα και την Ινδία, καταγράφοντας τα τρία τέταρτα των θανάτων που σχετίζονται με τη ρύπανση παγκοσμίως. Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού Nature, μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Johannes Lelieveld, διευθυντή στο Ινστιτούτο Max Planck Institute for Chemistry (MPIC) και Καθηγητή στο Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ), ανέφερε ότι 1,4 εκατομμύρια άνθρωποι στην Κίνα και 650.000 στην Ινδία πεθαίνουν ετησίως λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Επίσης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η έκθεση στα πολύ μικρά αιωρούμενα σωματίδια και το όζον αποτελεί την αιτία για το θάνατο 180.000 ανθρώπων ετησίως. Σε πολλές χώρες, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περίπου δέκα φορές περισσότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα. Στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, Μέσης Ανατολής και βόρειας Αφρικής, οι πρόωροι θάνατοι ανέρχονται σε περίπου 300.000 ετησίως, ενώ στην Κύπρο οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι πολύ μικροί (περίπου 140 θάνατοι ανά έτος εκ των οποίων οι 80 οφείλονται σε ρύπανση από σκόνη). Ο Καθ. Lelieveld, επικεφαλής της ομάδας των Ατμοσφαιρικών και Κλιματικών Μοντέλων του Ινστιτούτου Κύπρου, με τους συναδέλφους του κα Δέσποινα Γιανναδάκη (ΙΚυ), Ανδρέα Pozzer (MPIC) και άλλους συνεργάτες στις ΗΠΑ, την Κύπρο και τη Σαουδική Αραβία, διερεύνησαν για πρώτη φορά πως τα ποσοστά θνησιμότητας επηρεάζονται από διάφορες πηγές εκπομπών, όπως τη βιομηχανία, τις μεταφορές, τη γεωργία, τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα, καθώς και από την ...
Πηγή eklogika.gr >>>