Οι ανθοκυάνες είναι εκείνες που προστατεύουν το φυτό από την υπερβολική υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου. Όλα αυτά επίσης μπορούν να έχουν αντιοξειδωτική δράση και για τον ανθρώπινο οργανισμό αφού εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγει ο οργανισμός μας και οι οποίες μπορεί να μας βλάψουν. Τι συμβαίνει όμως με τους υπόλοιπους τύπους κρασιών εκτός του κόκκινου; Είναι κατώτερες επιλογές τελικά; Η μόνη διαφορά για τον οργανισμό μας όταν έχουμε να κάνουμε με διάφορους τύπους ξηρού κρασιού είναι η διαφορετική περιεκτικότητα σε ποσότητα και είδος των πολυφαινολών που περιέχουν. Κάποιος πολύ σωστά θα μπορούσε να σκεφτεί ότι το κόκκινο κρασί έχει περισσότερα οφέλη από τα υπόλοιπα, το ροζέ έρχεται δεύτερο αφού μένει λίγο με τα φλούδια (από ελάχιστα έως 12-24 ίσως και 48 ακόμα ώρες) ενώ το λευκό είναι το χειρότερο αφού ο στόχος μας όταν το φτιάχνουμε είναι η μικρότερη δυνατή εκχύλιση των "πολύτιμων" αντιοξειδωτικών μας ουσιών διότι αυτές είναι που θα δώσουν εντονότερο χρώμα, ίσως πικρόστυφη γεύση και ίσως μειώσουν τη σταθερότητα του προϊόντος μας. Άρα το καλύτερο για την υγεία μας θα ήταν να πίνουμε ένα κρασί "μπρούσκο" και πολύ στυφό! Ίσως και παλαιωμένο σε βαρέλια για να αποκτήσει και ταννίνες από τη δρυ. Ας σκεφτούμε λίγο όλα αυτά. Θεωρούμε σαν δεδομένο ότι τα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά συστατικά έχουν οφέλη στον οργανισμό μας όταν κάτι τέτοιο είναι απλά μία θεωρία των ειδικών, μία προσπάθεια να εξηγήσουν γιατί αν φάμε 5-6 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα θα έχουμε μειωμένες πιθανότητες για την εμφάνιση συγκεκριμένων ασθενειών. Στην πραγματικότητα όμως μόνο τα μακροθρεπτικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά), οι φυτικές ίνες, οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία είναι αυτά που αποδεδειγμένα είναι απαραίτητα για τον άνθρωπο και σε σωστές ποσότητες του προσφέρουν μεγάλα οφέλη. Εξηγώ καλύτερα. Πώς βγήκαμε στο συμπέρασμα ότι τα φυτοθρεπτικά όπως τα φαινολικά συστατικά και η ρεσβερατρόλη έχουν οφέλη για τον άνθρωπο; 1. Μέσω εργαστηριακών πειραμάτων.2. Μέσω πειραμάτων σε ζώα και κυρίως σε ποντίκια των οποίων η αντίδραση του οργανισμού τους θεωρείται κοντινή με του ανθρώπου.3. Μέσω πειραμάτων απευθείας σε ανθρώπους στους οποίους δίνουμε να καταναλώνουν αυτό που θέλουμε και περιμένουμε να δούμε μετά από κάποιο διάστημα τι συμβαίνει. Φυσικά όλα τα αποτελέσματα πρέπει να περάσουν από μία στατιστική επεξεργασία και να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το αποτέλεσμα ώστε να αποφευχθούν οι παρερμηνείες.Το πρώτο και πιο αποδεδειγμένο όφελος για τον άνθρωπο που πίνει κρασί είναι η αγγειοπροστατευτική δράση του. Όσον αφορά την αντικαρκινική δράση ξεχάστε το, για την ώρα ότι κυκλοφορεί για αυτό το όφελος είναι απλά λόγω του ότι πιθανώς να ισχύει για τη ρεσβερατρόλη άρα λογικά θα ισχύει και για το κρασί. Έτσι δεν είναι; Όχι ακριβώς, αν σκεφτούμε ότι στα πειράματα που δείχνουν αντικαρκινική δράση της ρεσβερατρόλης: 1. Χρησιμοποιείται καθαρή απομονωμένη ρεσβερατρόλη και όχι αναγκαστικά προερχόμενη από κόκκινο κρασί.2. Σχεδόν αποκλειστικά γίνονται σε δοκιμαστικό σωλήνα στο εργαστήριο που ακόμα και 99,9% επιτυχία να έχει δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα ισχύει και σε ζωντανούς οργανισμούς πόσο μάλλον σε έναν τόσο σύνθετο οργανισμό σαν του ανθρώπου.Ένα πολύ απλό παράδειγμα είναι ότι πρόκειται για μία ουσία δύσκολα αφομοιώσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό.3. Πολλά από τα θετικά αποτελέσματα που δημοσιεύονται είναι πάνω σε ποντίκια που επίσης απέχουν πολύ από εμάς.4. Ελάχιστες έρευνες που έχουν γίνει σε ανθρώπους και αυτές έχουν αντιφατικά αποτελέσματα είτε καμία διαφορά.5. Ξέρετε πόση ρεσβερατρόλη φαίνεται να έχει τα οφέλη που φημίζεται στα ποντίκια;Από 500mg και πάνω. Περιττό να σας πω ότι ένα λίτρο κόκκινου κρασιού περιέχει στην καλύτερη 12,6mg ρεσβερατρόλης, άρα για να φτάσουμε αυτήν την ποσότητα θα πρεπε να πιούμε πάνω από 40 λίτρα μπρούσκο τη μέρα. Μάλλον θα πέφταμε σε αιθυλικό κώμα. Εν τω μεταξύ δεν είναι λίγες οι έρευνες που δείχνουν πως η μακροχρόνια λήψη συμπληρωμάτων ρεσβερατρόλης ή άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών μπορεί να είναι υπεύθυνη για εμφάνιση καρκίνου και άλλων ασθενειών. Τίποτα λοιπόν δεν αντικαθιστά την σωστή ισορροπημένη διατροφή. Αντίστοιχα πράγματα συμβαίνουν και για τα υπόλοιπα αντιοξειδωτικά του κρασιού όπως οι ταννίνες, οι ανθοκυάνες, τα φαινολικά οξέα, κλπ τα οποία μάλιστα στις μεγάλες ποσότητες που τα περιέχει το κρασί φαίνεται να μπορεί να πυροδοτήσουν πονοκεφάλους σε κάποιους. Δεν υπάρχει σημαντική στατιστικά διαφορά (άρα δεν υπάρχει διαφορά) στην καρδιοπροστατευτική δράση οποιουδήποτε ...