Η σχιζοφρένεια δεν είναι μια ενιαία νόσος, αλλά ένα «μπουκέτο» από οκτώ γενετικά διαφορετικές παθήσεις, η κάθε μία με το δικό της «προφίλ» συμπτωμάτων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη βοηθά στο να βελτιωθεί μελλοντικά η διάγνωση και η θεραπεία της νόσου, σε μια πιο εξατομικευμένη κατεύθυνση και όχι με βάση τη σημερινή προσέγγιση, που ουσιαστικά είναι ίδια για όλους τους ασθενείς.Περίπου το 80% του κινδύνου εμφάνισης σχιζοφρένειας είναι πια γνωστό ότι κληρονομείται, έχει δηλαδή γενετικό υπόβαθρο. Όμως μέχρι σήμερα οι επιστήμονες δυσκολεύονται να απομονώσουν συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται για την εν λόγω ψυχική ...
Τι Είναι Η Απώλεια Της Μυϊκής Μάζας
Η απώλεια της μυϊκής μάζας είναι άκρως επιβλαβής για τον οργανισμό. Αρχικά, μειώνουμε τη συνολική ενέργεια που αποδίδουν οι τροφές. Αυτό θα αναγκάσει τον οργανισμό να διασπά τα λίπη από τα λιπώδη του αποθέματα για να ικανοποιήσει του ανάγκες του σε ενέργεια. Η μείωση της ενεργειακής αξίας της διατροφής πρέπει να γίνει σε βάρος των υδατανθράκων και των λιπαρών που περιέχει, όχι όμως και των πρωτεϊνών. Η ποσότητα τους πρέπει να παραμείνει αρκετά υψηλή για να ικανοποιεί όλες τις συνθετικές ανάγκες του οργανισμού. Οι πρωτεΐνες απορροφούνται πιο αργά από τους υδατάνθρακες και έτσι δημιουργούν συνεχιζόμενο αίσθημα κορεσμού (χορτασμού). Εκτός αυτού οι πρωτεΐνες έχουν ειδική δυναμική ενέργεια, δηλαδή για την επεξεργασία τους στον οργανισμό έχουν ανάγκη από συμπληρωματική ποσότητα ενέργειας. Προτεραιότητα ανάμεσα στις πρωτεΐνες έχουν οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης που αποτελούν περίπου το 70% της συνολικής ποσότητας των πρωτεϊνών στη διατροφή. Προτιμούνται τροφές, πλούσιες σε πρωτεΐνες όπως το άπαχο κρέας μοσχαριού, βοδινό, κοτόπουλο, κυνήγι, συκώτι, άπαχο ψάρι, αυτό, άπαχο γάλα, και ιδιαίτερα μυζήθρα που εκτός από άλλα προτερήματα που έχει, ενεργεί και διουρητικά. Έως το βαθμό που είναι δυνατό, περιορίζονται τα ζωικά λίπη ενώ τα φυτικά επιθυμητό είναι να προσλαμβάνονται νωπά. Καλή πηγή αρωματικών λιπαρών οξέων είναι τα καρύδια και οι άλλοι ξηροί καρποί που μπορούν να συμπεριληφθούν στη δίαιτα αδυνατίσματος. Οι υδατάνθρακες που μειώνουν τη σωματική μάζα, μειώνεται στη διατροφή στο ήμισυ σε βάρος των πολυσακχαριτών ενώ τα μονοσακχαρίδια είναι απαραίτητα για τη διατήρησης της μέγιστης τιμής του ζαχάρου του αίματος. Συνιστώνται λαχανικά (οι πατάτες αποφεύγονται) και τα άγλυκα φρούτα (ιδιαίτερα μήλα, λεμόνια, πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ). Έχουν μικρό θερμιδικό περιεχόμενο, προκαλούν κορεσμού και είναι πλούσια σε κάλιο, που σαν ανταγωνιστικό στοιχείο του νατρίου, βοηθούν στην αποβολή του νερού από τον οργανισμό. Ορισμένα από αυτά (μήλα, καρότα, βύσσινα κυδώνια), περιέχουν και αρκετή πηκτίνη, που μειώνει τη δημιουργία αερίων στα λεπτά έντερα και εξουδετερώνει τις τοξικές ουσίες στον οργανισμό. Στη διατροφή του αθλητή, που μειώνει το βάρος του, δεν πρέπει να παραληφθούν τα ξερά φρούτα, (δαμάσκηνα, βερίκοκα), που όχι μόνο είναι πούσια σε κάλιο αλλά συμβάλλουν και στην τακτική εκκένωση. Είναι επιθυμητό, αν καταναλώνεται λιγο ψωμί να είναι ολική άλεσης ή σίκαλης. Η ποσότητα των υγρών που προσλαμβάνεται τις ημέρες αμέσως πριν τους αγώνες πρέπει να μειωθεί από 500-600ml την ημέρα. Στην ποσότητα αυτή συμπεριλαμβάνεται 1-2 ποτήρια αργιανη, ή γιαούρτι. Κατάλληλα είναι επίσης ο τοματοχυμός και το τσάι με λεμόνι. Η ποσότητα αλατιού στο φαγητό περιορίζεται σε 5-8γρ την ημέρα, λόγω της ιδιότητας του χλωριούχου νατρίου να κατακρατάει τα υγρά στον οργανισμό. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η απότομη μείωση των υγρών και των ηλεκτρολυτών οδηγεί στη μείωση της ταχύτης μετάδοσης των νευρικών κυμάτων στον οργανισμό, σαν αποτέλεσμα του οποίου περιορίζεται η ταχύτητα των κινήσεων, εκδηλώνεται ατονία, δυσχεραίνεται η λειτουργία των νεφρών. Για το λόγο αυτό επιτρέπεται μόνο τις μέρες πριν το επίσημο ζύγισμα της σωματικής μάζας. Τα γεύματα στο διαιτολόγιο χωρίζονται σε 5-6 την ημέρα, και κάθε πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να εξατομικεύεται....
Πηγή iator.gr >>>