Η βιταμίνη Α είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και επιδιόρθωση των κυττάρων που καλύπτουν τόσο το λεπτό όσο και το παχύ έντερο. Προτεινόμενη δοσολογία: 10.000IU. Τα συμπληρώματα με Colostrum (πρωτόγαλα) μπορούν να βελτιώσουν την κατάσταση της επένδυσης του εντέρου σας και επίσης ενθαρρύνουν την ανάπτυξη της φυσικής χλωρίδας του εντέρου. H γλουταμίνη, ένα βασικό αμινοξύ για υγιές εντερικό τοίχωμα, μπορεί να αποκαταστήσει τη βλάβη στην επιφάνεια του εντέρου που προκαλείται από τη χημειοθεραπεία και την ακτινοβολία.2 Η γλουταθειόνη (GSH) είναι ένα αντιοξειδωτικό, τα επίπεδα του οποίου είναι χαμηλά σε άτομα με σύνδρομο διαπερατού εντέρου. Εάν έχετε παράσιτα, μην τη χρησιμοποιήσετε μέχρι να έχετε καθαρίσει από αυτά. Τα φλαβονοειδή, όπως αυτά που βρίσκονται στο γάλα γαϊδουράγκαθου (milk thirstle – Silybum marianum) και στη ρίζα πικραλίδας (Taraxacum officinale). Όταν λαμβάνονται πριν από το φαγητό, μπορούν να εμποδίσουν αλλεργικές αντιδράσεις που αυξάνουν τη διαπερατότητα του εντέρου. Τα ιχθυέλαια μπορούν να προστατεύσουν το σώμα από τις τοξίνες που παράγονται στο έντερο και προλαμβάνουν τον τραυματισμό του τοιχώματος του εντέρου που προκαλείται από το φάρμακο μεθοτρεξάτη,3 ενώ το έλαιο πίτουρου ρυζιού (gamma oryzanol) μπορεί να αντιμετωπίσει τα έλκη του εντέρου.4 Οι σακχαρομύκητες boulardii, μία φιλική μαγιά προς το έντερο, οι οποίοι απομονώθηκαν αρχικά από τη φλούδα των φρούτων λίτσι, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της διάρροιας και της κολίτιδας.5 Οι βιταμίνες Β και οι βιταμίνες Α, C και Ε, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, το μολυβδαίνιο, το μαγγάνιο και το μαγνήσιο μπορούν να ληφθούν συμπληρωματικά. Αναφορές 1. Ann Med, 1990; 22: 57–9 2. Arch Surg, 1990; 125: 1040–5 3. Am J Clin Nutr, 1991; 54: 346–50 4. Rep Hokkaido Inst Publ Hlth, 1966; 16: 111–4 5. Am J Gastroenterol, 1989; 84: 1285–7; Gastroenterology, 1989; 96: 981–8 Παράσιτα Περίπου ένας στους έξι από εμάς έχει Giardia lamblia, ένα μικροσκοπικό μαστιγοφόρο πρωτόζωο που προκαλεί μεγάλη κόπωση και διαταραχές του εντέρου, και ένας στους 10 έχει μολυνθεί με cryptosporidia, μια άλλη ομάδα πρωτόζωων που προκαλούν διάρροια. Αυτά και άλλα παράσιτα του εντέρου, όπως το Blastocystis hominis μπορεί να προκαλέσουν ασαφή συμπτώματα του εντέρου που έρχονται και φεύγουν ή που μιμούνται αυτά του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. ποψιαστείτε το: αν έχετε στο στόμα σας μαύρα σφραγίσματα από αμάλγαμα (ο υδράργυρος έχει αποδειχθεί ότι αλλάζει την οικολογία του εντέρου) ή αν οι αποτοξινωτικές δίαιτες δεν βοηθούν. Διαγνώστε το: με εξέταση κοπράνων για παράσιτα. Λύστε το: Εάν το τεστ βγει θετικό, εδώ περιγράφεται η αγαπημένη φόρμουλα του Dr Harald Gaier για τα περισσότερα παράσιτα: Την πρώτη και την τρίτη εβδομάδα παίρνετε: • Βάμμα Berberis vulgaris (15 ml τρεις φορές την ημέρα) • Το έλαιο ρίγανης (1 κάψουλα την ημέρα) φαίνεται να εμποδίζει τα παράσιτα (π.χ. Giardia) • Βάμμα Artemisia absinthium (15 ml τρεις φορές την ημέρα) • Γαρίφαλo σε σκόνη (μία κάψουλα την ημέρα). Τη δεύτερη και την τέταρτη εβδομάδα, λαμβάνετε: • Βάμμα Hydrastis canadensis (15 ml τρεις φορές / ημέρα) • Εκχύλισμα φύλλων ελιάς (μία κάψουλα την ημέρα) • L-Γλουταμίνη (5 g/ημέρα). Τα Berberis και Artemisia μπορούν να επιτεθούν σε όλα τα είδη βακτηρίων του εντέρου, πρωτόζωα και μύκητες.17 Προσθέσετε τα συμπληρώματα της πρόπολης, που έχουν αποτέλεσμα ενάντια στα παράσιτα Giardia.18 Σύμφωνα με την ιατρική βοτανολόγο Susan Koten, επίσης σκεφτείτε να κλείσετε ραντεβού με κάποιο βοτανολόγο για καθαρισμό της χοληδόχου κύστης με fringetree Chionanthus virginicus, Leptandra virginica και Berberis vulgaris, καθώς και η χοληδόχος κύστη επηρεάζεται συχνά. Υπερανάπτυξη Candida albicans “Όταν το μόνο που έχεις είναι ένα σφυρί , όλα αρχίζουν να μοιάζουν με ένα καρφί.” Έτσι είπε o βρετανός διατροφικός πρωτοπόρος Dr Stephen Davies, για τις μολύνσεις από κάντιντα και την τάση πολλών γιατρών και εναλλακτικών θεραπευτών να διαγνώσκουν σε κάποιον που υποφέρει από μια συλλογή ανεξήγητων συμπτωμάτων, ότι είναι θύμα μυκητίασης. Περίπου 25 χρόνια μετά που ο Dr Orian Truss από το Birmingham, της Alabama μίλησε πρώτος για την υπερανάπτυξη του κανονικά άκακου μύκητα Κάντιντα που μπορεί να προκαλέσει ανείπωτη καταστροφή στο έντερο, γιατροί που ασχολούνταν με τη διατροφική ιατρική όπως ο Dr Harald Gaier, τώρα πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι μάλλον πιο περίπλοκη. Η Κάντιντα είναι μόνο μία από τις πολλές αιτίες, και οι λεγόμενοι πάσχοντες από κάντιντα ίσως έχουν διάφορα, πολύ διαφορετικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αναφέρονται στο παρόν άρθρο. Υποψιαστείτε το: αν δεν βελτιώνεστε σε τη δίαιτα της Παλαιολιθικής εποχής. Διαγνώστε το: κάνοντας ένα τεστ για τους ζυμομύκητες του εντέρου. Αυτό μετρά κατά πόσο γίνεται ζύμωση αιθυλικής αλκοόλης στο έντερο μετά την κατανάλωση σακχάρων γλυκόζης, όπως συμβαίνει συχνά με την υπερανάπτυξη του μύκητα, και έτσι διακρίνονται οι ζυμύκητες από την υπερανάπτυξη βακτηρίων. Λύστε το: Σκότωσε την Κάντιντα με φυσικό αντιμυκητιακό όπως το βάμμα Berberis (15 ml δύο φορές την ημέρα). Εκτός από αυτό, το καπρυλικό οξύ, το goldenseal και μια σειρά από άλλες παραδοσιακές θεραπείες έχουν φανεί αποτελεσματικές, συμπεριλαμβανομένου του έλαιου tea tree (Melaleuca alternifolia), του έλαιου ρίγανης, που αποδεδειγμένα, έχουν ισχυρά αποτελέσματα κατά του ζυμομύκητα Κάντιντα, του ελαιόλαδου και το έλαιου γαρίφαλου.20 Ακολουθήστε μια διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και σιγουρευτείτε ότι αποφεύγετε τα σάκχαρα, τα προϊόντα ζύμωσης, το αλκοόλ και τα συνήθη τρόφιμα που σχετίζονται με αλλεργίες και, για μια εβδομάδα ή δύο, τα φρούτα. Ελέγξτε τη διατροφική κατάστασή σας και πάρτε συμπληρώματα διατροφής εάν είναι απαραίτητα. ΟΙ γιατροί συνήθως βρίσκουν ότι οι ασθενείς τους έχουν ανεπαρκεια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες Α, Β1 και Β6, και ωμέγα – 6 λιπαρά οξέα. Πάρτε παγκρεατικά ένζυμα (πρωτεάσες) που διατηρούν το λεπτό έντερο χωρίς παράσιτα και ενισχύουν την πέψη. 21 Η έλλειψη πρωτεάσης αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εντερικών λοιμώξεων, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων μολύνσεων από ζυμομύκητες. Προσθέστε συμπληρώματα χολίνης, βεταΐνης και μεθειονίνης για να καθαρίσετε τη λειτουργία του ήπατος, καθώς μια ήπια ηπατική βλάβη είναι συχνά πίσω από χρόνια υπερανάπτυξη Κάντιντα. Αυτά τα ηπατικά ένζυμα ενισχύουν τα επίπεδα των δύο μεγάλων αντιοξειδωτικών: της s-αδενοσυλμεθειονίνης και της γλουταθειόνης.22 Το εκχύλισμα γαϊδουράγκαθου (Silybum marianum) σε δόσεις των 70-210 mg τρεις φορές την ημέρα μπορεί να τονώσει τη δημιουργία νέων κυττάρων του ήπατος, και να αυξήσει την παραγωγή της γλουταθειόνης και της χολής. Μπορεί επίσης να μειώσει τη βλάβη του ήπατος.23 «Τροφή: φροντίζουμε απαραίτητα την υγιεία του πεπτικού μας συστήματος, καθώς στηρίζει ολόκληρη την υγιεία μας: Γαστρεντερικό η Βάση της Καλής Υγείας – Προστατέψτε το Ιδανικός τρόπος για να το πετύχουμε είναι η δική μας πολύ ιδιαίτερη μαστίχα της Χίου: Μαστίχα Χίου, το “Ελληνικό δάκρυ”, ασπίδα του πεπτικού! Η “τροφή”, λοιπόν, έχει καταφέρει να εξασφαλίσει για τους φίλους της, που την χρειάζονται και ψάχνουν να βρουν ΕΓΓΥΗΜΈΝΑ ΚΑΘΑΡΗ, ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ μαστίχα Χίου σε μορφή κάψουλας, για διατήρηση και αποτελεσματικότητα, σε ιδιαίτερα ΠΡΟΝΟΜΙΑΚΗ ΤΙΜΗ. Για να την αποκτήσετε επικοινωνήστε στο μέιλ μας: Αυτό που πρέπει να έχει κατά νού ο υποψήφιος αγοραστής, για να μην πέσει θύμα επιτηδείων που πουλάνε δήθεν μαστίχα, είναι να προσέξει στη συσκευασία του προϊόντος να υπάρχει το ειδικό σήμα των μαστιχοπαραγωγών Χίου, που εξασφαλίζει ότι το προϊόν είναι πιστoποιημένο και εγκεκριμένο από την Ε.Μ.Χ Αναφορές 1. Gottschall E. Breaking the Vicious Cycle. Ontario, Canada: Kirkton Press, 1994 2. Int J Sports Med, 2008; 29: 778–82; Am J Gastroenterol, 2006; 101: 2552–7 3. Gut, 2010; 59: 508–12 4. Epidemiology, 1992; 3: 47–52 5. J Adv Med, 1993; 6: 67–82; Br J Exp Pathol, 1980; 61: 92–6 6. Baillieres Clin Rheumatol, 1989; 3: 271–84 7. Br J Rheumatol, 1987; 26: 103–7 8. Br J Rheumatol, 1992; 31: 443–7 9. Nature, 2012; 487: 104–8 10. J Am Diet Assoc, 2006; 106: 1631–9 11. J Clin Gastroenterol, 2008; 42: 233–8; J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2008; 47: 303–8 12. J Am Diet Assoc, 2009; 109: 1204–14; Curr Gastroenterol Rep, 2009; 11: 368–74 13. Surgery, 1990; 107: 411–6; Allergy, 1989; 44 Suppl 9: 47–51; Ann Allergy, 1987; 59: 127–30; 1991; 66: 181–4 14. Lancet, 1984; 1: 179–82; Gut, 1991; 32: 66–9; Eur J Pediatr, 1988; 147: 123–7 15. Lancet, 1993; 341: 843–8 16. J Nutr, 1983; 113: 2300–7 17. Tokai J Exp Clin Med, 1990; 15: 417–23; J Infect Dis, 1987; 155: 979–84; Nature; 1967; 215: 527–8 18. Acta Gastroenterol Latinoam, 1988; 18: 195–201 19. PLoS One, 2013; 8: e56498 20. Clin Microbiol Rev, 2006; 19: 50–62; Phytomedicine, 2009; 16: 972–5; J Appl Bacteriol, 1989; 66: 69–75 21. Gut, 1992; 33: 987–93 22. Alcohol Clin Exp Res, 1993; 17: 552–5; FASEB J, 1991; 5: 2093–8 23. Phytother Res, 2010; 24: 1423–32; J Hepatol, 1989; 9: 105–13. 24. holisticlife....