Η χαμηλή πρόσληψη ενέργειας είναι κοινή μεταξύ υγιών ηλικιωμένων πληθυσμών. Μια σειρά από παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των νευροφυσιολογικών (πχ ανορεξία), ψυχολογικών (πχ κατάθλιψη), κοινωνικών (πχ μοναξιά) και των φυσικών αλλαγών (πχ κακή οδοντοστοιχία) μπορούν να καθορίσουν τόσο μία μείωση πρόσληψης φαγητού αλλά και αλλαγές στην προτίμηση των τροφίμων με αυξημένη προτίμηση στα γλυκά και σε τρόφιμα φτωχά σε πρωτεΐνη. Τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα υπογραμμίζουν τη σημασία της διατροφής και των διατροφικών παραγόντων στην ανάπτυξη, την πρόληψη και τη θεραπεία της σαρκοπενίας. Φαίνεται λοιπόν ότι οι διατροφικές παρεμβάσεις είναι χρήσιμα μέσα για την πρόληψη και θεραπεία της σαρκοπενίας των ηλικιωμένων, λόγω της εύκολης εφαρμογής και της ασφάλειά τους. Ο ρόλος της διατροφής στη σαρκοπενία Οι διατροφικές στρατηγικές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες ώστε να μειωθεί η απώλεια και να τονωθεί η ανάπτυξη των μυών σε άτομα που επηρεάζονται από την σαρκοπενία με την αύξηση της ηλικίας. Τόσο η επαρκής ενεργειακή και πρωτεϊνική πρόσληψη όσο και η σύνθεση των γευμάτων φαίνεται να είναι κρίσιμος παράγοντας για την επιτυχή χρήση της διατροφής ως μέσο για τη θεραπεία της σαρκοπενίας. Τα ζωικά τρόφιμα όπως το κρέας, το ψάρι, το αβγό, το γάλα και τα φυτικά μεικτά πρωτεϊνούχα τρόφιμα όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, μπορεί να χρησιμεύσουν ως καλός τρόπος για να παρέχουμε στον οργανισμό μας πρωτεΐνες. Σε έρευνα παρουσιάστηκε ότι μετά από ένα γεύμα σε πλούσιο σε πρωτεΐνες παρατηρήθηκε διεγερτική επίδραση στην πρωτεϊνοσύνθεση πάνω από 80%. Φαίνεται ότι μια μερίδα άπαχου κρέατος μπορεί να ενισχύσει την πρωτεϊνική σύνθεση 51 % σε ένα ηλικιωμένο άτομο στις πρώτες 5 ώρες μετά την κατανάλωση. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη συζήτηση πάνω στο ποιο είναι το ιδανικό επίπεδο πρόσληψης πρωτεϊνών για τους υπερήλικες. Όπως επιβεβαιώθηκε από το Ινστιτούτο Ιατρικής οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις για τα ηλικιωμένα άτομα είναι παρόμοιες με εκείνες των ενηλίκων 55 ετών ή και νεότερων δηλαδή στα 0,8 γραμμ./κιλό/ ημέρα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες πρόσφατες εικασίες ότι οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις για τα ηλικιωμένα άτομα μπορεί να είναι υψηλότερες από εκείνες που συνίστανται σήμερα και ότι η διαιτητική πρόσληψη αναφοράς για την πρωτεΐνη μπορεί να μην είναι επαρκείς για την κάλυψη των μεταβολικών απαιτήσεων των υγιών ηλικιωμένων ατόμων. Υποστηρίζουν ότι μια μέτρια υψηλότερη πρόσληψη πρωτεΐνης της τάξεως του 1,0-1,3 γραμμ./κιλό/ημέρα μπορεί μεταξύ άλλων να αντισταθμίσει την χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη και τη μειωμένη πρωτεϊνοσύνθεση στα ηλικιωμένα άτομα. Θα πρέπει να τονιστεί λοιπόν η σημασία της κατανάλωσης μιας επαρκούς ποσότητας πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα. Η κατανάλωση περίπου 25-30g πρωτεΐνης ανά γεύμα διεγείρει μέγιστη μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση και σε νέα αλλά και σε ηλικιωμένα άτομα. Ωστόσο, η μυϊκή πρωτεϊνοσύνθεση αμβλύνεται στους ηλικιωμένους, όταν η ποσότητα της πρωτεΐνης είναι μικρότερη από περίπου 20 g ανά γεύμα. Φαίνεται λοιπόν σημαντικό να λαμβάνεται υπόψη όχι μόνο η ποσότητα της πρωτεΐνης, αλλά και το πώς αυτή ...