-
-
-
-
-
-
Home - Επικοινωνία - Προσωπικά Δεδομένα
Τι Είναι Οι Βιταμίνες Συμπλέγματος Β
Οι βιταμίνες συμπλέγματος Β είναι σημαντικές για την ανάπτυξη, το νευρικό σύστημα και τον σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων. - Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για το σχηματισμό και την ανάπτυξη των ιστών - Η βιταμίνη D βοηθά στη δημιουργία ενός γερού ...
Πηγή stymfalia-sa.gr >>>
Χρήστες που ενδιαφέρθηκαν για το παραπάνω βρήκαν χρήσιμα και τα:
Τι Είναι Ο Εντερικός Τύπος
Ο εντερικός τύπος είναι συχνότερος στους άνδρες, προτιμά τις μεγάλες ηλικίες και η εμφάνισή του αποδίδεται στην επίδραση περιβαλλοντικών παραγόντων. Επίσης, εμφανίζεται σε προϋπάρχουσες αλλοιώσεις του βλεννογόνου του στομάχου, όπως είναι η ατροφία ή η εντερική δυσπλασία, που θεωρούνται ως προκαρκινωματώδεις καταστάσεις. Από την άλλη, ο διάχυτος τύπος προσβάλλει άτομα νεότερης ηλικίας, χωρίς να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση για κάποιο από τα δύο φύλλα. Δεν φαίνεται να προέρχεται από προκαρκινωματώδεις καταστάσεις, εκτιμάται δε πως η γενετική προδιάθεση επηρεάζει εντονότερα τη δημιουργία του. Παράγοντες κινδύνου 1. Η δίαιτα Η δίαιτα πλούσια σε αλάτι και η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων συντηρημένων τροφών, τουρσιών και παστών έχει ενοχοποιηθεί από πληθώρα ερευνών ως ο βασικός παράγοντας που ευνοεί την καρκινογένεση και εξηγεί την αυξημένη συχνότητα καρκίνου σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη μας. Η υψηλή περιεκτικότητα νιτροζαμινών και νιτρωδών σε τρόφιμα που συντηρούνται μ’ αυτούς τους τρόπους ενοχοποιείται για τη συγκεκριμένη δράση. Σχετικό μ’ αυτό το θέμα είναι και η εκτίμηση για το ρόλο των νιτρικών που εμπεριέχονται στο πόσιμο νερό. Ιδιαίτερα επικίνδυνο μπορεί να είναι το νερό των πηγαδιών ή φρεατίων που δεν έχει ελεγχθεί. Για το θέμα έχει εκδώσει αυστηρές οδηγίες η Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία αναφέρονται και ποιες είναι οι επιτρεπόμενες περιεκτικότητες των πόσιμων υδάτων σε νιτρικά. Επίσης η κατανάλωση καπνιστών τροφίμων ή κρέατος ψημένου στα κάρβουνα (δηλ. η κατανάλωση τροφών στην παρασκευή των οποίων μπορεί να έχουν σχηματιστεί πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες) φαίνεται να συμβάλλει στην αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του καρκίνου του στομάχου. Παρ’ όλο που η κατανάλωση οινοπνεύματος σχετίζεται με την εμφάνιση αρκετών καρκίνων στα διάφορα όργανα του γαστρεντερικού συστήματος, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος με βεβαιότητα ότι το ίδιο ισχύει και για τον καρκίνο του στομάχου. 2. Η ηλικία Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως ο καρκίνος του στομάχου είναι πάθηση που είναι συχνή σε ηλικιωμένα άτομα. Η έβδομη δεκαετία της ζωής είναι αυτή στην οποία παρατηρούνται τα περισσότερα περιστατικά καρκίνου στο στομάχι. 3. Η τοπική λοίμωξη (Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και οι ιοί) Ενώ παλαιότερα η δημιουργία έλκους στο στομάχι αποδίδονταν στο στρες, στην αδυναμία του βλεννογόνου να προστατευθεί από την οξύτητα ή στην υπερβολική οξύτητα του γαστρικού υγρού, σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχει λοιμογόνος παράγοντας που ευθύνεται γι’ αυτό, το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Η διαπίστωση της ύπαρξης του ελικοβακτηριδίου και σε πάρα πολλά καρκινώματα του στομάχου έχει οδηγήσει αρκετούς επιστήμονες στην εκτίμηση ότι το συγκεκριμένο μικρόβιο μπορεί να αποτελεί αιτιολογικό παράγοντα της νόσου. Μάλιστα στις Η.Π.Α. το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού θεωρείται ως καρκινογόνος παράγοντας πρώτης τάξεως. Από την άλλη πλευρά, όμως, πολλές έρευνες έχουν δείξει πως δεν αρκεί από μόνη της η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδιο για να προκληθεί καρκίνος. Εκτιμάται πως σε ορισμένες περιπτώσεις, κάτω από άγνωστες προς το παρόν συνθήκες και προϋποθέσεις, η λοίμωξη με το ελικοβακτηρίδο του πυλωρού μπορεί να πυροδοτεί ή να προάγει την καρκινογόνο εξέλιξη, της οποίας η αιτιολογία θα πρέπει να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες. Γι’ αυτό το λόγο η διαπίστωση της ύπαρξης του ελικοβακτηριδίου στο στομάχι δεν πρέπει αυτόματα να οδηγεί σε θεραπεία εκρίζωσης του, με το σκεπτικό ότι έτσι μπορεί να προλάβουμε τη δημιουργία του καρκίνου στο στόμαχο. Η θεραπεία κατά του ελικοβακτηριδίου είναι επιβεβλημένη και πρέπει να χορηγείται σε πάσχοντες με συμπτωματολογία δυσπεψίας ή έλκους. Υποψίες για καρκινογόνο δράση έχουν αποδοθεί και στον συνήθη απ’ άλλες κακοήθειες ύποπτο λοιμογόνο παράγοντα, τον ιό Epstein-Barr. 4. Η ατροφική γαστρίτιδα, η κακοήθης αναιμία και οι γαστρικοί πολύποδες Η ατροφική γαστρίτιδα και η κακοήθης αναιμία αποτελούν καταστάσεις όπου παρατηρείται ατροφία των αδένων και του βλεννογόνου του στομάχου και γι’ αυτό παράγεται λιγότερο γαστρικό υγρό. Στην κακοήθη αναιμία οι αλλοιώσεις οδηγούν στη μικρότερη παραγωγή μιας ουσίας που παράγει αποκλειστικά το στομάχι και η οποία βοηθά στην απορρόφηση από τις τροφές της βιταμίνης Β12, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Αυτές οι συνθήκες, όπου ο βλεννογόνος είναι αλλοιωμένος και ευαίσθητος ευνοούν την ανάπτυξη του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού. Ο συνδυασμός ατροφίας και φλεγμονής θεωρείται από πολλούς ερευνητές ικανός, αν υφίσταται για αρκετό χρόνο, να οδηγήσει σε ορισμένες περιπτώσεις στη δημιουργία καρκίνου του στομάχου. Μία άλλη εξήγηση της προαγωγής της καρκινογένεσης σ’ αυτές τις καταστάσεις και μ’ αυτό το μηχανισμό είναι αυτή που εμπλέκει την αποδόμηση μεγάλων ποσοτήτων νιτρικών ενώσεων, εξ’ αιτίας της ευκολότερης ανάπτυξης βακτηριδίων στον αλλοιωμένο βλεννογόνο που υπάρχει στην ατροφική γαστρίτιδα. Η παρουσία πολυπόδων στο στομάχι πρέπει να παρακολουθείται, γιατί ορισμένοι εξ’ αυτών, οι αδενωματώδεις, μπορούν αν είναι μεγαλύτεροι από τα 2 εκ. να εξαλλαγούν σε καρκίνο. 5. Το ιστορικό μερικής αφαίρεσης του στομάχου (υφολικής γαστρεκτομής) Η αφαίρεση τμήματος του στομάχου (μερική γαστρεκτομή) ήταν παλαιότερα μία συνηθισμένη μέθοδος αντιμετώπισης του έλκους του στομάχου ή των επιπλοκών του. Το τμήμα του στομάχου που παρέμεινε συνδεότανε με καινούργιο άνοιγμα και ραφές (αναστόμωση) με το έντερο. Πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς που παλαιότερα είχαν υποβληθεί σε μερική γαστρεκτομή είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του στομάχου στα επόμενα χρόνια, απ’ ότι όσοι δεν είχαν υποβληθεί σε παρόμοια επέμβαση. Η εμφάνιση του καρκίνου σ΄ αυτές τις περιπτώσεις συμβαίνει μετά παρέλευση 15ετίας από την εγχείρηση. Για την καρκινογένεση μέσω αυτού του μηχανισμού έχει ενοχοποιηθεί η εισροή εντερικού υγρού (που περιέχει χολή και παγκρεατικά υγρά) στο στομάχι, κάτι που δεν συμβαίνει όταν το στομάχι είναι ακέραιο και επομένως λειτουργεί ο ειδικός βαλβιδικός μηχανισμός στο σημείο ένωσης του στομάχου με το 12δάκτυλο. 6. Γενετικοί παράγοντες Άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στομάχου φαίνεται να εμφανίζουν μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Το οικογενειακό ιστορικό αφορά πρώτου βαθμού συγγενείς (γονείς, παιδιά, δίδυμους αδελφούς). Αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της νόσου παρατηρούνται, για άγνωστο λόγο, και σε ...
Πηγή boro.gr >>>
Τα λευκοκύτταρα είναι τα πρωταρχικά κύτταρα τελεστές έναντι των λοιμώξεων και της ιστικής βλάβης. Δεν εξουδετερώνουν ή καταστρέφουν μόνο οργανισμούς, αλλά δρουν και ως καθαριστές, απομακρύνοντας κατεστραμμένα κύτταρα εξαιτίας της φαγοκυττάρωσης, διευκολύνοντας την έναρξη της διαδικασίας αναδόμησης. Τα λευκοκύτταρα μετακινούνται με αμοιβαδοειδείς κινήσεις και είναι ικανά να διεισδύουν σε ιστούς και να επιστρέφουν στη συνέχεια στην κυκλοφορία. Η κίνησή τους κατευθύνεται από χημικά που απελευθερώνονται από τραυματισμένα κύτταρα, μια διαδικασία που καλείται χημειοτακτισμός. Μετά την επαφή με ένα αντιγόνο και την αναγνώρισή του, τα ουδετερόφιλα ή τα μακροφάγα το φαγοκυτταρώνουν σε ένα μικρό κενοτόπιο, το οποίο συντήκεται με ένα λυσόσωμα, ώστε τα λυσοσωμικά ένζυμα να πέψουν το φαγοκυτταρωμένο υλικό. Όταν τα λευκοκύτταρα καταστρέφονται μαζί με τους παθογόνους οργανισμούς που έχουν καταστρέψει, δημιουργείται το πύο, το οποίο εντοπίζεται τυπικά στα σημεία τοπικών λοιμώξεων. Η συλλογή πύου λόγω ανεπαρκούς παροχέτευσης αίματος ή λέμφου ονομάζεται απόστημα.Μικροσκοπική εξέταση: Τα λευκοκύτταρα μπορούν να μετρηθούν σε οποιαδήποτε σωματική έκκριση. Εντοπίζονται φυσιολογικά στο αίμα και, σε μικρά ποσά, στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό και στη βλέννη. Η παρουσία WBCs στα ούρα, στα πτύελα ή σε υγρό που λαμβάνεται από την κοιλιά αποτελεί ένδειξη λοίμωξης ή τραύματος. Ο τύπος WBC που εντοπίζεται, αναγνωρίζεται από το σχήμα του κυττάρου και τη χρήση χρωστικών (Wright's) για τη χρώση των κοκκίων: τα κοκκία στα ηωσινόφιλα βάφονται ερυθρά, αυτά στα βασεόφιλα κυανά και αυτά στα ουδετερόφιλα ιώδη.Κλινικά, οι αριθμοί των WBC είναι σημαντικοί στον εντοπισμό μιας λοίμωξης ή δυσλειτουργίας του ανοσολογικού συστήματος. Ο φυσιολογικός αριθμός των WBC είναι 5000 με 10.000/mm3. Ένας αυξημένος αριθμός λευκοκυττάρων (μεγαλύτερος από 10.000) (λευκοκυττάρωση) υποδεικνύει μια οξεία λοίμωξη ή διαδικασία νόσου (όπως συγκεκριμένοι τύποι λευχαιμιών), ενώ ο μειωμένος αριθμός λευκοκυττάρων (λιγότερα από 5000) υποδεικνύει είτε ανοσολογική ανεπάρκεια ή μια σαρωτική λοίμωξη που έχει εξαντλήσει τα αποθέματα των WBC. Επιπρόσθετα στον απόλυτο αριθμό των WBC, η ποσοστιαία μέτρηση είναι επίσης συχνά σημαντική. Μια ποσοστιαία μέτρηση υπολογίζει το ποσοστό κάθε τύπου WBC (π.χ., ουδετερόφιλα, μονοκύτταρα, λεμφοκύτταρα). Επίσης, υπολογίζεται ο αριθμός των ανώριμων κυττάρων κάθε τύπου, ως μια ένδειξη της παραγωγής από το μυελό των ...
Πηγή iatronet.gr >>>
Τι Είναι Η Διατήρηση Ενός Υγιούς Βάρους
Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους δεν είναι μόνο θέμα αισθητικής ή για να είμαστε πιο ακριβείς είναι πρωτίστως θέμα υγείας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι για την καλύτερη λειτουργία του οργανισμού και για μεγαλύτερο όφελος της υγείας μας είναι προτιμότερο να μένει το βάρος μας σταθερό, ακόμα κι αν είναι 4-5 κιλά πάνω από το φυσιολογικό, παρά να υφίσταται τις επαναλαμβανόμενες αυξομειώσεις αυτών των κιλών. Το συνηθισμένο φαινόμενο γιο- γιο (5 κιλά πάνω – 5 κιλά κάτω) καταπονεί το νευρικό, ψυχικό και πεπτικό σύστημα με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αντιδρά έντονα. Και έχει δίκιο! Κάθε φορά που εσύ αποφασίζεις να κάνεις δίαιτα για να αδυνατίσεις και είτε περιορίζεις τις θερμίδες που καταναλώνεις, είτε του στερείς την ποικιλία από την πρόσληψη των θρεπτικών ουσιών (π.χ. υδατάνθρακες), το σώμα αναγκάζεται να «λειτουργήσει» αμυντικά για να προστατευθεί (όχι δεν μπορεί να καταλάβει ότι εσύ θες απλώς να αγοράσεις τζιν ένα νούμερο μικρότερο). Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας άμυνας εσύ είναι πολύ πιθανό να νιώσεις νευρικότητα, ζαλάδες, λιγούρες, αϋπνία ή υπνηλία, ανεξήγητη κούραση και γενικά την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά. Το απίθανο είναι ότι μόλις βάλεις «κανονικό» φαγητό στο στόμα σου, αυτά τα συμπτώματα εξαφανίζονται ως δια μαγείας. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, όταν κάθε Τετάρτη χαλάει η δίαιτα της Δευτέρας; Το πρώτο και κυριότερο είναι να προσεγγίσεις το θέμα ...
Πηγή diatrofi-news.gr >>>