Η φαλάκρα είναι δείγμα ανδρισμού.Η πιτυρίδα ή/και η λιπαρότητα προκαλούν τριχόπτωση. Σηµειώστε το! Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες είναι πιθανό να παρουσιάσουν παροδική ή ακόμα και μόνιμη απώλεια μαλλιών. Παροδική απώλεια μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν οι εξής παράγοντες: Πρόβλημα του θυρεοειδούς αδένα. Έλλειψη σιδήρου και πρωτεϊνών λόγω κακής διατροφής ή εξαντλητικής δίαιτας. Παρατεταμένος υψηλός πυρετός εξαιτίας κάποιας λοίμωξης. Μυκητίαση του τριχωτού της κεφαλής (τριχοφυτίαση). Σε αυτήν την περίπτωση, τα μαλλιά αδυνατίζουν υπερβολικά και σταδιακά αρχίζουν να αραιώνουν. Εξαιρετικά έντονο άγχος,όπως είναι για παράδειγμα το μετατραυματικό σοκ μετά από ένα σημαντικό συμβάν (π.χ. απώλεια αγαπημένου προσώπου). Τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στο κεφάλι, εξαιτίας των οποίων ο οργανισμός υφίσταται κάποιου είδους στρες. Μόνιμη απώλεια μαλλιών μπορούν να προκαλέσουν οι παρακάτω παράγοντες: Τριχοφάγος (γυροειδής αλωπεκία). Αποτελεί πιο σπάνια μορφή αλωπεκίας από την ανδρογενετική, μπορεί να εκδηλωθεί σε άνδρες και γυναίκες και χαρακτηριστικό της είναι ότι τα μαλλιά πέφτουν από ένα ή περισσότερα σημεία του κεφαλιού. Συνδέεται με κληρονομικότητα, έλλειψη σιδήρου, ορμονικές διαταραχές, παθήσεις του θυρεοειδούς, άγχος και κατάθλιψη. Παθήσεις του δέρματος (π.χ. ερυθηματώδης λύκος). Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως είναι τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιθρομβωτικά, τα αντιυπερτασικά και φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση της ακμής. Οι απαραίτητες εξετάσεις Για να υπάρξει μια όσο το δυνατόν καλύτερη αξιολόγηση του προβλήματος, ο δερματολόγος θα ζητήσει να κάνουμε μια γενική αίματος που θα συμπεριλαμβάνει εξέταση για σίδηρο, φερριτίνη, φυλλικό οξύ, T3, T4, TSH, αντιθυρεοειδικά αντισώματα, καθώς και μια πυκνομέτρηση, εξέταση η οποία καταμετρά τις τρίχες ανά τετραγωνικό εκατοστό. Οι γυναίκες συνήθως πρέπει να υποβληθούν επιπλέον και σε ορμονικές εξετάσεις. Συμπληρωματικά, αλλά και ως παρακολούθηση της θεραπείας που θα μας συστήσει να ακολουθήσουμε ο δερματολόγος, μπορούμε να κάνουμε τις παρακάτω εξετάσεις: Tριχοριζόγραμμα, με το οποίο προσδιορίζεται η εκατοστιαία αναλογία των διαφόρων τριχών (αναγενών, καταγενών, τελογενών και δυστροφικών). Φωτοτριχοριζόγραμμα, με το οποίο γίνεται ανάλυση των τριχών. Ενότητα 2η: Τι μπορώ να κάνω; Παροδική ή μόνιμη, η τριχόπτωση αποτελεί ένα μελανό σημείο για την αυτοπεποίθηση ανδρών και γυναικών, αφού μας κάνει να φαινόμαστε, αλλά και να αισθανόμαστε, μεγαλύτεροι σε ηλικία. Ευτυχώς, αφού προσδιορίσουμε τις αιτίες της τριχόπτωσης, υπάρχουν τρόποι να περιορίσουμε ή ακόμα και να εξαλείψουμε το πρόβλημα. Ακόμα όμως κι αν δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα απώλειας μαλλιών, μπορούμε να ακολουθήσουμε τις συμβουλές των ειδικών και να βοηθήσουμε τα μαλλιά μας να παραμείνουν γερά και υγιή, αυξάνοντας έτσι τη διάρκεια ζωής τους. Στην κουζίνα Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία, αυτό ισχύει και στην περίπτωση των μαλλιών. Σύμφωνα μάλιστα με τον Ιπποκράτη, «η τροφή μας είναι το φάρμακό μας», οπότε οι πρώτες αλλαγές με τις οποίες μπορούμε να ξεκινήσουμε για να δυναμώσουμε τα μαλλιά μας (είτε έχουμε παρατηρήσει τριχόπτωση είτε όχι) είναι στη διατροφή μας. Mια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία τροφών και θρεπτικών συστατικών αποτελεί το μοναδικό εγγυημένο μυστικό για πλούσια, γερά μαλλιά. Kάθε όργανο ή ιστός του σώματος έχει ανάγκη από υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να λειτουργεί σωστά. Το ίδιο και η τρίχα. Επιλέγοντας, λοιπόν, ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τροφές που «προτιμούν» τα μαλλιά μας, μπορούμε να διατηρήσουμε την τρίχα υγιή και να αυξήσουμε τον χρόνο ζωής της. Πράσινο πιάτο Tα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μαρούλι, είναι από τις πιο πλούσιες τροφές σε φυλλικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων και αυτών των τριχών. Ωστόσο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με τον τρόπο που καταναλώνουμε τα λαχανικά, γιατί το φυλλικό οξύ είναι ευαίσθητο στη θερμότητα και κατά το μαγείρεμα καταστρέφεται ένα μέρος του. Γι’ αυτό, καλό είναι να καταναλώνουμε τα λαχανικά φρέσκα ή ελαφρώς μαγειρεμένα. Zoom στα γαλακτοκομικά Τα γαλακτοκομικά είναι πλούσια σε βιταμίνη A, η οποία είναι απαραίτητη για τον φυσιολογικό κύκλο ζωής των κυττάρων του τριχωτού της κεφαλής. Από τη συγκεκριμένη βιταμίνη εξαρτάται η διατήρηση της υγείας του επιθηλίου (της βάσης της τρίχας), ενώ η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε ξηρά και εύθραυστα μαλλιά. Τη βρίσκουμε επίσης στο συκώτι, τα αυγά και το βούτυρο. H β-καροτίνη (την οποία μετατρέπει το σώμα σε βιταμίνη A, όταν ο οργανισμός την έχει ανάγκη) είναι επίσης σημαντική, αφού δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προλαμβάνοντας τη γήρανση της τρίχας. Τη βρίσκουμε σε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα (π.χ. καρότο, σπανάκι, μπρόκολο, βερίκοκο, πεπόνι κ.ά.). Kρέας και θαλασσινά σε πρώτο πλάνο H έλλειψη σιδήρου είναι ένα από τα κυριότερα αίτια που οδηγούν σε τριχόπτωση. Κατά συνέπεια, άτομα που εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα σιδήρου θα πρέπει να ενισχύσουν τη διατροφή τους με πηγές σιδήρου. Καταναλώνοντας την απαραίτητη ποσότητα κόκκινου κρέατος (κυρίως μοσχαριού), συκωτιού και θαλασσινών, τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με σίδηρο, αλλά και με ψευδάργυρο, ένα σημαντικό ιχνοστοιχείο για την καταπολέμηση της τριχόπτωσης, που εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης και άρα είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Η βιταμίνη της νεότητας H βιταμίνη E έχει ονομαστεί «βιταμίνη της νεότητας», λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης. Eμποδίζει τον σχηματισμό ελευθέρων ριζών και επομένως καθυστερεί τη γήρανση των μαλλιών. Τη βρίσκουμε σε μεγάλες ποσότητες στο ελαιόλαδο και στους ξηρούς καρπούς. Χρωματιστές πιπεριές Oι πιπεριές (κυρίως οι κίτρινες και οι κόκκινες) περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C, η οποία χρησιμεύει στην ομαλή σύνθεση του κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που αποτελεί τη βάση του ιστού του θύλακα από τον οποίο αναπαράγεται και αναπλάθεται η τρίχα, ενώ έχει και αντιοξειδωτική δράση. Πλούσια σε βιταμίνη C είναι επίσης το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το μοβ λάχανο και τα εσπεριδοειδή. Βιταμίνες του συμπλέγματος Β Σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της τριχόπτωσης παίζουν και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που συμβάλλουν στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται το στέλεχος και ο θύλακας της τρίχας. Κυριότερες πηγές είναι οι παρακάτω: Βιταμίνη - Πηγή Θειαμίνη (Β1) : Παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι, δημητριακά ολικής άλεσης, βρόμη, χοιρινό, συκώτι, πουλερικά Ριβοφλαβίνη (Β2) : Σγουρό λάχανο, αρακάς, φασόλια, πίτουρο, σπόροι σιταριού, ρύζι, γαλακτοκομικά, συκώτι, κρέας, αυγά, θαλασσινά Νιασίνη (Β3) : Σγουρό λάχανο, σιτηρά, καλαμπόκι, βρόμη, κρέας, συκώτι, γάλα, αυγό, μπίρα Παντοθενικό οξύ (Β5) : Παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι, δημητριακά ολικής άλεσης, αυγά, γάλα Πυριδοξίνη (Β6) : Φύτρο σταριού, σγουρό λάχανο, παντζάρι, πατάτα, κρεμμύδι, μπανάνα, καλαμπόκι, χοιρινό, ...