[eeei.gr Logo]
Επικοινωνία
Ταυτότητα
Μαθήματα Internet | Μαθήματα Προγραμματισμού | Net Business | Τα νέα του Internet | Ο Κόσμος του Αύριο

Πόσο χρήσιμη είναι η οικονομική επιστήμη;

[Αχρηστα_Δολάρια]

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ας ξεκινήσω ενημερώνοντας τους αναγνώστες πως έχω σπουδάσει οικονομικά οπότε δεν είμαι κάποιος από αυτούς τους άσχετους (ή ακόμη χειρότερα ημιμαθείς) που μιλάνε για οικονομία χωρίς να καταλαβαίνουν το βάθος, την έκταση και την πολυπλοκότητα των προβλημάτων.

Ο λόγος για τον οποίο γράφω αυτό το κείμενο είναι πως δυστυχώς και οι ίδιοι οι οικονομολόγοι υποτιμούν το εύρος και τη δυσκολία κατανόησης και διαχείρισης μιας εθνικής (ή ακόμη και μιας εταιρικής) οικονομίας.

Σε ένα διάσημο blog posting υπεράσπισης των οικονομολόγων ο Scott Adams (δημιουργός του Dilbert) είναι δηλώσει πως δεν μπορείς να κατηγορήσεις έναν οικονομολόγο επειδή δεν προέβλεψε μια κρίση ακριβώς όπως δεν μπορείς να πεις ότι είναι κακός επαγγελματίας ένας μηχανικός αυτοκινήτου επειδή δεν μπόρεσε να σου πει πότε θα χαλάσει το αμάξι σου.

Κρατώντας την ίδια αναλογία, ο καλός οικονομολόγος θα σου πει τι να κάνεις για να μην έχεις προβλήματα με το αμάξι σου. Εσύ όμως αποφασίζεις ποιον οικονομολόγο θα ακούσεις και πόσο σοβαρά θα πάρεις τις συμβουλές του. Για παράδειγμα, πόσοι αλλάζουν λάστιχα στα αυτοκίνητά τους κάθε 2 χρόνια ή 2 χειμώνες όπως συνιστούν οι ειδικοί;

Το πρόβλημα που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι για τον οικονομολόγο είναι πως οι προβλέψεις και οι συμβουλές του χάνουν την αξία τους όσο πιο μακριά κοιτάει. Μπορεί να σε συμβουλέψει για τα επόμενα ένα ή δύο χρόνια αλλά από κει και πέρα μπορεί να κάνει πολύ λίγα, αν και ο ίδιος νομίζει πως ακόμη και τότε τα καταφέρνει περίφημα.

Δυστυχώς για τον οικονομολόγο όμως φαίνεται πως η καλή οικονομία αποτελεί προϊόν πολιτισμού και όχι οικονομικής πολιτικής. Πριν από ένα χρόνο περίπου για τις ανάγκες μιας τηλεοπτικής εκπομπής έψαχνα για ένα στηθοσκόπιο. Στα καταστήματα ιατρικών ειδών μου πρότειναν να αγοράσω ένα κινέζικο πράγμα που έκανα επειδή ήταν πολύ φθηνό.

Η πωλήτρια με ενημέρωσε βέβαια πως η ποιότητά του δεν ήταν καλή αλλά φυσικά εγώ το ήθελα για φιγούρα και κανείς άρρωστος δεν εξετάστηκε ποτέ από αυτό. Επειδή όμως η αγορά στηθοσκοπίων για τις ανάγκες τηλεοπτικών εκπομπών είναι μικρή είναι λογικό να υποθέσω πως υπάρχουν καρμίρηδες γιατροί (ή ιατρικές υπηρεσίες) που αγοράζουν αυτά τα στηθοσκόπια για να εξετάζουν ασθενείς!

Πόσοι άνθρωποι ταλαιπωρήθηκαν ή ακόμη και πέθαναν από λάθος διαγνώσεις; Πόσα χρήματα και εργατοώρες χάθηκαν και μάλλον χάνονται ακόμη από αυτά τα στηθοσκόπια; Η συμπεριφορά του κακού επαγγελματία και του φτηνιάρη αγοραστή κοστίζει πολλά σε μια οικονομία, αλλά δεν μπορεί να αποτιμηθεί με ακρίβεια στην οικονομική κατάσταση μιας χώρας και γι’αυτό δεν γίνεται αντιληπτή.

Ανάλογη είναι η κατάσταση (για να μείνουμε στο χώρο της υγείας) με τα θερμόμετρα υδραργύρου που πωλούν τα φαρμακεία μας. Έχω αγοράσει 5-6 όλα φτηνά και κακής ποιότητας (κινέζικα και αυτά), μα κανένα δεν λειτουργεί ικανοποιητικά. Χρειάστηκε να αρρωστήσω στην Ιταλία για να αγοράσω ένα εξαιρετικό γερμανικό θερμόμετρο των 2 ευρώ. Είναι χαζοί οι Ιταλοί που προτιμούν τα γερμανικά θερμόμετρα από τα φθηνότερα κινέζικα;

Περιστατικά όπως αυτά μας δείχνουν τα στοιχεία της νοοτροπίας, της κουλτούρας και του πολιτισμού που κάνουν μια χώρα πλούσια. Αν οι πολίτες δεν είναι επαγγελματίες που θέλουν να είναι περήφανοι για το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, αλλά απλώς κουτοπόνηροι εξυπνάκηδες που κοιτούν πώς θα καταφέρουν το ελάχιστο με τα λιγότερα δυνατά χρήματα και προσπάθεια, τίποτε δεν πηγαίνει καλά σε μια κοινωνία. Και αυτό κανένας οικονομολόγος ή πολιτικός δεν μπορεί να το αλλάξει.


Τρέχουσα Ενότητα: In.gr Blog© Eeei.gr 2009