Υπάρχουν επιχειρήσεις που μετέφεραν μέσα στο Internet δραστηριότητες που είχαν έξω από αυτό και το χρησιμοποιούν σαν ένα Διεθνές Υπερδίκτυο, στημένο πάνω από τα δίκτυα ή τους υπολογιστές που διαθέτουν σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το Internet αποτελεί μια φθηνή εναλλακτική λύση στην δημιουργία τεράστιων δικτύων που πολλές πολυεθνικές επιχειρήσεις δεν μπορούν ή δεν θέλουν να δημιουργήσουν. Πρόκειται για μια πρακτική που έχουν υιοθετήσει πολλές ξένες επιχειρήσεις και που μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμη και σε Ελληνικές επιχειρήσεις με διεσπαρμένες γεωγραφικά δραστηριότητες.
Θα δούμε το παράδειγμα της Schlumberger Ltd. Το 1990 η εταιρεία αποφάσισε να βασίσει το παγκόσμιο δίκτυο επικοινωνιών της πάνω στο Internet.
Η εταιρεία αυτή που έχει κύκλο εργασιών 6,7 δισ. δολλάρια έχει γραφεία στην Νέα Υόρκη και το Παρίσι και κατασκευάζει ηλεκτρονικά και μηχανήματα για γεωτρήσεις πετρελαίου.
Η Schlumberger έχει μόνιμους αντιπροσώπους και δραστηριότητες σε 35 χώρες. Εχει επίσης προσωπικό εγκατεστημένο σε απομακρυσμένες περιοχές 50 άλλων χωρών. Το πρόβλημα που είχε να αντιμετωπίσει ήταν ότι "Ο Θεός δεν έβαλε το πετρέλαιο εκεί που ζουν άνθρωποι" όπως παρατήρησε κάποιο στέλεχος της εταιρείας. Ετσι, το κόστος του να φτιαχτεί ένα δίκτυο Η/Υ που να συνδέει όλα τα στελέχη και συνεργάτες σε όλο τον κόσμο ήταν πρακτικώς αδύνατο λόγο κόστους. Επρεπε να βρεθεί ένας απλούστερος και φθηνότερος τρόπος. Επιλέχθηκε λοιπόν το Internet, αφού χάρη σε αυτο μπορούσε κανείς με dial-up από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου (τηλέφωνα μπορεί να βρει κανείς σχεδόν παντού) να μεταφέρει μέσω Internet ότι στοιχεία ήθελε σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.
Σήμερα η επιχείρηση έχει το δικό της "προσωπικό Internet" που λειτουργεί σαν ένα αφανές κομμάτι του Παγκόσμιου Δικτύου. Το δίκτυο αυτό (που χρησιμοποιούν για την επικοινωνία τους οι μηχανικοί και τα στελέχη της Schlumberger είναι πλήρως συνδεδεμένο με το Internet χρησιμοποιεί το πρωτόκολο TCP/IP και λειτουργεί σε ταχύτητες από 9.6 Kbps έως 1.544 Mbps, έχει 20,000 Internet E-mail διευθύνσεις, 20 εσωτερικούς Web servers, και 30 Gopher servers (για χρήση μόνο από στελέχη της εταιρείας. Για λόγους ασφαλείας, όλες οι εσωτερικές επικοινωνίες γίνονται πίσω από Internet firewalls. Η εταιρεία θεωρεί ότι ο κίνδυνος από την χρήση ενός ανοικτού δικτύου όπως το Internet είναι πολύ χαμηλός, "μικρότερος από αυτόν που προκαλούν οι ιοί που μεταφέρονται στις δισκέτες που χρησιμοποιεί το προσωπικό" όπως λέει χαρακτηριστικά ένα στέλεχος της εταιρείας.
Το ενδιαφέρον είναι πως αν και οι ετήσιες δαπάνες της εταιρείας για δικτυακές εγκαταστάσεις και Η/Υ αυξήθηκαν κατά 20%, το κόστος των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που χρησιμοποιεί η εταιρεία μειώθηκε κατά 2%!
Ο λόγος είναι απλός. Χάρη στο δίκτυο μειώθηκαν δραματικά τα τηλεφωνικά έξοδα και τα πανάκριβα μεταφορικά στις εταιρείες courier.
Η Schlumberger πάντως πιστεύει πως υπάρχουν πολλά περιθώρια μείωσης διαφόρων δαπανών χάρη στο Internet. Ετσι από τον Νοέμβριο του 1994 σταμάτησε να τυπώνει τις τριμηνιαίες αναλυτικές καταστάσεις ενημέρωσης των μετόχων. Αντι γι αυτό, τις τοποθετεί ηλεκτρονικά στο Internet, σε χώρους στο Web απ όπου μπορούν να τις πάρουν οι μέτοχοι. Ακόμη οι χρήστες Apple Macintosh μπορούν από τον ίδιο χώρο να αποκτήσουν μια τρίλεπτη ομιλία του κ. Ian Strecker, Αντιπροέδρου της Schlumberger στο τμήμα τεχνολογίας και επικοινωνιών με "Harnessing Technology To Manage Change."
Επιστροφή στον Πίνακα Περιεχομένων
Επιστροφή στις Επιλογές
Copyright 1996 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com