[InterBIZ Newsletter Logo]

Πόσο μικρή μπορεί να είναι μια καλή Web σελίδα;

Στο ερώτημα αυτό κλήθηκαν να απαντήσουν τον Απρίλιο του 2000 όλοι οι web authors του δικτύου όταν μια ομάδα φίλων (http://www.sylloge.com:8080/5k/home.html) αποφάσισε να βραβεύσει με το αστρονομικό ποσό των 5.120 US cents (51,2 δολαρίων) την καλύτερη Web σελίδα μεγέθους μέχρι 5 Kbytes (5.120 bytes). Κανείς όμως δεν μπόρεσε να προβλέψει ότι η έκκληση αυτή θα αποδεικνυόταν τόσο δημοφιλής ώστε χρειάστηκε ένας μήνας περισσότερο απ' όσο είχε υπολογιστεί αρχικά για να συγκεντρωθούν, να αξιολογηθούν και να παρουσιαστούν στο Web οι περισσότερες από 1000 συμμετοχές που υποβλήθηκαν από ολόκληρο τον κόσμο.

Σήμερα, το έργο της αξιολόγησης έχει ολοκληρωθεί και οι εντυπωσιακότερες από αυτές τις μινιμαλιστικές δημιουργίες βρίσκονται ήδη στο Web για να θυμίζουν σε όλους μας πως δεν χρειάζεται μεγάλος όγκος κώδικα για να δημιουργήσει κανείς κάτι αξιόλογο.

Πρώτος νικητής αναδείχθηκε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα 6 προϊόντων το οποίο περιέχει δικό του καλάθι (shopping cart), καθώς και μια ειδική σελίδα υποβολής παραγγελίας! (http://www.sylloge.com:8080/5k/entries/182/index.html)

’λλες ενδιαφέρουσες δημιουργίες οι οποίες ξεχώρισαν από τον ίδιο διαγωνισμό είναι οι:

Iris (http://www.sylloge.com:8080/5k/entries/83/iris.html)

Ένα παιγνίδι με κείμενο το οποίο ανταποκρίνεται στις κινήσεις του ποντικιού

Draw a NIMAL (mi-NIMAL a-NIMAL) (http://www.sylloge.com:8080/5k/entries/22/5k.html)

Ένα Online εργαλείο ζωγραφικής για ASCII Art

Blocks (http://www.sylloge.com:8080/5k/entries/209/index.html)

Ένα Online εργαλείο κατασκευής τρισδιάστατων σχημάτων με κύβους

Princess Rain 2000 (http://www.sylloge.com:8080/5k/entries/228/index.htm)

Ένα ηλεκτρονικό παιγνίδι στο οποίο ο κροκόδειλος πρέπει να καταβροχθίσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πριγκίπισσες που πέφτουν από τον ουρανό! (Χρησιμοποιήστε το 5 για να τον πάτε αριστερά και το 6 για να τον μετακινήσετε δεξιά.)

3d Tetris (http://www.sylloge.com:8080/5k/entries/23/index.html)

Ένα τρισδιάστατο Tetris

Είναι αλήθεια πως η εμφάνιση των sites αυτών είναι εξαιρετικά λιτή και δεν θα τους επιτρέψει να γίνουν δημοφιλή στην πλειοψηφία των χρηστών του δικτύου. Πιστεύω όμως πως αποτελούν την απόδειξη ότι δεν απαιτούνται πάντοτε μεγάλα γραφικά και ογκώδεις σελίδες για να κατασκευαστεί ένα καλό site.

Είμαι βέβαιος ότι οι άνθρωποι που δημιούργησαν αυτά τα κομψοτεχνήματα σίγουρα έχουν τη δυνατότητα να κατασκευάζουν σελίδες των 60Kbytes (το θεωρούμενο άριστο μέγεθος για μια σελίδα) οι οποίες θα φορτώνονται εξαιρετικά γρήγορα, αλλά δεν θα υστερούν ούτε σε ομορφιά, ούτε σε λειτουργικότητα.

Γιώργος Επιτήδειος
gepiti@gepiti.com


Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com