[InterBIZ Newsletter Logo]

Πιστωτική κάρτα μιας χρήσεως!
(ή για να είμαστε πιο ακριβείς, αριθμός πιστωτικής κάρτας μιας χρήσεως)

Όπως ανακοίνωσε η American Express, μέσα στον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει ένα νέο προϊόν χάρη στο οποίο οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών της θα χρησιμοποιούν διαφορετικούς αριθμούς κάρτας για κάθε συναλλαγή τους μέσω του Internet. Όλοι οι πελάτες της εταιρείας θα μπορούν να αποκτήσουν και να εγκαταστήσουν δωρεάν στον υπολογιστή τους την ειδική εφαρμογή "Private Payments" και όποτε ο χρήστης βρίσκεται σε web σελίδα στην οποία πρέπει να δηλώσει τα στοιχεία της κάρτας του, θα του εμφανίζεται αυτόματα ένα μικρό παράθυρο (pop up window). Εκεί ο χρήστης θα πληκτρολογεί το username και το password τα οποία έχει παραλάβει από την American Express και η εφαρμογή θα συμπληρώνει μόνη της ένα μοναδικό αριθμό πιστωτικής κάρτας στο σχετικό πεδίο της web σελίδας.

Με τον τρόπο αυτό κάθε αγορά θα χρεώνεται σε ένα ξεχωριστό αριθμό κάρτας ο οποίος δεν θα μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί. Έτσι περιορίζονται σοβαρά οι κίνδυνοι από τις αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, μια και ακόμη και αν κλαπούν τα στοιχεία της κάρτας δεν θα μπορούν πλέον να γίνουν νέες συναλλαγές με αυτά.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της American Express, αυτή η υπηρεσία, η οποία αρχικά θα είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ, προβλέπεται να δώσει μεγάλη ώθηση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, καθώς το ποσοστό των χρηστών οι οποίοι φοβούνται τις συναλλαγές μέσω δικτύου είναι εξαιρετικά υψηλό (65-70% σύμφωνα με την AmEx).

Αρκετοί αναλυτές έμειναν παγερά αδιάφοροι μπροστά σε αυτή την ανακοίνωση, υποστηρίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς τα προβλήματα από τη χρήση πιστωτικών καρτών μέσα στο δίκτυο δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικά και ο φόβος του κοινού είναι υπερβολικός. Προσωπικά πάντως, αν και συμφωνώ ότι οι κίνδυνοι από τη χρήση πιστωτικών καρτών έχουν υπερεκτιμηθεί, θεωρώ ότι η παραπάνω υπηρεσία είναι εξαιρετικά πρωτότυπη και θα φέρει μια πραγματική επανάσταση στον χώρο του ηλεκτρονικού εμπορίου, προστατεύοντας από πολλές δικτυακές απάτες τόσο τους καταναλωτές όσο και τους εμπόρους. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι σύντομα θα έχουμε στη διάθεσή μας μια αντίστοιχη εφαρμογή και στην Ελλάδα.

Γιώργος Επιτήδειος
gepiti@gepiti.com


Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com