[InterBIZ Newsletter Logo]

Πόσο ευάλωτοι είναι οι υπολογιστές μας;

Τους τελευταίους μήνες τα θέματα ασφάλειας των Η/Υ απασχολούν με ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα τα παγκόσμια μέσα ενημέρωσης. Σχεδόν κάθε μέρα ακούμε να μιλούν για νέους ιούς και για επιθέσεις σε Η/Υ επιχειρήσεων μέσω του Internet, ενώ οι πάντες συμφωνούν ότι τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αποτελούν μόνο ένα μικρό μέρος των σκληρών και άγνωστων μαχών του ακήρυκτου πολέμου μεταξύ hackers και έννομης τάξης.

Η ανησυχία αυτή μάλιστα έχει μετατραπεί σε τρόμο για όσους έχουν προσέξει ότι πολλές καταστροφές δεν προξενούνται πλέον από κάποιους γκουρού της πληροφορικής, αλλά από άτομα χαμηλής εξειδίκευσης (όπως οι μαθητευόμενοι φιλιπινέζοι προγραμματιστές στην περίπτωση του ILOVEYOU) και περιορισμένων γνώσεων (όπως ο μετρίων ικανοτήτων 17χρονος που φέρεται ως ενορχηστρωτής των επιθέσεων στο Yahoo! και το CNN). Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που, με την καθοδήγηση των ΗΠΑ, οι βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου απαντούν στο ερώτημα: "Τι θα συμβεί αν μας επιτεθεί μια καλά οργανωμένη και εξοπλισμένη δύναμη hackers", εξετάζοντας την πιθανότητα ίδρυσης μιας παγκόσμιας "κυβερνοαστυνομίας". Αρκετοί μάλιστα, προειδοποιούν για έναν επερχόμενο κυβερνοπόλεμο μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών ή μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων και αναρχικών hackers (γνωστών ως hacktivists).

Ευτυχώς όμως, η πραγματικότητα είναι λιγότερο τραγική. Είναι αλήθεια πως σήμερα η ζωή μας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τους Η/Υ και ένας έξυπνος ιός μπορεί να αχρηστεύσει ένα μηχάνημα σε λίγα λεπτά, καταστρέφοντας δεδομένα πολύτιμα για τη ζωή και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων.

Όμως, ένα μηχάνημα χτυπημένο από ιό ή από κάποιον hacker μπορεί να "καθαριστεί" μέσα σε μερικές ώρες και, αν τηρούνται καλά ενημερωμένα αντίγραφα ασφαλείας, να ξαναλειτουργήσει αυθημερόν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αν πάλι το μηχάνημα διαχειρίζεται κρισιμότατα δεδομένα και δεν επιτρέπεται η δυσλειτουργία του ούτε για λίγα δευτερόλεπτα, τότε η τοποθέτησή του εκτός Internet είναι αρκετή για να το προστατεύσει από τις περισσότερες επιθέσεις αυτής της μορφής.

Χωρίς να εφησυχάζουμε λοιπόν, είναι μάλλον υπερβολικό να πανικοβαλλόμαστε μπροστά στον κίνδυνο των ιών και των hackers. Ίσως να μην μπορούμε πάντοτε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις τους, αλλά αν τηρούμε με θρησκευτική ευλάβεια τη διαδικασία της εφεδρικής αποθήκευσης των δεδομένων μας (backup), μπορούμε να καταστήσουμε τις ζημιές από τη δράση τους μικρές και ελεγχόμενες.

Έτσι, πολύ πιθανόν μια μέρα οι ιστορικοί του μέλλοντος να απορούν μαζί μας (τους ανθρώπους των αρχών του 21ου αιώνα) για το φόβο που νιώθαμε μπροστά σε ταπεινές και εύκολα αντιμετωπίσιμες απειλές (ξέρεις κόλλησα ιό και μου πήρε δυο ώρες να ξαναφορτώσω το backup μου), ενώ παραμέναμε απαράδεκτα αδρανείς μπροστά σε πραγματικά και πολύ πιο επικίνδυνα προβλήματα όπως η ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας, η συνεχής διάδοση των πυρηνικών όπλων και η ασταμάτητη μόλυνση του περιβάλλοντος.

Γιώργος Επιτήδειος
gepiti@gepiti.com


Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com