[InterBIZ Newsletter Logo]

Εκτιμήσεις για τη διάδοση του web hosting στην Ελλάδα

Τα βιβλία αποτελούν ίσως το δημοφιλέστερο αντικείμενο μέσα στο Internet. Έτσι, θεώρησα πως μια έρευνα για τη δικτύωση του εκδοτικού κόσμου θα έδινε μερικές χρήσιμες πληροφορίες για τη διάδοση του web hosting, αλλά και του δικτύου γενικότερα, στη χώρα μας. Επισκέφθηκα λοιπόν πριν λίγες ημέρες την έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι και σας παρουσιάζω σήμερα τα αποτελέσματα της σύντομης έρευνάς μου:

Παρουσία εκδοτικών οίκων στο Internet (κατά δήλωση του προσωπικού κάθε περιπτέρου):

  • Ναι: 40%
  • Όχι: 53%
  • Δεν γνωρίζω: 7%

Τιμοκατάλογοι και φυλλάδια οίκων που περιείχαν email διεύθυνση: 34%

Τιμοκατάλογοι και φυλλάδια οίκων που περιείχαν διεύθυνση web: 26%

Το 70% των διευθύνσεων Web ήταν της μορφής www.onomaetaireias.gr (virtual hosting) και το 30% της μορφής www.onoma_isp.gr/onomaetaireias (plain hosting)

Λαμβάνοντας υπ' όψιν το γεγονός ότι στις εκθέσεις βιβλίων συμμετέχουν συνήθως οι μεγαλύτεροι ή οι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα προβολής τους οίκοι, φθάνουμε εύκολα στο συμπέρασμα ότι ακόμη και για το πιο δημοφιλές προϊόν στο Internet (βιβλία) η διείσδυση των εταιρειών του χώρου στο δίκτυο είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Φαίνεται λοιπόν ότι η ζήτηση για υπηρεσίες web hosting θα αργήσει ακόμη αρκετά να απογειωθεί και στη χώρα μας, αφού το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς (ακόμη και σε internet-friendly κλάδους όπως το βιβλίο) δεν έχει αποφασίσει μέχρι σήμερα να επενδύσει στο δίκτυο.

Εκτιμώ πάντως ότι αυτή η καθυστέρηση δεν θα συνεχιστεί για πολύ. Με τους Έλληνες χρήστες του δικτύου να αγγίζουν πλέον το μισό εκατομμύριο, οι προοπτικές διαγράφονται αρκετά αισιόδοξες για όσες εταιρείες αποφασίσουν να εισέλθουν στην αγορά της παροχής υπηρεσιών Internet (web hosting, e-commerce κ.λπ.) σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Γιώργος Επιτήδειος
gepiti@gepiti.com

Σημείωση: Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με ερωτήσεις που υποβλήθηκαν στα μισά περίπτερα της έκθεσης (38) τα οποία επιλέχθηκαν τυχαία (όσα ήταν προσανατολισμένα προς την παραλιακή λεωφόρο).


Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com