[InterBIZ Newsletter Logo]

Θα μας πνίξουν οι πολυεθνικές και καλά θα κάνουν
(Αλληλογραφία με τους αναγνώστες)

Η ακόλουθη επιστολή περιγράφει με γλαφυρό τρόπο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει όποιος προσπαθεί να "φέρει στον κόσμο του Internet" τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η τσιγκουνιά, η ασχετοσύνη (συνοδευόμενη από παντελή αδιαφορία για μάθηση) και η ανοργανωσιά η οποία χαρακτηρίζει τις περισσότερες επιχειρήσεις είναι τόσο μεγάλη ώστε σίγουρα χρειάζεται ιώβειος υπομονή για να ασχοληθεί κανείς επαγγελματικά με αυτό το χώρο. Ας ελπίσουμε ότι οι ηρωικές προσπάθειες κάποιων ανθρώπων θα φέρουν τελικά το πολυπόθητο αποτέλεσμα και θα οδηγήσουν, μετά από πολλά βάσανα, τη χώρα μας στη δικτυακή εποχή.

Γιώργος Επιτήδειος

Το κείμενο της επιστολής:

Αποστολέας:
Χρήστος Γεωργακόπουλος cgeo@izor.com

Αυτό που όλοι φαντάζονται όταν ακούνε για ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα είναι η απόσταση που χωρίζει τις Ελληνικές επιχειρήσεις από το Internet. Μάλλον όμως φαντάζονται το μισό πρόβλημα. Το άλλο μισό κρύβεται στην απόσταση που τις χωρίζει από το σωστό customer service, το service των συνεργατών και τον τρόπο που προωθούν τα προϊόντα τους. Το θέμα είναι ότι μπορεί το πρώτο μισό να καλυφθεί εύκολα με την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά το δεύτερο μισό ή θα καθυστερήσει πολύ να καλυφθεί ή θα οδηγήσει αρκετές από τις επιχειρήσεις σε λουκέτο.

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα συνεργατών που οργανώνουν ηλεκτρονικά καταστήματα: Οι Έλληνες προμηθευτές τους δεν μπορούν να τους στείλουν ούτε ολοκληρωμένες λίστες με τα προϊόντα, ούτε σωστές φωτογραφίες των προίόντων, ούτε το βάρος των προϊόντων για να υπολογίζονται τα μεταφορικά, ούτε να κάνουν τακτική ενημέρωση για τις μεταβολές στις λίστες τους, ούτε γενικά μπορούν να υποστηρίξουν σωστά ένα συνεργάτη τους. Σε όλα αυτά, δεν μπαίνει καθόλου το Internet και οι νέες τεχνολογίες. Είναι κλασσικά θέματα του εμπορίου και της σωστής οργάνωσης μιας επιχείρησης που οι περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις απλά τα αγνοούν.

Θα μας πνίξουν οι πολυεθνικές και καλά θα κάνουν.

------------------------
Chris Georgakopoulos
IZOR.com Web Services
------------------------


Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com