[InterBIZ Newsletter Logo]

Το Internet εισβάλει στην πολιτική
22/10/2003 (Αργά αλλά σταθερά οι αλλαγές μας πλησιάζουν)
Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

  Ο πρώτος δικτυακά χρηματοδοτούμενος πολιτικός στον κόσμο είναι πλέον γεγονός. Ονομάζεται Howard Dean, είναι κυβερνήτης της Πολιτείας του Vermont και στόχος του είναι να διαδεχτεί το 2004 τον George Bush στην προεδρία των ΗΠΑ.

Μη διαθέτοντας πολλά χρήματα ή πρόσβαση στα παραδοσιακά ΜΜΕ ο κ. Dean δημιούργησε ένα πλούσιο site (http://www.deanforamerica.com) για να "πουλήσει" τον εαυτό του. Έχει δικούς του servers, δημιουργεί τις δικές του βάσεις δεδομένων και προμηθεύεται ειδικές εφαρμογές, ενώ λόγω της μεγάλης του δημοτικότητας καταναλώνει τόσο bandwidth όσο και ένας μικρός ISP.

Χάρη στην πολύ συγκροτημένη δικτυακή παρουσία του, το δημοφιλέστατο blog του και τις δυναμικές mailing lists του ο Dean έχει επιτύχει μια μικρή επανάσταση, συγκεντρώνοντας μέχρι σήμερα 7 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές, καθώς και την εθελοντική τηλε-εργασία χιλιάδων υποστηρικτών του.

Στη χώρα μας βέβαια, θα περάσει ακόμη καιρός μέχρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για τόσο ανορθόδοξες προσεγγίσεις (το site του Dean περιέχει ακόμη και ηλεκτρονικό κατάστημα με είδη που διαφημίζουν την προεκλογική του εκστρατεία και τις θέσεις του).

Ευτυχώς όμως οι πολιτικοί μας, αν και στερούνται πρωτοτυπίας, είναι όντα με πολύ ανεπτυγμένο το αίσθημα της επιβίωσης. Μόλις το εκλογικό Internet γίνει της μόδας στο εξωτερικό θα σπεύσουν και εκείνοι να το υιοθετήσουν.

Μένει μόνο να δούμε πόσο αποτελεσματικοί θα αποδειχθούν στην αξιοποίηση ενός μέσου με χρήστες εθισμένους στην άμεση επικοινωνία, τον περιεκτικό λόγο και την ελευθερία να δημιουργούν τις δικές τους ομάδες συζήτησης για όποιο θέμα τους ενδιαφέρει πραγματικά. Η διαδικασία προσαρμογής του πολιτικού μας κόσμου θα αποδειχθεί σίγουρα πολύ οδυνηρή.

Γιώργος Επιτήδειος

Δημοσιοποιήσετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας γι' αυτό τα άρθρο


Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com