[InterBIZ Newsletter Logo]

Μια μεγάλη παρανόηση για το domain name copyright

Οι φιλόσοφοι, οι ψυχολόγοι και οι γλωσσολόγοι έχουν ασχοληθεί εδώ και πολλούς αιώνες με τη διαφορά ανάμεσα στην πραγματικότητα και αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως πραγματικότητα. Φαίνεται όμως, πως ήρθε ο καιρός να συμμετάσχουν στη συζήτηση και οι άνθρωποι του Internet.

Όλοι έχουμε ακούσει για το τεράστιο πρόβλημα της ιδιοκτησίας των domain names. Κάποιος τρίτος κατοχυρώνει τη διεύθυνση xzy.gr και η εταιρεία XYZ υποχρεώνεται είτε να τον πληρώσει για να την "πάρει πίσω" είτε να επιλέξει κάτι άλλο, π.χ. το xyzcompany.gr. Όπως όμως μας πληροφορεί το International Communication Association Newsletter, σε άρθρο του με τίτλο Trademarks, Domain Names, and the Future of the Internet (7/98), μόνο το 12% των περιπτώσεων διαφωνιών, πάνω σε θέματα domain name copyright, έχουν αυτή τη μορφή!

Τι είναι οι άλλες; Είναι διαφωνίες και κόντρες όπου ο κάτοχος του copyright για κάποια λέξη πιστεύει πως έχει δικαιώματα και αλλού (π.χ. ο ιδιοκτήτης του cocacola.com θεωρεί πως του ανήκει και το donotdrinkcocacola.com ή ilikecocacola.com). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός δωδεκάχρονου αμερικάνου που απέκτησε το domain pokey.org (του το έκαναν δώρο στα γενέθλιά του) διότι pokey ήταν το παρατσούκλι που είχε στο σχολείο. Όταν το έμαθαν αυτό οι ιδιοκτήτες των δικαιωμάτων του pokey (μια κούκλα αλογάκι) θεώρησαν σκόπιμο να τον πάνε στα δικαστήρια για να πάρουν πίσω το όνομα που θεωρούν πως τους ανήκει. Η δίκη αυτή δεν έγινε ποτέ καθώς στην πορεία η εταιρεία (Prema Toy Company) ανακάλυψε πως θα ήταν πολύ κακή διαφήμιση για μια επιχείρηση που πουλάει παιγνίδια να μηνύσει ένα 12χρονο. Προτίμησαν λοιπόν να ξεχάσουν το όλο θέμα.

Δυστυχώς όμως, υπάρχουν χιλιάδες άλλες περιπτώσεις όπου το πρόβλημα παραμένει και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα καταλήξει αυτή η κατάσταση. Προσωπικά, θεωρώ πως όλο αυτό το μπέρδεμα μοιάζει με το σημερινό ελληνικό χάος των ραδιοτηλεοπτικών συχνοτήτων (πομποί που καλύπτουν ο ένας τον άλλον, τραμπούκοι που γκρεμίζουν τις κεραίες των αντιπάλων τους κλπ.). Το μόνο βέβαιο λοιπόν είναι πως οι δικηγόροι θα βγουν και πάλι κερδισμένοι.


Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com