[InterBIZ Newsletter Logo]

Εναλλακτικοί τρόποι Online πληρωμών

Αν και οι πιστωτικές κάρτες αποτελούν σήμερα τον δημοφιλέστερο τρόπο πληρωμής μέσα στο Internet, η ανησυχία πολλών χρηστών για θέματα ασφαλείας, αλλά και η ύπαρξη πολλών χρηστών οι οποίοι δεν διαθέτουν πιστωτικές κάρτες, έχει οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις στην παροχή εναλλακτικών υπηρεσιών πληρωμής.

Μια υπηρεσία αυτής της μορφής είναι ήδη διαθέσιμη από το site πλειστηριασμών eBay και επιτρέπει στον χρήστη της να πληρώνει μέσω πιστωτικής κάρτας ή με όποιο άλλο τρόπο επιθυμεί (π.χ. τραπεζικό έμβασμα) το ίδιο το eBay, αναθέτοντάς του (με εντολή η οποία αποστέλλεται μέσω κρυπτογραφημένου email) τη μεταβίβαση όποιου ποσού επιθυμεί στο λογαριασμό οποιουδήποτε άλλου χρήστη του ίδιου site. Έτσι, ο χρήστης της υπηρεσίας μπορεί να συμμετέχει σε χιλιάδες πλειστηριασμούς χωρίς την υποχρέωση να κοινοποιεί τα προσωπικά του στοιχεία (π.χ. πιστωτική κάρτα) σε κάθε έναν από τους ανθρώπους με τους οποίους συναλλάσσεται.

Δυστυχώς, το eBay χρεώνει την παροχή αυτής της υπηρεσίας εξαιρετικά ακριβά. Υπάρχουν όμως πολλές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται ή ετοιμάζονται να δραστηριοποιηθούν στον ίδιο χώρο, προσφέροντας τις ίδιες υπηρεσίες δωρεάν, διότι προσδοκούν ότι τα έσοδά τους από τη μεσολάβηση (το ποσοστό προμήθειας το οποίο πληρώνει ο πωλητής) θα αποδειχθούν αρκετά για να καταστήσουν αυτή τη δραστηριότητα κερδοφόρα.

Παρόμοια Digital wallets παρέχονται ήδη από μεγάλες επιχειρήσεις όπως η Microsoft και η American Express. Ωστόσο, στην αγορά ετοιμάζονται να εισέλθουν πολλές νέες μικρές επιχειρήσεις, παρέχοντας πιο ευέλικτες υπηρεσίες όπως η αποστολή εντολών πληρωμής μέσω κινητού τηλεφώνου.

Οι εταιρείες αυτές γνωρίζουν πως όλες οι μεγάλες τράπεζες έχουν σήμερα τη δυνατότητα να προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες. Εκτιμούν όμως ότι η δυσκινησία του παραδοσιακού τραπεζικού τομέα και η δυσκολία εναρμόνισης των παλαιών μηχανογραφικών συστημάτων με τις εφαρμογές κρυπτογραφημένου email θα επιτρέψει σε νέες, μικρές και ευέλικτες επιχειρήσεις να κυριαρχήσουν στην αγορά πριν προλάβει να αντιδράσει ο μεγαλύτερος, και πολύ ισχυρότερος, τραπεζικός τομέας.

Γιώργος Επιτήδειος
gepiti@gepiti.com


Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com