[InterBIZ Newsletter Logo]

Χαζοί Έλληνες και έξυπνα αμερικανάκια
24/11/2000 (Περιγραφή μιας επιτυχημένης και μιας αποτυχημένης χρηματιστηριακής απάτης online.) Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

 

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ένα Αυστραλιανό δικαστήριο επέβαλε πρόσφατα την πρώτη στον κόσμο καταδίκη σε χρηματιστηριακό Internet spammer. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο (προφανώς ελληνικής καταγωγής) κ. Steven Hourmouzis έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες email και δημοσίευσε τεράστιο αριθμό μηνυμάτων σε message boards, επαινώντας την εταιρεία Rentech και προβλέποντας την σύντομη αύξηση της τιμής της μετοχής της.

Με τον τρόπο αυτό κατάφερε να διπλασιάσει την αξία των μετοχών της εταιρείας και να δεκαπλασιάσει τον τζίρο τους στο Nasdaq. Ο ίδιος βέβαια είχε φροντίσει να προμηθευτεί μέσω Καναδά 65.000 μετοχές της Rentech λίγο πριν αρχίσει το spamming και όταν ήρθε η κατάλληλη στιγμή τις πούλησε υπερτιμημένες, αποκομίζοντας κέρδη 17.000 δολαρίων ΗΠΑ.

Δυστυχώς γι' αυτόν όμως μαζί με τα χρήματα "κέρδισε" και δύο χρόνια φυλακή στην Αυστραλία, ενώ εκκρεμεί γι' αυτόν άλλη μια δίκη, αυτή τη φορά στις ΗΠΑ.

Στον αντίποδα του "άτυχου" Έλληνα πάντως, βρίσκεται η περίπτωση του δεκαπεντάχρονου αμερικανού Jonathan G. (InterBIZ 6/10/2000) ο οποίος μέσα σε 4 χρόνια (ξεκίνησε σε ηλικία 11 ετών) κέρδισε περισσότερα από 100.000.000 Δρχ. (272.826$), επηρεάζοντας την προσφορά και τη ζήτηση μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέσω παραπλανητικών μηνυμάτων σε message boards, mailing lists και άλλους χώρους ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Αναφέρω αυτό το περιστατικό διότι λίγες εβδομάδες μετά τη δημοσίευση της υπόθεσης και αφού οι γονείς του νεαρού είχαν επιστρέψει τα χρήματα αυτά συν τους τόκους, αποκαλύφθηκε ότι τα πραγματικά κέρδη του Jonathan από τις online δραστηριότητές του έφταναν τελικά το ένα εκατομμύριο δολάρια! Έχοντας λοιπόν πλέον το ακαταδίωκτο, χάρη στην προηγούμενη συμφωνία του με τους δικαστές, αυτό το 15χρονο αμερικανάκι μπορεί πλέον να χαρεί άνετα τους καρπούς του "έργου" του, αξίας περίπου 800.000$.

Υπάρχουν λοιπόν φορές που το έγκλημα (;) αποδίδει. (Χρησιμοποιώ τη λέξη έγκλημα με ερωτηματικό διότι ο μικρός συμπεριλάμβανε σε όλα τα μηνύματά του ένα disclaimer με το οποίο συνιστούσε στους αναγνώστες να μην βασίζονται μόνο στα λεγόμενά του, αλλά να τα διασταυρώνουν και από άλλες πηγές.)

Εγώ πάντως μετά από αυτά τα δύο περιστατικά έχω αρχίσει να διακατέχομαι από τον φόβο ότι σύντομα αντί να αποκαλούμε εμείς αμερικανάκια τους αφελής και τους ανόητους θα αρχίσουν οι ξένοι να αποκαλούν Έλληνα όποιον καταφέρνει να βρεθεί "Και κερατάς και δαρμένος".

Γιώργος Επιτήδειος

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com