[InterBIZ Newsletter Logo]

Συμφωνία Microsoft - Ericsson. Πολύ κακό για το τίποτε

Το InterBIZ δεν συνηθίζει να σχολιάζει θέματα τα οποία έχουν ήδη καλυφθεί σε μεγάλη έκταση αλλού. Μερικές φορές όμως η παρουσίαση μιας είδησης γίνεται με τόσο διαστρεβλωμένο τρόπο ώστε είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύσουμε τους αναγνώστες μας, εξηγώντας τους τι πραγματικά συμβαίνει.

Πριν από λίγες ημέρες, μεγάλη μερίδα του τύπου αναφέρθηκε με διθυραμβικά σχόλια στη συμφωνία Microsoft - Ericsson η οποία - σύμφωνα με τους επαγγελματίες αντιγραφείς δελτίων τύπου που αυτοαποκαλούνται δημοσιογράφοι - αποτελεί το πρώτο βήμα επέκτασης της κυριαρχίας της Microsoft στον χώρο των κινητών τηλεφώνων και του mobile internet.

Στην πραγματικότητα όμως η συμφωνία αυτή είναι ήσσονος σημασίας και δύσκολα θα τη θυμάται κανείς μετά από μερικούς μήνες. Η Microsoft προσπαθεί εδώ και πολύ καιρό να επιβάλλει στο χώρο των κινητών συσκευών το δικό της λειτουργικό σύστημα, γνωστό με το όνομα Windows CE. Γνωρίζει πολύ καλά πως σε λίγα χρόνια η αγορά κινητών συσκευών θα είναι τριπλάσια από εκείνη των PC και γι’ αυτό επιδιώκει να αποκτήσει από τώρα τον έλεγχο του λειτουργικού τους συστήματος, εξασφαλίζοντας έτσι παρόμοια επιρροή με εκείνη που ήδη διαθέτει στο χώρο των προσωπικών υπολογιστών.

Τα Windows CE όμως έχουν αποδειχθεί πολύ κατώτερα των Psion και Palm Pilot. Έτσι, η Microsoft βλέπει αυτή τη χρυσοφόρα ευκαιρία να χάνεται και πάνω στην αγωνία της αντιδρά με απρόσμενους και όχι πάντοτε ορθούς τρόπους. Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται πως για να αποφύγει το χειρότερο (να βρεθεί ολοκληρωτικά εκτός αγοράς) η εταιρεία συμφώνησε με την Ericsson να κατασκευάσει το Internet browsing λογισμικό των κινητών τηλεφώνων της. Με άλλα λόγια, η Microsoft αναγνώρισε πλέον πως το παιγνίδι έχει χαθεί και αποφάσισε να δημιουργήσει εφαρμογές για το λειτουργικό σύστημα κάποιου άλλου (στη συγκεκριμένη περίπτωση για το Symbian της PSION)!

Ομολογία ήττας λοιπόν και όχι θρίαμβος ήταν η συμφωνία αυτή για τη Microsoft.

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com