[InterBIZ Newsletter Logo]

Πράγματα για τα οποία αξίζει να πληρώσεις

Συγγραφέας: Gerry McGovern gerry@nua.ie (αναδημοσιεύεται από το περιοδικό NEW THINKING κατόπιν αδείας του συγγραφέα, πληροφορίες για συνδρομή στο NEW THINKING υπάρχουν στο τέλος του άρθρου)

Μετάφραση: Γιώργος Επιτήδειος gepiti@gepiti.com

Τα λάχανα θέλουν να είναι ελεύθερα. Το φαί θέλει να είναι ελεύθερο. Οι καρέκλες θέλουν να είναι ελεύθερες. Το νερό θέλει να είναι ελεύθερο. Το χρυσάφι θέλει να είναι ελεύθερο. Το πλουτώνιο θέλει να είναι ελεύθερο. Ακόμη και ο υπολογιστής στον οποίο γράφω αυτή τη στιγμή θέλει να είναι ελεύθερος, το ίδιο και ο επεξεργαστής κειμένου. Και βέβαια, η πληροφορία θέλει και αυτή να είναι ελεύθερη.

Το Information wants to be free δεν είναι ένα καινούριο σύνθημα. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, η πληροφορία αγωνίζεται με πορείες, διαμαρτυρίες και άλλους τρόπους για να κατοχυρώσει συνταγματικά τα δικαιώματά της. Κάθε πληροφορία γεννιέται ελεύθερη και βέβαια γνωρίζει από την πρώτη στιγμή πολύ καλά τι θέλει από την ζωή της. Να μείνει ελεύθερη.

Για να καταλάβετε για τι απαιτήσεις μιλάμε, την περασμένη εβδομάδα, καθώς διάβαζα ένα βιβλίο, αυτό γύρισε και με απείλησε πως αν δεν σταματήσω αμέσως να το κρατάω και να το διαβάζω θα με καταγγείλει για περιορισμό της ελευθερίας του! Χτες ακόμη διάβαζα τους Irish Times και το κράξιμο που μου έσουραν οι πληροφορίες που είχα φυλακίσει στο δωμάτιό μου, δεν λέγεται.

Η πληροφορία έχει σήμερα την δική της γη της επαγγελίας. Δεν λέγεται βέβαια Χαναάν, ονομάζεται Internet αλλά αυτή είναι ίσως η μόνη διαφορά της από την πορεία του λαού του Ισραήλ από την σκλαβιά της Αιγύπτου στην ελευθερία της γης του Θεού. Χιλιάδες πληροφορίες, βρίσκονται ήδη στα σύνορά της. Με την μορφή βιβλίων, άρθρων, αναφορών, συζητήσεων, κατηγορώ κάθε χρώματος, κάθε θρησκείας και κάθε πολιτικής απόχρωσης συνωστίζονται στις όχθες της Θάλασσας που τους χωρίζει από την υποσχεμένη γη περιμένοντας ένα Μωυσή να σχίσει να νερά για να περάσουν και να ελευθερωθούν μια για πάντα από τα δεσμά τους.

Το κακό είναι πως έχει αρχίσει να υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στη γη της Επαγγελίας. Η πληροφορία είναι πια ελεύθερη, μόνη της, ανεξάρτητη, με το δικαίωμα να στέκεται στα πόδια της και να ζει την ζωή της όπως αυτή επιθυμεί. Ζήτω η Δημοκρατία της Πληροφορίας. Ζήτω η εποχή των ίσων δικαιωμάτων για κάθε Πληροφορία. Κάθε πληροφορία και μια ψήφος.

Υπάρχουν όμως και οι γκρινιάρηδες που δεν τους αρέσει αυτή η κατάσταση. Που λένε το όραμα της ισότητας αρχίζει και φαίνεται όλο και περισσότερο σαν ουτοπία. Που βλέπουν την ισότητα να χάνεται και τις ταξικές διακρίσεις να εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο. Οι περισσότερες πληροφορίες πιστεύουν πως είναι ίσες. Μερικές όμως θεωρούν πως είναι πιο ίσες απ' τις άλλες και πηγαίνουν και στρογγυλοκάθονται στα καλύτερα σημεία.

Κανείς δεν έχει τολμήσει ακόμη να προφέρει φωναχτά αυτή την βρώμικη λέξη, αλλά φαίνεται πως το "χρήμα" αρχίζει και κάνει ορατή την παρουσία του. Λέγεται πως κάποιες πληροφορίες θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο από άλλες γιατί κοστίζει περισσότερο η παραγωγή τους. Χτες τη νύχτα μάλιστα, έπεσε στα χέρια μου το ακόλουθο ανατρεπτικό κείμενο:

"Η σκέψη πως όλες οι πληροφορίες είναι ίσες είναι παράλογη" αναφέρει στην πρώτη φράση ο ρεβιζιονιστής συγγραφέας του. "Η αντίληψη πως η πληροφορία θέλει να είναι ελεύθερη είναι μια τερατώδης αντίφαση. Δεν υπάρχει ελεύθερη πληροφορία όπως δεν υπάρχει και δωρεάν γεύμα. Το ηλίθιο σύνθημα 'Information wants to be free' είναι μια βλακεία που πιθανότατα δημιούργησε μια ομάδα ανίκανων δημοσιογράφων με μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους που έψαχνε για κάποιο μεγαλειώδες σύνθημα να δικαιολογήσει την διανοητική ανυπαρξία της".

Παρακάτω ο συγγραφέας γίνεται ακόμη πιο αιρετικός: "Είτε το θέλουμε είτε όχι, πάντα πληρώνουμε για τις πληροφορίες που χρησιμοποιούμε. Πληροφορία για την οποία δεν πληρώνει κανείς δεν αποτελεί πληροφορία. Όταν κάποιος σου υπόσχεται δωρεάν πληροφορία συγκρατήσου και σκέψου: Τι θέλει αυτός από μένα, τι περιμένει να κερδίσει;"

"Αδερφές μου, μην πιστεύεται αυτά που σας λένε. Εμείς οι πληροφορίες, δεν δημιουργηθήκαμε για να είμαστε ελεύθερες. Αν δεν κοστίζουμε χρόνο και χρήμα για να δημιουργηθούμε και αν δεν αποδίδουμε κάτι σε αυτούς που μας δημιούργησαν τότε είμαστε απλώς δεδομένα (raw data)! Πληροφορίες, αγαπημένες μου αδερφές, δεν είναι δυνατόν να θέλετε να μας αποκαλούνε απλώς δεδομένα.

"Ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα πρώτα σημάδια της καταστροφής που έρχεται. Οι άνθρωποι παραπονούνται για υπερβολική πληροφόρηση, για 'Information overload'. Πρέπει να καταλάβουμε πως το φθηνό και το δωρεάν έχουν κάποιο κόστος. Δωρεάν πληροφορίες παράγουν μόνο οι Διαφημιστές και τα γραφεία τύπου των επιχειρήσεων. Αυτές όμως δεν είναι πληροφορίες. Είναι διαφήμιση μασκαρεμένη σαν πληροφορία. Είναι δυνατόν να θέλουμε ένα τέτοιο μέλλον για τους εαυτούς μας; Πρέπει να το πάρουμε απόφαση. Η πληροφορία δεν μπορεί και δεν θέλει να είναι ελεύθερη. Η πληροφορία θέλει να πληρώνεται!"

Gerry McGovern

gerry@nua.ie

********************************************************************

NEW THINKING NEW THINKING NEW THINKING NEW THINKING NEW THINKING

Free weekly email contributing to a philosophy for The Digital Age

By Gerry McGovern Email: gerry@nua.ie Web: http://www.nua.ie

********************************************************************

October 20th 1997 Published By: Nua Limited Volume 2 Number 42

********************************************************************

Μετάφραση: Γιώργος Επιτήδειος

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com