[InterBIZ Newsletter Logo]

Οι εξαρτημένοι του δικτύου
(Είναι λίγοι αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τους αγνοήσουμε)

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τους εξαρτημένους του Internet. Στην αρχή μας έλεγαν για τους εξαρτημένους των MUDs (Multi User Dungeons), δηλαδή των role playing games στα οποία ο χρήστης επιλέγει την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί και "ζει" με αυτά μέσα σε έναν ιδεατό κόσμο.

Αργότερα, μας μιλούσαν για τους εξαρτημένους των chat rooms (IRC, ICQ κ.λπ.) οι οποίοι περνούν τη ζωή τους κρυμμένοι από τον κόσμο, συζητώντας με αγνώστους μέσα από το Internet και αποφεύγοντας οποιαδήποτε προσωπική επαφή.

Ακολούθησαν οι εξαρτημένοι των πορνοsites οι οποίοι δεν μπορούν να ξεκολλήσουν από τις καυτές σελίδες του δικτύου, ενώ τελευταία μας προέκυψαν και οι γενικοί δικτυοεξαρτημένοι, οι άνθρωποι δηλαδή οι οποίοι, σύμφωνα με μια ανόητη αμερικάνικη έρευνα, τη βρίσκουν (they get high) μόνο αν παίρνουν σε τακτά χρονικά διαστήματα μια ισχυρή δόση από δίκτυο.

Σύμφωνα με το Center for Online Addiction πάντως (http://netaddiction.com), η σημαντικότερη πλευρά των δικτυοεξαρτήσεων είναι η εμμονή στην ενασχόληση με χρηματιστηριακές, εμπορικές και τζογαδόρικες δραστηριότητες (Online Trading, Online Auctions και Online Gambling). Σύμφωνα με τον Kimberly Young, executive director του Center for Online Addiction, σήμερα το 10 έως 15% των πελατών του κέντρου υποφέρει από υπερβολική εμμονή με το Online Trading. "Οι άνθρωποι αυτοί παρουσιάζουν συμπεριφορά αντίστοιχη με εκείνη των φανατικών παικτών του καζίνο, και πολλοί έχουν χάσει τα σπίτια τους, έχουν καταστρέψει το γάμο τους και έχουν απολυθεί από τη δουλειά τους εξ' αιτίας της καθημερινής ενασχόλησης με το χρηματιστήριο η οποία σήμερα είναι πολύ πιο γρήγορη και άμεση, χάρη στη χρήση του Internet."

Το πρόβλημα αυτό έχει αρχίσει να επηρεάζει ακόμη και ολόκληρες επιχειρήσεις, καθώς πολλοί υπάλληλοι περνούν τις ώρες τους παρακολουθώντας τις εξελίξεις της αγοράς αντί να εργάζονται. Το περίεργο μάλιστα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους δεν εκτελούν χρηματιστηριακές συναλλαγές! Απλώς περνούν τον καιρό τους, παρακολουθώντας τις συναλλαγές των άλλων.

Αν πιστεύετε ότι εσείς ή κάποιος δικός σας άνθρωπος βρίσκεται στην παραπάνω κατάσταση, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε τη σελίδα: http://netaddiction.com/net_compulsions.htm Εκεί θα βρείτε πληροφορίες για τις μεθόδους διάγνωσης παρόμοιων περιπτώσεων, καθώς και συμβουλές για τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να αντιδράσετε.

Γιώργος Επιτήδειος
gepiti@gepiti.com

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com