[InterBIZ Newsletter Logo]

Αλήθεια και ψέματα στο Web
13/1/2004 (Αλήθεια και ψέματα στο Web)
Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

 

Έχετε ακούσει ποτέ για το robots.txt; Το αρχείο αυτό χρησιμοποιείται για να δηλώνει κάθε site στις μηχανές αναζήτησης του Internet ποια τμήματά του επιθυμεί να καταχωρηθούν σε αυτές και ποια όχι. Η λειτουργία του είναι εθελοντική (οι μηχανές μπορούν να το αγνοήσουν), ωστόσο συνήθως συμμορφώνονται με τις υποδείξεις του.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιου αρχείου μπορούμε να δούμε στο http://www.whitehouse.gov/robots.txt. Αν το επισκεφθείτε, θα παρατηρήσετε ότι ο Λευκός Οίκος έχει ζητήσει να μην καταχωρείται καμία web σελίδα σχετική με το Ιράκ, (π.χ. Disallow: /911/patriotism/iraq) πράγμα πολύ περίεργο αφού στόχος του site είναι να ενημερώνει το κοινό, μεταφέροντας τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

Η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω για αυτή την περίεργη συμπεριφορά είναι η διατήρηση από πολλές μηχανές αναζήτησης πιστών αντιγράφων όσων σελίδων μεταβάλλονται ή καταργούνται, έτσι ώστε να υπάρχει για πάντα πλήρες και αντικειμενικό αρχείο όσων δημοσιεύθηκαν στο παρελθόν.

Έτσι όμως (επιλέγω ένα "τυχαίο" παράδειγμα), όποιος δηλώνει ότι ξεκινάει πόλεμο για να εξαλείψει όπλα μαζικής καταστροφής δεν μπορεί να ισχυριστεί αργότερα ότι πάντα έλεγε πως ο πόλεμος θα γίνει μόνο για την απελευθέρωση του καταπιεζόμενου λαού.

Τέτοιοι άνθρωποι έχουν κάθε συμφέρον να μην είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό αδιάβλητα στοιχεία του τι ισχυρίστηκαν παλαιότερα, για να μεταβάλλουν την εικόνα του παρελθόντος σύμφωνα με τις τρέχουσες ανάγκες τους.

Ακριβώς όπως προέβλεψε ο Όργουελ στο "1984" όπου τα αρχεία ελέγχονται μόνο από το κράτος και ο ήρωας είναι επιφορτισμένος με την προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.

Γιώργος Επιτήδειος

Δημοσιοποιήσετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας γι' αυτό τα άρθρο

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com