[InterBIZ Newsletter Logo]

Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και Internet
4/1/2002 (Σχόλια σε μια πρόσφατη είδηση)
Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

 

Δεν ξέρω πόσοι από σας το έχετε ακούσει, αλλά σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (Οικονομικός Ταχυδρόμος 22/12/2001):

"Στο επίπεδο της εκπαίδευσης η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στην τελευταία θέση του πολιτισμένου κόσμου"

Θεωρητικά η είδηση αυτή δεν έχει άμεση σχέση με το Internet ή με το e-business για τα οποία διαβάζετε συνήθως στο InterBIZ. Έλαβα όμως μια πολύ εύστοχη ερώτηση τον αναγνώστη κ. Κώστα Μπαρακίτη και σκέφτηκα να τη μοιραστώ μαζί σας:

"Πώς γίνεται άνθρωποι που δεν συνηθίζουν να διαβάζουν να ψάχνουν για πληροφορίες στο Διαδίκτυο;"

Δυστυχώς η γοητεία της τεχνολογίας μάς κάνει να ξεχνούμε ότι η κοινωνία δεν έχει στεγανά και γι' αυτό προβλήματα σε έναν τομέα επηρεάζουν πάντοτε αρνητικά και όλους τους υπόλοιπους. Όπως κάθε τι άλλο στη χώρα μας, το Internet Business δοκιμάζεται και αυτό από τα γνωστά δομικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας (κακή παιδεία, ανίκανη δημόσια διοίκηση, απαράδεκτη λειτουργία της δικαιοσύνης κ.λπ.). Όσο τα μεγάλα προβλήματά παραμένουν λοιπό άλυτα, κανένα "πακέτο", επιδότηση ή σεμινάριο δεν θα καταφέρει να βοηθήσει ουσιαστικά την προσπάθεια της Ελλάδας για ένα καλύτερο αύριο.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη άνθρωποι που αγανακτούν με αυτή την κατάσταση και εκφράζουν τον πόθο τους για κάτι καλύτερο. Όλα όμως δείχνουν ότι όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται όλο και λιγότεροι.

Όπως αναφέρει και ο Ι. Πρετεντέρης σχετικά με την αξιολόγηση της ελληνικής παιδείας:

"Ποια αντίδραση προκάλεσε αυτή η καταγραφή; Το αρμόδιο υπουργείο και οι εκπαιδευτικοί απεφάνθησαν ότι τα στοιχεία δεν είναι σωστά και ότι ο ΟΟΣΑ κάνει λάθος στην περίπτωση της Ελλάδας. Αντί να φταίνε οι ίδιοι, προτίμησαν να φταίνε οι αριθμοί."

Αυτή η αδιαφορία βρίσκεται πίσω από τον λόγο που αφιερώνω το πρώτο άρθρο του 2002 στην Παιδεία μας. Για να προοδεύσει το ελληνικό Internet έχει ανάγκη από τίμιους, εργατικούς και καλλιεργημένους ανθρώπους. Όλες οι ευχές και οι προσπάθειές μας για το νέο χρόνο λοιπόν, ας κινηθούν πρώτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Καλή σας χρονιά

Γιώργος Επιτήδειος

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com