[InterBIZ Newsletter Logo]

Πώς αναγνωρίζουμε τα πλαστά μηνύματα στο Internet
(Αν ένας δεκαπεντάχρονος μπόρεσε να κερδίσει 250.000 δολάρια, δημοσιεύοντας ψεύτικες ανακοινώσεις νομίζω ότι το θέμα είναι αρκετά σοβαρό για να αφιερώσουμε ένα ειδικό άρθρο στην προστασία μας από τους μιμητές του.)

Φαντάζομαι ότι οι περισσότεροι αναγνώστες θα έχουν ήδη ακούσει για τον Jonathan G. ο οποίος μέσα σε 4 χρόνια (ξεκίνησε σε ηλικία 11 ετών) κέρδισε περισσότερα από 100.000.000 Δρχ. (272.826$), επηρεάζοντας την προσφορά και τη ζήτηση μετοχών στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης μέσω πλαστών μηνυμάτων σε message boards, mailing lists και άλλους χώρους ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Με αφορμή τα κατορθώματα αυτού του παιδιού (το οποίο άρχισε την "καριέρα" του, επενδύοντας μόνο το περιεχόμενο του κουμπαρά του), σας παραθέτω εδώ έναν μικρό οδηγό αποφυγής των κάθε λογής απατεώνων οι οποίοι "σταδιοδρομούν" μέσω του Internet:

  1. Διερευνήστε το κίνητρο του αποστολέα - Τα πιο απλοϊκά μηνύματα μας υπόσχονται να γίνουμε πλούσιοι σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι είναι εύκολο να τα αναγνωρίσουμε. Πιο πονηρά μηνύματα (όπως εκείνα που έστελνε ο Jonathan) μας δίνουν "χρήσιμες" πληροφορίες (π.χ. αυτή η μετοχή σύντομα θα πάει από τα 2 στα 20$) οι οποίες μας προτρέπουν να δράσουμε κατά το συμφέρον του αποστολέα τους (π.χ. να αγοράσουμε μαζικά ώστε να αυξηθεί η τιμή της μετοχής και να μπορέσει εκείνος να την πουλήσει ακριβότερα). Για να αποφύγουμε αυτόν τον κίνδυνο πρέπει να ελέγχουμε πάντοτε το κίνητρο όποιου μας έστειλε (ή δημοσίευσε κάπου) αυτή τη "χρήσιμη" πληροφορία. Σίγουρα κανείς άγνωστος δεν θα εμφανιστεί ποτέ απρόσκλητος για να μας ωφελήσει σε κάτι.

  2. Διασταυρώστε τα στοιχεία που σας δίνουν - Το Internet μας παρέχει μεγάλο όγκο πληροφοριών, αλλά δυστυχώς πολλές από αυτές είναι αμφιβόλου ποιότητας. Αν δεν γνωρίζετε καλά την πηγή μιας πληροφορίας, προτιμήστε να τη διασταυρώσετε από κάπου αλλού πριν ενεργήσετε βασισμένοι σε όσα υποστηρίζει εκείνη.

  3. Μην δίνετε ποτέ προσωπικά στοιχεία - Οποιοσδήποτε και αν ισχυρίζεται ότι είναι ο αποστολέας (Η τράπεζα σας, η εταιρεία πρόσβασης στο Internet που χρησιμοποιείτε κ.λπ.) δεν πρέπει να δώσετε ποτέ Password, PIN, Αριθμό ταυτότητας, όνομα συζύγου ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο χωρίς γραπτή ή τηλεφωνική επιβεβαίωση (για το Password και το PIN ούτε και τότε).

  4. Επιβεβαιώστε την ταυτότητα του αποστολέα - Δείτε αν το μήνυμα περιέχει URL για περισσότερες πληροφορίες (αν όχι μην πιστέψετε τίποτε) και προσέξτε αν στη web σελίδα όπου επεξήγεται το μήνυμα αναγράφεται διεύθυνση και τηλέφωνο για απευθείας επικοινωνία. Εννοείται ότι όσο πιο σημαντικό είναι ένα θέμα, τόσο περισσότεροι έλεγχοι πρέπει να γίνουν.

  5. Προσέξτε τη σύνταξη και την ορθογραφία - Τα περισσότερα κακόβουλα μηνύματα περιέχουν σημαντικά συντακτικά και γραμματικά λάθη. Αν και όποιος μιλάει και γράφει σωστά δεν είναι απαραίτητα τίμιος, όποιος δεν γνωρίζει πώς να μιλήσει έχει πολύ λίγες πιθανότητες να μας δώσει κάποια χρήσιμη πληροφορία.

  6. Μην εμπιστεύεστε ότι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό - Ένα από τα πιο πονηρά κόλπα είναι η λήψη ενός μηνύματος της μορφής: "Αγαπητέ Θανάση, να επενδύσουμε αμέσως εκεί διότι έμαθα πως ...". Αν δεν λέγεστε Θανάσης το πιθανότερο είναι να υποθέσετε ότι αυτό το μήνυμα απευθύνεται σε κάποιον άλλον, στάλθηκε σε σας "κατά λάθος" και αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία από την οποία θα σπεύσετε να επωφεληθείτε. Στην πραγματικότητα όμως το μήνυμα αυτό έχει σταλθεί σε χιλιάδες άλλους με την ελπίδα ότι και εκείνοι θα σκεφθούν και θα ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο.

  7. Μην υποτιμάτε τη μνήμη σας - Αρκετοί θρασείς απατεώνες ξεκινούν τα μηνύματά τους με φράσεις όπως: "Ευχαριστούμε που γραφτήκατε συνδρομητές στο περιοδικό μας" ή "Σε απάντηση του email σας, σας ενημερώνουμε ότι ... ". Αν δεν θυμάστε να επικοινωνήσατε ποτέ με αυτούς τους ανθρώπους, αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν πράγματι ήρθατε κάποτε σε επαφή μαζί τους σίγουρα δεν επρόκειτο για κάτι πραγματικά σημαντικό. Μπορείτε λοιπόν να τους αγνοήσετε.

Μέχρι σήμερα, η γόνιμη φαντασία των απατεώνων του δικτύου έχει κατορθώσει να εξαπατήσει πολύ κόσμο (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι αναγνώστες) και χωρίς αμφιβολία παρόμοιες ενέργειες θα συνεχιστούν και στο μέλλον με αυξανόμενη εφευρετικότητα. Δεν ελπίζω λοιπόν ότι οι παραπάνω συμβουλές είναι αρκετές για να μας προστατέψουν πλήρως από τους κάθε λογής απατεώνες του δικτύου. Σίγουρα όμως θα κάνουν τη ζωή και το έργο τους πολύ πιο δύσκολα.

Γιώργος Επιτήδειος
gepiti@gepiti.com

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com