[InterBIZ Newsletter Logo]

Τα ρητά του InterBIZ
(Κατάλογος με όλα τα ρητά που έχουν δημοσιευθεί σε παλαιότερα τεύχη)

Κρίνουμε τους εαυτούς μας απ' ό,τι είμαστε ικανοί να κάνουμε. Δυστυχώς όμως, οι άλλοι μας κρίνουν απ' ό,τι έχουμε ήδη κάνει.

Longfellow

Τα αγαθά copies κτώνται

Ανώνυμος

Όταν ποθείς στ' αλήθεια την αγάπη, θα τη βρεις κάπου να σε περιμένει.

Oscar Wilde

Ας μη πάω χαμένος άδοξα και χωρίς καμία προσπάθεια. Κάτι μεγάλο θα κάμω πρώτα που θα το μάθουν και οι επόμενες γενιές.

Όμηρος, Ιλιάδα Χ-304

Οι σκέψεις μάς κάνουν να υποφέρουμε περισσότερο από τα γεγονότα.

Σενέκας

Είσαι έξυπνος αν πιστεύεις μόνο το 50% απ' όσα σου λένε.
Είσαι ιδιοφυής αν γνωρίζεις ποιο 50% να πιστέψεις.

Ανώνυμος

Τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία. Οι άνθρωποι με περιουσία 10 εκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι απαραίτητα πιο ευτυχισμένοι από τους ανθρώπους με περιουσία 9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Hobart Brown

Οι ευφυείς άνθρωποι λύνουν τα προβλήματα. Οι ιδιοφυΐες τα προλαμβάνουν.

Αϊνστάιν

(Το πρόβλημα αγαπητέ Αλβέρτε είναι πως, αν εγώ προλαμβάνω όλα τα προβλήματα και τα πάντα δουλεύουν ρολόι, κανείς ποτέ δεν θα καταλάβει από ποιες δυσκολίες τον γλίτωσα για να με ανταμείψει ανάλογα.)

Αν ένας μεγάλος λαός δεν πιστεύει ότι μόνο σ' αυτόν βρίσκεται η αλήθεια (μόνο σ' αυτόν και αποκλειστικά σ' αυτόν), αν δεν πιστεύει ότι μόνον αυτός είναι ικανός και προορισμένος να τους αναστήσει όλους και να τους σώσει όλους με την αλήθεια του, τότε αυτός αμέσως μετατρέπεται σε εθνογραφικό υλικό, και όχι σε μεγάλο λαό.

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (Οι Δαιμονισμένοι)

(Κάτι τέτοια διαβάζω και δεν μπορώ να αποφασίσω αν είμαι υπέρ ή κατά στο θέμα της αναγραφής του θρησκεύματος στις ταυτότητες.)

Η ημιμάθεια είναι η τρομερότερη μάστιγα της ανθρωπότητας. Τελείως άγνωστη μέχρι την εποχή μας είναι χειρότερη από την πανούκλα, την πείνα και τον πόλεμο.

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (Οι Δαιμονισμένοι)

(Όχι μόνο η ημιμάθεια αλλά και το θράσος που συνήθως τη συνοδεύει. Τις προάλλες γνώρισα κάποιον ο οποίος ξεκίνησε να φτιάξει το πρώτο του web site, αλλά το παράτησε στη μέση γιατί αποφάσισε πως όσα έμαθε μέχρι τότε ήταν αρκετά για να γίνει internet consultant. Αναρωτιέμαι αν πρέπει να γελάω ή να κλαίω κάθε φορά που συναντάω τέτοιους ανθρώπους.)

Vox populi, vox dei (Φωνή λαού, φωνή Θεού)

Από ομιλία ’γγλου επισκόπου σχετικά με την εκθρόνιση του Εδουάρδου του 2ου από τον λαοφιλέστατο και πολύ ικανό γιο του Εδουάρδο τον 3ο.

(Εμείς φαίνεται ότι ρέπουμε προς το μελόδραμα, γι' αυτό και προτιμούμε το "Φωνή λαού, οργή Θεού". Εκτός βέβαια αν θεωρούμε τη φωνή μας ως οργή Θεού διότι όταν μιλάμε είναι μόνο για να καυγαδίσουμε και όχι για να μιλήσουμε ήρεμα σαν πολιτισμένοι άνθρωποι.)

Σ' όλη μου τη ζωή έλεγα ψέματα. Ακόμα και τότε που έλεγα την αλήθεια. Ποτέ δε μιλούσα για χάρη της αλήθειας. Μιλούσα μόνο για χάρη του εαυτού μου. ...
Το πιο δύσκολο στη ζωή είναι να ζεις και να μη λες ψέματα... και να μην πιστεύεις το ψέμα σου.

Φιόντορ Ντοστογιέφσκι (Οι Δαιμονισμένοι)

(Και ακόμη πιο δύσκολο απ' όλα τα παραπάνω είναι να καταλάβουν οι, συνηθισμένοι στο ψέμα, γύρω σου ότι εσύ μερικές φορές μπορεί να λες πράγματι την αλήθεια. Σε τιμωρούν λοιπόν όταν το κάνεις και σε υποχρεώνουν να γίνεις ψεύτης όπως και οι ίδιοι.)

Είναι προφανές ότι καταγόμαστε από κοινωνικά ζώα και γι' αυτό η μεγαλύτερη τιμωρία μας (μετά τη θανατική ποινή) είναι η απομάκρυνση από το κοινωνικό περιβάλλον και ο εγκλεισμός (π.χ. σε μια φυλακή).

Αν καταγόμασταν από μοναχικά ζώα όπως οι Ουραγκοτάγκοι τότε η χειρότερη τιμωρία μας θα μπορούσε να είναι η υποχρέωση του ενόχου να διοργανώσει ένα party.

Steve Jones. Βιολόγος, καθηγητής Γενετικής στο Galton Laboratory of University College του Λονδίνου

(Τελικά, σε αυτό τον κόσμο όλα είναι σχετικά)

Η μεγαλύτερη μορφή ηλιθιότητας είναι να αφιερώνεις το σύνολο της προσοχής σου στην άριστη εκτέλεση της εργασίας σου, αδιαφορώντας πλήρως για την προβολή της.

Michael Korda

(Με άλλα λόγια, αν το έργο και η προσφορά σου δεν αναγνωρίζεται, μη ρίχνεις το φταίξιμο ούτε στην "κακούργα καινωνία" ούτε στο μαύρο ριζικό σου, αλλά ασχολήσου με τη διαφήμιση του εαυτού σου και της δουλειάς σου.)

Τα λάθη είναι ανθρώπινα. Για μια καταστροφή όμως, είναι απαραίτητος ένας υπολογιστής.

Bill Gates

(Ειδικά αν τρέχει Windows, Βασίλη)

Ο άνθρωπος δεν δημιουργήθηκε για να δουλεύει. Απόδειξη γι' αυτό είναι το γεγονός ότι η εργασία τον κουράζει. (L'homme n'est pas fait pour travailler, la preuve c'est que cela le fatigue)

Βολταίρος

(Γι' αυτό και εγώ αναχωρώ για τις διακοπές μου και σας εύχομαι καλή αντάμωση.)

"Εσύ περιγράφεις τον πόνο μου και εγώ τον ζω"

Σοφοκλή - Αίας

(Γι' αυτό και το InterBIZ διαφέρει από τα περισσότερα περιοδικά. Τα κείμενά του είναι βασισμένα σε εμπειρίες από τον τρόπο που λειτουργεί πραγματικά η αγορά και όχι σε όσα υποστηρίζουν οι Γενικοί Διευθυντές και οι Υπεύθυνοι Δημοσίων Σχέσεων των εταιρειών του χώρου.)

Αν θέλεις να μην σε ξεχνούν γράφε πράγματα τα οποία αξίζει να διαβάζει κανείς ή κάνε πράγματα για τα οποία αξίζουν τόσο ώστε να γράψει γι' αυτά κάποιος άλλος.

Βενιαμίν Φραγκλίνος

(Προς το παρόν εγώ προσπαθώ να ακολουθήσω και τους δύο δρόμους. Ελπίζω να τα καταφέρω.)

- ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ: Παντού τα ίδια. Καθένας για τον εαυτό του νοιάζεται
- ΟΔΥΣΣΕΑΣ: Και για ποιόν άλλον θες να νοιάζομαι;

Σοφοκλή, Αίας

(Τα περισσότερα e-commerce sites στην Ελλάδα πάντως δεν πρέπει να νοιάζονται και πολύ για τον εαυτό τους. Διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η αδιαφορία τους να υιοθετήσουν όσα μας συμβουλεύει παραπάνω ο κ. Κουλογιάννης.)

Για να προστατέψουν τα συμφέροντα των χορηγών τους, οι αξιωματούχοι της Ολυμπιακής επιτροπής ζήτησαν από όσους αστυνομικούς παρευρίσκονται στους αγώνες να κρύψουν από τις κάμερες τα ρολόγια τους, εκτός αν έχουν κατασκευαστή από την Swatch (χορηγός των αγώνων). Επίσης, δεν πρέπει να ληφθεί καμία τηλεοπτική εικόνα εργαζομένων μπροστά σε υπολογιστές οι οποίοι δεν είναι κατασκευασμένοι από την IBM (Ολυμπιακός χορηγός επίσης).

Εφημερίδα Guardian (Λονδίνο)

(Αυτή η απληστία ήταν που οδήγησε την Ολυμπιακή επιτροπή στην επιβολή δρακόντειων περιορισμών στην παρουσίαση των Ολυμπιακών Αγώνων από το Internet. Ας ελπίσουμε ότι ο οργανισμός Αθήνα 2004 θα αποδειχθεί πιο ευέλικτος και φιλικός προς το δίκτυο.)

Το μεγαλύτερο έγκλημα του Μαρξισμού δεν ήταν ότι πολλά απ' όσα υποστήριζε αποδείχθηκαν λανθασμένα, αλλά ότι προέβαλε τον εαυτό του ως την πλήρη, απόλυτη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Σήμερα, το ίδιο λάθος επαναλαμβάνεται από όλους τους φανατικούς οπαδούς της ιδέας ότι ο υπολογιστής μπορεί να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα της ανθρωπότητας και να αποφασίσει για το μέλλον της.

Jaron Lanier, Computer Scientist και μουσικός. Πρωτοπόρος της virtual reality και επικεφαλής των επιστημόνων του National Tele-Immersion Initiative (ΗΠΑ).

(Αφιερωμένο σε όσους δημιουργούς εφαρμογών Internet σαγηνεύονται τόσο από την τεχνολογία ώστε ξεχνούν τον χρήστη και τις ανάγκες του, προσδοκώντας ότι εκείνος είναι που πρέπει να προσαρμοστεί στις εφαρμογές τους και όχι το αντίστροφο.)

I intend to keep the public domain free of commercial rules, to guard the free flow of information and to give the bits their own domain. We want endless gardens of data, where the bits can flower, flourish and reproduce.

Andy Mueller-Maguhn. Νεοεκλεγμένο μέλος του ICANN, εκπρόσωπος σε αυτό της Ευρωπαϊκής ηπείρου (Το ICANN είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός υπεύθυνος για τη διευθυνσιοδότηση του Internet, την εισαγωγή νέων και τη διαχείριση παλαιών πρωτοκόλλων Internet και τη θέσπιση κανόνων λειτουργίας του δικτύου. Πολλοί υποστηρίζουν ότι επειδή ελέγχει όλη την αρχιτεκτονική του Internet, άρα ουσιαστικά οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο δίκτυο οπουδήποτε στον κόσμο, το ICANN αποτελεί την πρώτη πραγματικά παγκόσμια κυβέρνηση.)

(Ποιος είπε ότι οι "κομπιουτεράδες" δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα και ποιητές, οραματιστές ή επαναστάτες;)

Περισσότερες πληροφορίες για τις απόψεις του Andy Mueller-Maguhn θα βρείτε στο:
http://www.nettime.org/nettime.w3archive/200010/msg00180.html

Software breaks before it bends, so it demands perfection in a universe that prefers statistics.

Jaron Lanier, Computer Scientist και μουσικός. Πρωτοπόρος της virtual reality και επικεφαλής των επιστημόνων του National Tele-Immersion Initiative (ΗΠΑ).

(Γι' αυτό και κάθε εφαρμογή Internet είναι καταδικασμένη να αποτύχει αν δεν υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι θα την παρακολουθούν συνέχεια, λαμβάνοντας σχόλια και παρατηρήσεις από τους χρήστες και βελτιώνοντας συνεχώς τη λειτουργικότητά της. Δυστυχώς όμως αυτό σπάνια συμβαίνει στην πράξη και γι' αυτό πολλές καλές εργασίες πηγαίνουν καθημερινά χαμένες.)

Όταν δύο άνθρωποι αγαπιούνται δεν κοιτούν ποτέ ο ένας τον άλλον. Ατενίζουν όμως πάντοτε προς την ίδια κατεύθυνση.

Ginger Rogers Ηθοποιός και χορεύτρια

(Γι' αυτό αν αγαπάτε τους επισκέπτες του site σας ή τους πελάτες του e-shop σας, φροντίστε να έχετε και εσείς στραμμένο το βλέμμα σας όχι σε εκείνους, αλλά σε ό,τι τους ενδιαφέρει.)

- Ο Θεός να βάλει το χέρι του
- Οι Θεοί έχουν βάλει το χέρι τους, και φτάσαμε σ' αυτή την κατάντια

Σοφοκλή, Αίας

(Γι' αυτό και ένας καλός επαγγελματίας δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Όλες οι ενέργειές μας πρέπει να είναι μελετημένες και κάθε δραστηριότητα πρέπει να εποπτεύεται μέχρι και την παραμικρή της λεπτομέρεια.)

Η πολιτική μας ζωή λειτουργεί όπως ένα unmoderated newsgroup. Είναι γεμάτη δηλητήριο, αλληλοκατηγορίες (flames) και ασυνάρτητες συζητήσεις που δεν οδηγούν πουθενά.

Dana Blankenhorn, Αμερικανός Δημοσιογράφος

(Μια από τις καλύτερες παρομοιώσεις που έχω συναντήσει ποτέ. Έχω πάντως την εντύπωση ότι όσα λέει ο Dana δεν ισχύουν μόνο για την χώρα του.)

- Δεν αγαπάω τη σκληρή γλώσσα. Ο σκληρός λόγος δαγκώνει ακόμη κι όταν είναι δίκαιος

Σοφοκλή, Αίας

(Μετά τις πρόσφατες επιθέσεις μου στην Interactive TV και τα σημερινά μου σχόλια για τα B2B Marketplaces σκέφθηκα ότι αυτό το ρητό θα υπενθυμίσει σε όλους μας, και ειδικά σε μένα, την ανάγκη να βλέπω τα πράγματα με μεγαλύτερη επιείκεια.)

Οι υπολογιστές είναι άχρηστοι. Το μόνο που έχουν να σου δώσουν είναι απαντήσεις.

Pablo Picasso

(’ρα σε εμάς μένει το έργο της υποβολής των ερωτήσεων. Ελάχιστοι όμως τολμούν να το αναλάβουν μια και κάθε ερώτηση αποτελεί ταυτόχρονα μια ομολογία άγνοιας και λίγοι έχουν το θάρρος να παραδεχθούν κάτι τέτοιο.)

- Όταν υποχωρείς κερδίζεις φίλους

Σοφοκλή, Αίας

(Δεν αμφιβάλω ότι υπάρχουν φορές που πρέπει να χτυπάς το χέρι πάνω στο τραπέζι και να βάζεις τις φωνές. Είναι όμως τόσο λίγες που τελικά ίσως να μπορείς να ζήσεις μια χαρά και χωρίς αυτές.)

Είναι καιρός να αναγνωρίσουμε μια αιώνια αλήθεια: "Η ήττα, όπως και η νίκη, είναι πάντοτε προσωρινή".

Dana Blankenhorn, Αμερικανός Δημοσιογράφος

(Γι' αυτό και ούτε οι πρώτες πρέπει να μας αποκαρδιώνουν, αλλά ούτε και οι δεύτερες να μας ανεβάζουν στα ουράνια.)

Η μεγάλη πρόκληση της εποχής μας δεν είναι η παραγωγή αξιόλογου περιεχομένου, αλλά η αναγνώριση και απομάκρυνση όσων άχρηστων στοιχείων εμπεριέχονται σε αυτό.

Esther Dyson, Αμερικανίδα Οικονομολόγος, Δημοσιογράφος, Επιχειρηματίας και Διανοούμενη.

(Περάσαμε δηλαδή από την εποχή του added value σε εκείνη του subtracted garbage. Όσοι από σας το έχουν δοκιμάσει θα γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά επίπονη και αρκετά δαπανηρή δραστηριότητα. Μόνο όμως όποιος βρει τον αποδοτικότερο τρόπο για να παρέχει αυτή την υπηρεσία, θα κερδίσει πραγματικά από τη Νέα Οικονομία.)

Φίλος είναι κάποιος με τον οποίο μπορώ να είμαι ειλικρινής. Μπροστά του μπορώ να σκέφτομαι φωναχτά.

Ralph Waldo Emerson

(Για μένα τέτοιοι φίλοι είναι όλοι οι συνδρομητές του InterBIZ. Μπορώ να μοιράζομαι μαζί τους τις σκέψεις και τις ιδέες μου χωρίς την ανάγκη να λογοκρίνω τις πιο ανατρεπτικές από αυτές. Ξέρω ότι ακόμη κι αν κάπου αποδειχθώ λανθασμένος, δεν θα στερηθώ την πολύτιμη παρουσία τους και τα σχεδόν πάντοτε εύστοχα σχόλιά τους.)

Τελικά φαίνεται ότι συνεχής πίεση για την απόκτηση νέων πληροφοριών, μας ωθεί να σκεπτόμαστε όλο και λιγότερο. Γιατί να μπούμε στον κόπο να αναλύσουμε, να εξηγήσουμε και να κατανοήσουμε όσες πληροφορίες έχουμε ήδη στην κατοχή μας, αφού μας είναι πιο εύκολο να κάνουμε ένα απλό κλικ και να αποκτήσουμε ακόμη περισσότερες;

Raphael Kasper, Φυσικός, Vice Provost for Research στο Columbia University

(Όπως ο φιλάργυρος είναι τόσο απασχολημένος με τη συγκέντρωση χρημάτων που έχει ξεχάσει την πραγματική τους σημασία και δεν τα χρησιμοποιεί ποτέ (ουσιαστικά λοιπόν είναι πάμπτωχος), έτσι και εμείς έχουμε σαγηνευτεί τόσο από τη δύναμη των πληροφοριών που προτιμούμε να αποκτούμε συνεχώς καινούριες, παρά να αναλύουμε τη σημασία όσων έχουμε ήδη στην κατοχή μας και να κάνουμε πράξη όσα μας διδάσκουν. Θυσιάζοντας τη γνώση για χάρη της πληροφορίας, είμαστε ειδικοί στα φύλλα, αλλά αδιαφορούμε για το δένδρο και έχουμε ήδη ξεχάσει ότι υπάρχει κάτι που λέγεται δάσος).

Η λέξη Baroque προέρχεται από ένα είδος μαργαριταριού με ακανόνιστο σχήμα. Η ασυμμετρία ήταν ένα τυπικό χαρακτηριστικό της εποχής του Baroque η οποία ήταν πολύ πιο πλούσια σε μορφές αλλά και σε αντιθέσεις απ' ό,τι η, αμέσως προγενέστερή της, εποχή της Αναγέννησης.

Jostein Gaarder, Sophie's World

(Το Internet μας υπόσχεται πολλά. Δεν θα υλοποιηθούν όμως όλα και κάποια από αυτά θα αποκτήσουν πολύ μεγαλύτερη έκταση και σημασία από άλλα. Σίγουρα λοιπόν και το δίκτυο έχει κάτι από την εποχή του Μπαρόκ.)

Σύμφωνα με την έρευνά μας, όσο περισσότερα emoticons (smileys όπως τα :-) :-ο κ.λπ.) χρησιμοποιεί κάποιος στις online επικοινωνίες του, τόσο ευκολότερα αναπτύσσει φιλικές σχέσεις με άλλους χρήστες.

Sonja Utz, Γερμανίδα Ψυχολόγος

(Η εκφραστικότητα λοιπόν αποδίδει ακόμη και μέσα στο δύσκολο και σχετικά απρόσωπο περιβάλλον του κυβερνοχώρου)

Έλλησι τε και βαρβάροις, σοφοίς τε και ανοήτοις οφειλέτης ειμί.

Απόστολος Παύλος, Προς Ρωμαίους Α' 14

(Όλοι έχουν κάτι να μας διδάξουν. Και αυτοί που θα χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες μας είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν τα περισσότερα χρήσιμα πράγματα να μας πουν.)

’ργησα τόσο την πορεία μου στον κόσμο, που ήρθε το σούρουπο κι' έχασα τον δρόμο μου για πάντα.

Σαίξπηρ, Αντώνιος και Κλεοπάτρα

(Όσοι λοιπόν βρισκόμαστε ακόμη στην αρχή της πορείας, πρέπει να αποφασίσουμε και να δράσουμε τώρα πριν το σκοτάδι του δειλινού κρύψει και τον δικό μας δρόμο.)

Κοίταξα πίσω μου και είδα πως, σε τούτον τον κόσμο, ο δρόμος δεν κερδίζεται πάντα από τους φτεροπόδαρους, μήτε ο πόλεμος από τους δυνατούς, μήτε ο άρτος από τους σοφούς, μήτε ο πλούτος από τους μυαλωμένους, μήτε η Χάρη από τους ’ξιους: Στου Χρόνου μέσα τα γυρίσματα όλοι τους κρέμονται από κάποια Σύμπτωση.

Εκκλησιαστής, Θ' 11

(Εργαζόμαστε λοιπόν για να κάνουμε τη σύμπτωση πιο πιθανή και για να την εκμεταλλευτούμε καλύτερα, όταν τελικά παρουσιαστεί μπροστά μας.)

Τις περισσότερες φορές εκείνο που αποζητάει ο καθένας μας δεν είναι η αλήθεια του [Θεού], αλλά μια απόδειξη πώς εκείνο που κιόλας πιστεύουμε είναι και το μόνο σωστό.

Διονύσιος Ρόμας (Ο Σοπρακόμιτος Τόμος Α')

(Με άλλα λόγια, προτιμούμε να υποστούμε άπειρα δεινά, παρά να πληγώσουμε τον εγωισμό μας, παραδεχόμενοι ότι έχουμε άδικο. Γι' αυτό και επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.)

Δύνασαι να είσαι βασιλεύς. Δύνασαι να αποφύγεις όλες τις διατάξεις του ποινικού νόμου. Δια τον ηθικόν όμως νόμον, είσαι πάντοτε υπόδικος.

Πολύβιος Δημητρακόπουλος

(Φιλική συμμετοχή στο InterBIZ από τον πατέρα μου.)

Βομβαρδιζόμαστε συνεχώς με διαφημίσεις που ισχυρίζονται ότι οι ανάγκες μας για αγάπη, ασφάλεια και ποιότητα ζωής μπορούν να ικανοποιηθούν με την αγορά κάποιων προϊόντων. Γνωρίζουμε βέβαια ότι αυτό είναι λάθος, αλλά το ακούμε τόσο συχνά που στο τέλος όλοι συνηθίζουμε στην ιδέα ότι το να αγοράζεις πράγματα σου κάνει καλό.

Mary Pipher, Ψυχολόγος

(Και φυσικά πάντα νομίζουμε ότι όλα αυτά ισχύουν μόνο για τους διπλανούς μας. Εμείς είμαστε τόσο "ώριμοι" ώστε δεν παρασυρόμαστε ποτέ.)

Εκείνος που δεν αποκαλύπτει τις σκέψεις του, τις ωθεί να του επιτίθενται, ενώ εκείνος που με αυτοπεποίθηση αποκαλύπτει τις σκέψεις του ενώπιον των Πατέρων, τις διώχνει μακριά και ζει εν ειρήνη.

Ησαίας, Ασκητικόν XV

(Γι' αυτό και είναι καλύτερα να συζητούμε τα προβλήματα και τις σκέψεις μας, παρά να τα κρύβουμε μέσα μας. Εγώ πάντως αισθάνομαι μεγαλύτερη σιγουριά και άνεση όταν μιλάω γι' αυτά με τους φίλους μου, παρά με τους Πατέρες της εκκλησίας.)

Στη ζωή υπάρχουν δύο είδη ανθρώπων: οι αισιόδοξοι και οι απαισιόδοξοι. Οι απαισιόδοξοι έχουν συνήθως δίκιο. Αν όμως η ανθρωπότητα έφτασε ως εδώ, αυτό το χρωστάει στους αισιόδοξους.

Carl Popper, Αυστριακός Φιλόσοφος

(Γι' αυτό και αν θέλουμε να πετύχουμε οτιδήποτε στη ζωή μας, καλύτερα να παρατήσουμε τις γκρίνιες και να στρωθούμε στη δουλειά. Αν δοκιμάσουμε μπορεί να αποτύχουμε, αλλά μπορεί και να φθάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν δεν προσπαθήσουμε όμως, η αποτυχία μας θα είναι σίγουρη.)

Η αξία μας σκέψης η οποία δεν μετουσιώθηκε σε πράξη είναι πολύ μικρή. Η αξία όμως μιας πράξης της οποίας δεν προηγήθηκε κάποια σκέψη είναι ανύπαρκτη.

Georges Bernanos

(Αναρωτιέμαι αν η δημοσιοποίηση από μέρους μου σκέψεων τις οποίες δεν υλοποιώ πάντα μπορεί να θεωρηθεί ως πράξη. Ελπίζω τουλάχιστον τα γραπτά μου να οδηγούν κάποιους άλλους σε καλό δρόμο.)

Αν είσαι μέχρι 35 χρονών αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να αποκτήσεις όλο και περισσότερα αγαθά. Για τους μεταξύ 35 και 50 μεγαλύτερη σημασία έχει η αγορά υπηρεσιών, ενώ όσοι έχουν περάσει τα 60 "αγοράζουν" καινούριες εμπειρίες.

Paco Underhill, Retail anthropologist

(Χωρίς μια βαθιά κατανόηση της ανθρώπινης φύσης η νέα οικονομία δεν θα μπορέσει ποτέ να δημιουργήσει επιτυχημένες επιχειρήσεις. Γι' αυτό και πρέπει να περιορίσουμε την εμμονή μας στην τεχνολογία και να αρχίσουμε να ασχολούμαστε περισσότερο με τους ανθρώπους.)

Η ζωή δεν είναι δημιουργία, αλλά διαδικασία. Ξεκινάμε από εκεί που βρισκόμαστε και προχωρούμε.

Jeff Keuss, Lecturer in Theology and Religious Studies στο University of Glasgow, Scotland.

Προχωρούμε και όπου μας βγάλει (ανάλογα βέβαια με την ικανότητα, το θάρρος και την τύχη μας).

Όλοι οι άνεμοι είναι ενάντιοι για όποιον δεν γνωρίζει πού θέλει να πάει.

Ανώνυμος

(Γι' αυτό και η επιτυχία, η ευτυχία και η ολοκλήρωση ανήκουν μόνο σε όσους έχουν το θάρρος να παίρνουν αποφάσεις, τη θέληση να τις κάνουν πράξη και την υπευθυνότητα να αναλαμβάνουν τις ευθύνες που προκύπτουν από αυτές.)

Τα όρια μεταξύ της σοβαρής δημοσιογραφίας και του παρουσιαζόμενου ως είδηση ψυχαγωγικού υλικού γίνονται όλο και πιο θολά.

Jon Katz, Αμερικανός δημοσιογράφος

(Για να αυξήσουν τη θεαματικότητά τους τα δελτία ειδήσεων δίνουν όλο και μεγαλύτερη βαρύτητα στο εντυπωσιακό και όλο και μικρότερη στο σημαντικό, στο αληθινό ή στην όσο το δυνατόν πιο πιστή παρουσίαση της πραγματικότητας. Έτσι, όσοι τα παρακολουθούν απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον πραγματικό κόσμο και ζουν μέσα σε ένα ονειρικό περιβάλλον αποτελούμενο από πολύ κακούς, πολύ καλούς, πολύ όμορφους, πολύ άσχημους, πολύ τυχερούς, πολύ άτυχους και άλλες παρόμοιες υπεραπλουστεύσεις.)

- Θα αρχίσω να σου μαθαίνω γραφή ...
- Μου φτάνει που ξέρω να διαβάζω γιατί έτσι μαθαίνω αυτά που δεν ξέρω, ενώ όταν γράφεις, γράφεις μόνο αυτά που ξέρεις ήδη

Μπαουντολίνο, Ουμπέρτο Έκο

(Είναι μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση. Εμένα πάντως το γράψιμο με βοηθάει να βάζω σε τάξη τις σκέψεις μου και να "γεννώ" καινούριες ιδέες.)

Αν, όμως, δεν κατανοείς τους web servers δε θες να ακούσεις ότι ο κόσμος απαιτεί από σένα να κατανοείς τους web servers.

Τόμας Λ. Φρίντμαν (Στον Flash.Gr)

(Επειδή το ανθρώπινο μυαλό έχει την εκπληκτική ικανότητα να εξαπατά τον εαυτό του, πολύ συχνά ερμηνεύουμε τον κόσμο όπως μας εξυπηρετεί και όχι όπως είναι στην πραγματικότητα. Καλύτερα λοιπόν να είμαστε επιφυλακτικοί απέναντί του και όσο καλύτερα φαίνεται ότι πάνε τα πράγματα τόσο περισσότερο επιφυλακτικοί να γινόμαστε απέναντί τους.)

Σε κάποιο βαθμό, όλοι μας είμαστε ειδωλολάτρες. Αντιμετωπίζουμε τα μηχανήματα (υπολογιστές, αυτοκίνητα κ.λπ.) λες και έχουν δική τους προσωπικότητα επειδή δεν μπορούμε να καταλάβουμε πώς λειτουργούν.

Ferenc Takacs, Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βουδαπέστης

Γι' αυτό και έχουμε αρχίσει να μιλάμε, να χαϊδεύουμε και να χτυπάμε τους υπολογιστές μας. Σε μερικές γενιές μάλιστα μπορεί και να τους λατρεύουμε ως Θεούς, όπως προέβλεψε ο Ισαάκ Ασίμωφ στη σειρά βιβλίων του με τον τίτλο Foundation (Γαλαξιακή Αυτοκρατορία).

Stultorum numerus infinitus est
(Το πλήθος των ανόητων είναι άπειρο)

Ανώνυμος

(Το λυπηρό είναι ότι αρκετοί από αυτούς τους ανόητους βρίσκονται σε σημαντικές θέσεις. Έτσι οι επιπτώσεις της ανικανότητάς τους πολλαπλασιάζονται τόσο ώστε συχνά φθάνουν να μας ταλαιπωρούν όλους.)

Η ελευθερία του τύπου εξυπηρετεί μόνο εκείνους στους οποίους ανήκει ο τύπος.
(Freedom of the press belongs to those who own one.)

A. J. Liebling

(Και η ελευθερία της επιλογής, κρίσης και απόφασης εξυπηρετεί μόνο εκείνους που διαθέτουν τις πιο εκτεταμένες και αξιόπιστες πηγές πληροφοριών.)

Ένα είναι το πρόβλημα με τον κόσμο μας: Οι ηλίθιοι είναι απολύτως βέβαιοι για όλα, ενώ οι έξυπνοι ταλαιπωρούνται συνεχώς από αμφιβολίες.

Bertrand Russell

(Γι' αυτό και υπάρχουν φορές που οι ηλίθιοι καταφέρνουν χάρη στην αποφασιστικότητα και το θάρρος της άγνοιας να κερδίσουν μερικές μάχες. Οι πόλεμοι όμως κερδίζονται μόνο από όσους είναι αρκετά ευφυείς ώστε να συνδυάζουν την αμφιβολία με τη θέληση και να προχωρούν με θάρρος χωρίς όμως να ξεχνούν ότι δεν είναι αλάθητοι.)

Οι περισσότερες συζητήσεις αποτελούνται στην πραγματικότητα από μονολόγους οι οποίοι απαγγέλλονται παρουσία ακροατηρίου.

Margaret Millar

(Έχει δίκιο η κα. Millar ότι πρέπει να μάθουμε να ακούμε. Θα ήταν όμως πολύ πιο εύκολο να το κάνουμε, αν και οι άλλοι μαθαίνανε πώς να μιλάνε με στρωτό, περιεκτικό και σαφή τρόπο.)

Για εμάς [τους νευρολόγους], φυσιολογικός άνθρωπος είναι ένας άνθρωπος που μπορεί να αφηγηθεί την ιστορία του. Δηλαδή, ένας άνθρωπος ο οποίος ξέρει από πού έρχεται, έχει ένα παρελθόν, τοποθετείται στο χρόνο. Θυμάται τη ζωή του και όλα όσα έμαθε. Έχει επίσης ένα παρόν ... μια ταυτότητα. Τέλος έχει ένα μέλλον, δηλαδή έχει σχέδια ...

Όλιβερ Σακς (Από τις συνομιλίες για το τέλος του χρόνου)

Αν λοιπόν αναλογιστεί κανείς ότι οι περισσότεροι από μας δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας (δηλαδή από το παρελθόν μας), δεν ξέρουμε τι θέλουμε (δηλαδή δεν έχουμε συγκεκριμένη υπόσταση ή ταυτότητα), και δεν γνωρίζουμε πού πάμε (μας λείπουν δηλαδή τα συγκεκριμένα σχέδια για το μέλλον), τότε μάλλον πρέπει να επισκεφθούμε σύντομα κάποιον καλό νευρολόγο.

Σύμφωνα με τον Baudrillard, "η προσομοίωση (simulation) είναι αφάνταστα πιο επικίνδυνη [απ' ό,τι φανταζόμαστε] διότι, ανεξάρτητα από το περιεχόμενό της, υποδηλώνει ότι ο νόμος και η τάξη μπορεί να μην έχουν αυτόνομη αξία, αλλά να αποτελούν απλώς και μόνο μια μαγική εικόνα χωρίς πραγματική υπόσταση (might really be nothing more than a simulation)".

Jeff Keuss, Lecturer in Theology and Religious Studies at the University of Glasgow, Scotland.

Ο Κομφούκιος είχε πει πως όταν αρχίζουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις για άλλες σημασίες εκτός από την πραγματική τους, τότε καταστρέφεται ο κόσμος αφού η δικαιοσύνη, η αγάπη και η φιλία παύουν να έχουν νόημα. Αντίστοιχα, όσο περισσότερο βυθιζόμαστε στην εικονική πραγματικότητα τόσο δυσκολευόμαστε να αποδεχθούμε ότι κάποια πράγματα υπάρχουν στ' αλήθεια και δεν αποτελούν απλώς και μόνο μια προσομοίωση ή ένα παιγνίδι. (Τα λόγια του Κομφούκιου τα παραθέτω από μνήμης και ίσως να έχω τροποποιήσει κάπως το λεκτικό, αλλά παρέμεινα πιστός στην ουσία τους.)

- Δημοσιογράφος: Τι λύσεις συστήνετε μπροστά σε αυτή την παγκοσμιοποίηση της μνήμης; [την τοποθέτηση όλο και περισσότερων πληροφοριών στο Web]
- Ουμπέρτο Έκο: Μια ορισμένη εκμάθηση της ικανότητας επιλογής θα μπορούσε να αποτελέσει ένα πρώτο στοιχείο απάντησης.

(Από τις συνομιλίες για το τέλος του χρόνου)

Είμαστε πλούσιοι σε πληροφορία, αλλά φτωχοί σε χρόνο. Πρέπει να μάθουμε λοιπόν πώς να επιλέγουμε μόνο τα καλύτερα και τα πιο χρήσιμα για να τον αφιερώνουμε αποκλειστικά εκεί.

Το να ζει κανείς χωρίς παρελθόν είναι λίγο σαν να περπατά πάνω σε σχοινί, στο κενό, χωρίς δίχτυ ασφαλείας. Αν το παρόν δεν σας ταιριάζει, δεν έχετε πια καμιά διαφυγή.

Σχόλια ενός από τους δημοσιογράφους - συγγραφείς του βιβλίου "Συνομιλίες για το τέλος του χρόνου".

(Να γιατί μας είναι απαραίτητη η γνώση της ιστορίας και της λογοτεχνίας, δηλαδή των γεγονότων, των σκέψεων και των ιδεών, του παρελθόντος. Όχι μόνο λειτουργούν ως εφαλτήριο για να προχωρήσουμε σε καινούρια έργα, αλλά αποτελούν και το μόνο μας καταφύγιο μπροστά στα σημερινά αδιέξοδα.)

Και σοφός θα μπορούσε να θεωρηθεί ο αφέντης εκείνος ο οποίος θα εξυπνούσε μίαν πρωίαν και θα έλεγεν εις τον υπηρέτην του: Κύριε, σε αποβάλλω της υπηρεσίας μου. Διότι δια να υπηρετείς άνθρωπον σαν και μένα, ή πολύ ηλίθιος πρέπει να είσαι, ή πολύ αχρείος.

Πολύβιος Δημητρακόπουλος

(Φιλική συμμετοχή στο InterBIZ από τον πατέρα μου.)

Το γράψιμο δεν είναι και τόσο δύσκολο πράγμα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να καθίσεις μπροστά σε μια γραφομηχανή και να ανοίξεις μια από τις φλέβες σου.

Red Smith

(Γι' αυτό και εγώ αποφάσισα να σταματήσω προσωρινά την έκδοση του InterBIZ και να φύγω για διακοπές. Τα λέμε σε δύο εβδομάδες.)

Ambiguity is a big trend (Οι διφορούμενες δηλώσεις είναι σήμερα στη μόδα)

Dana Blankenhorn, αμερικανός δημοσιογράφος (Clickz)

(Επειδή όλοι φοβούνται μην κάνουν λάθος αποφεύγουν να παίρνουν θέση και προτιμούν να εκστομίζουν μόνο γενικότητες και ασάφειες. Όταν λοιπόν δεν καταλαβαίνετε όσα δηλώνει κάποιος, ειδικά στο χώρο της υψηλής τεχνολογίας, μην ανησυχείτε. Μάλλον δεν καταλαβαίνετε τι λέει ακριβώς επειδή δεν λέει τίποτε.)

Αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός ότι οι άνθρωποι αρέσκονται να πιστεύουν σε όσα ψέματα τούς παρουσιάζουν ως διανοητικά και πολιτιστικά ανώτερους από τους άλλους.

Edward R. Friedlander, M.D.

Συνήθως, περιγράφουμε αυτή τη συμπεριφορά με το όνομα ρατσισμός. Στην πραγματικότητα όμως η ισχύς της είναι πολύ ευρύτερη, καθώς δεν καλύπτει μόνο τους φυλετικά διαφορετικούς (μαύρους, αλβανούς κ.λπ.), αλλά οποιονδήποτε ανήκει σε ομάδα διαφορετική από τη δική μας (Ολυμπιακοί - Παναθηναϊκοί, Πρωτευουσιάνοι - Επαρχιώτες, Θρησκευόμενοι - Αγνωστικιστές κ.λπ.).

Χρειάζεται τεράστια αυτοπεποίθηση (ή ευγένεια) για να αναγνωρίσουμε ότι "ο άλλος" μπορεί να κάνει κάποια πράγματα καλύτερα από μας. Γι' αυτό δυστυχώς σπάνια του δίνουμε την ευκαιρία να μας διδάξει και να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι.

Προσέξατε τα νέα; Φυσικά και όχι. Οι ειδήσεις εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ, αλλά τις αγνοήσατε επειδή δεν συμφωνούσαν με τις απόψεις σας. Πολλοί μιλούν για τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα των media, αλλά οι καλοί δημοσιογράφοι έχουν μάθει να αναγνωρίζουν και να παρακάμπτουν τις έμμονες ιδέες τους. Μια καλή επιχείρηση πρέπει να μπορεί να κάνει το ίδιο.

Dana Blankenhorn, Αμερικανός Δημοσιογράφος

Ανάλογα βέβαια πρέπει να φέρεται και ο συνειδητοποιημένος πολίτης. Όταν παύουμε να αμφιβάλλουμε για τον εαυτό μας ή για τις ιδέες μας και κλεινόμαστε σε όσα ήδη γνωρίζουμε (ή πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε) τότε φλερτάρουμε με την καταστροφή.

Η εικονική πραγματικότητα μοιάζει να καταπίνει το πραγματικό. Να καταβροχθίζει την ιστορία, τη μυθοπλασία, το μέλλον και να τα ξερνάει όλα πίσω σαν φούσκες μιας φτηνής αναπαράστασης.

(It's as if virtuality was eating the real, eating history, eating myth, eating the future and vomiting it all back up again in bubbles of gossamer simulation.)

Robert Nirre, Confessions of a San Francisco Programmer

Παρακολουθούμε την ψεύτικη αναπαράσταση της ζωής κάποιων άλλων (big brother), αντί να ασχολούμαστε με την αληθινή και πολύ πιο πλούσια ζωή όσων μας περιβάλλουν. Ίσως να μην αντέχουμε ποια την πραγματικότητα και γι' αυτό κρυβόμαστε πίσω από ένα βολικό (ρηχό και φτωχό σαν κι εμάς) ομοίωμά της.

Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τα πνευματικά τους καταφύγια και οι ζωές τους έγιναν λιγότερο εσωτερικές και πνευματικές επειδή τώρα έχουν περισσότερα να κάνουν.

David Gelernter, professor of computer science at Yale and chief scientist at Mirror Worlds Technologies (New Haven).

Υπάρχουν πια τόσα "ενδιαφέροντα" πράγματα γύρω μας ώστε το βαθύ, το δύσκολο και το ουσιαστικό δεν προσελκύει πλέον σχεδόν κανέναν. "Περνάμε καλά", αλλά είμαστε πλέον άδειοι. (Και δεν μπορούμε καν να καταλάβουμε το γιατί.)

Όποιος βιάζεται σκοντάφτει.

Λαϊκή παροιμία

Και δυστυχώς εμείς βιαζόμαστε όλο και πιο πολύ (στη δουλειά, τη ζωή ή ακόμη και στη σκέψη μας).

Σε αυτό το χώρο, όπου όλα προορίζονται για δημόσια εμφάνιση (όπως στο Big Brother ή τα άλλα reality shows), συνειδητοποιούμε ότι δεν υπάρχει πλέον τίποτε άλλο να δούμε. Έχουμε μπροστά μας έναν καθρέφτη απάθειας και κενότητας ...

Jean Baudrillard

Αν η πραγματική ζωή του μέσου Έλληνα είναι αυτό που εμφανίζεται στον Big Brother, τότε προτιμώ να μην έχω καμία σχέση μαζί της. Σίγουρα, κάπου θα υπάρχει κάτι καλύτερο. (Κι αν δεν υπάρχει θα φροντίσω εγώ να υπάρξει.)

Μια όαση τρόμου μέσα σε μια έρημο ανίας.

Baudelaire, Le Voyage

Παρακολουθούμε άραγε με προσοχή τον πόλεμο στο Αφγανιστάν από ενδιαφέρον για τις διεθνείς εξελίξεις ή απλώς για να ικανοποιήσουμε την περιέργειά μας και να δώσουμε λίγο "σασπένς" στη ζωή μας;

Αν η ζωή δεν είχε να μας προσφέρει περισσότερο καλό παρά κακό, θα είχε τελειώσει εδώ και καιρό. Όποια εικόνα για τη ζωή αγνοεί αυτό το γεγονός, είναι μια εικόνα παραμορφωμένη.

Μπγέρνστγερνε Μπγέρνσον, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1903

(Καλό είναι να το θυμόμαστε αυτό στις δύσκολες στιγμές.)

Οι γυναίκες προτιμούν να είναι όμορφες παρά έξυπνες γιατί οι ηλίθιοι άνδρες είναι πολύ περισσότεροι από τους τυφλούς.

Yvonne Printemps

Το ξέρατε ότι ο Ossama Bin Landen είναι συνδρομητής του InterBIZ; (Έτσι τουλάχιστον μου δήλωσε στη φόρμα εγγραφής κάποιος με email βρετανικού πανεπιστημίου.) Αναρωτιέμαι τι θα σκέπτεται αυτός ο φανατικός ισλαμιστής, διαβάζοντας το παραπάνω ρητό.

Η πνευματική ζωή στην Αμερική έχει πάρει οριστικό διαζύγιο απ' ό,τι είναι πραγματικά σημαντικό και αληθινό.

Σίνκλερ Λιούις, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1930

(Σκέψου και να ζούσες σήμερα κύριε Λιούις, να έβλεπες πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.)

Μία εποχή δεν ορίζεται από τις ιδέες που την απασχολούν, αλλά από εκείνες που θεωρεί δεδομένες.

Lawrence Lessig, The Architecture of Innovation

(Γι' αυτό και η επανάσταση φοβίζει πάντοτε την κοινωνία. Ευαγγελίζεται το αδιανόητο.)

Για να επιτύχει μια εφαρμογή personalization, η επιχείρηση πρέπει να καταλάβει τις βαθύτερες ανθρώπινες ανάγκες και τα μιλήσει με τους πελάτες της, αντιμετωπίζοντάς τους ως ανθρώπους [και όχι ως νούμερα για διαχείριση ή ως πρόβατα που μπορεί να καθοδηγήσει όπου εκείνη επιθυμεί].

Eric Norlin, Επιχειρηματίας - Δημοσιογράφος

Δεν έχουν πια ιδέες και γι' αυτό ψάχνουν συνεχώς για φαινόμενα.

Fyodor Dostoevsky, Bobok

Έχουμε γεμίσει ανθρώπους χωρίς φαντασία που κρύβουν την απουσία της πίσω από προσεκτικές αναλύσεις, λεπτομερείς μετρήσεις, και βαθυστόχαστες κριτικές.

Μόλις βρεθούμε πρόσωπο με πρόσωπο με την εξουσία, αρχίζουμε αμέσως να τη θαυμάζουμε να τη σεβόμαστε και να τη λατρεύουμε. Αυτό είναι το μεγάλο μυστικό της σύγχρονης πολιτικής πρακτικής.

Arthur και Marilouise Kroker, CTHEORY editors

Έχετε παρατηρήσει ότι όσο πιο πολύ μισεί κάποιος τους ισχυρούς τόσο πιο δουλοπρεπείς γίνεται μπροστά τους; Νιώθει δέος γιατί πέτυχαν εκείνο που αυτός ακόμη ονειρεύεται.

Η κυβέρνηση και η κρατική μηχανή δεν πωλούνται. Ενοικιάζονται όμως!

Dana Blankenhorn, Αμερικανός Δημοσιογράφος

Ο άνθρωπος με την αυξημένη δύναμή του εξουσιάζει [χάρη στην τεχνολογία] όλο τον κόσμο εκτός από τον εαυτό του.

Ουίνστον Τσώρτσιλ, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1953

Όλα τα μονοπάτια οδηγούν στον ίδιο στόχο: Να εκφράσουμε στους άλλους αυτό που είμαστε.

Πάμπλο Νερούδα, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971

Απελπισμένοι και πεινασμένοι για πληροφορίες [οι δημοσιογράφοι] μειώνουν όλο και περισσότερο τα ποιοτικά τους κριτήρια.

Kenneth Todd (δημοσιογραφικό ψευδώνυμο του Todd Ruiz)

(Σημασία πια δεν έχει πόσο αληθινό είναι, αλλά πόσο θόρυβο θα κάνει.)

Κανένας εχθρός δεν είναι σημαντικότερος για τον ποιητή από τη δική του ανικανότητα να τον καταλάβουν οι πιο λησμονημένοι και παραγκωνισμένοι από τους συγχρόνους του.

Πάμπλο Νερούδα, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1971

(Αφιερωμένο σε όσους "διανοούμενους" κρύβουν την άγνοια και την ανοησία τους πίσω από βαθυστόχαστα σχήματα, περίτεχνη γλώσσα και ψυχρή καρδιά.)

Ο πλούτος δεν βρίσκεται πλέον στο παραγόμενο προϊόν, αλλά στην εφαρμοζόμενη διαδικασία παραγωγής.

Laurant Fabius Γάλλος Υπουργός Οικονομικών και Βιομηχανίας, πρώην Πρωθυπουργός (Οικονομικός Ταχυδρόμος 19/1/02)

(Δεν μετράει πλέον μόνο το τι κάνεις, αλλά και το πώς το κάνεις.)

Με άδεια χέρια είμαστε ελαττωματικοί. Η ανατομία μας είναι πλήρης μόνο όταν κρατάμε ένα εργαλείο.

Myron Krueger, Πρωτοπόρος της τεχνολογίας Virtual Reality

Αγαπάμε αυτούς που μισούν τους εχθρούς μας και, αν δεν είχαμε κανέναν εχθρό, οι άνθρωποι που θ' αγαπούσαμε θα ήταν ελάχιστοι.

Μπέρτραντ Ράσελ, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1950

Ποτέ δεν έχω ακούσει να ξεκίνησε πόλεμος από μια αίθουσα χορού.

Μπέρτραντ Ράσελ, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1950

Οι άνθρωποι διαπράττουν μάλιστα στην ασέβεια να αποδίδουν παρόμοια πάθη [με τα δικά τους] και στη θεότητα, την οποία φαντάζονται διψασμένη για συνεχείς επαίνους.

Μπέρτραντ Ράσελ, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1950

Ποτέ μην πιστέψεις ότι γνωρίζεις έναν άνθρωπο, αν δεν δεις πρώτα πώς συμπεριφέρεται σε δύσκολες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

Γιώργος Επιτήδειος

(Ένα μάθημα που μου έδωσε πρόσφατα η ζωή.)

Η φύση είναι ένα στοιχειωμένο σπίτι, αλλά η τέχνη είναι ένα σπίτι που προσπαθεί να στοιχειώσει.

Πέρλ Μπακ, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1938

(Δώστε την ψυχή σας σε ό,τι κάνετε. Μόνο τότε αυτό θα αποκτήσει ζωή.)

Μισεί [ο λόγιος] καθετί φρέσκο και πρωτότυπο, γιατί δεν μπορεί να το καταχωρίσει σε κάποιο από τα στυλ που γνωρίζει.

Πέρλ Μπακ, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1938

(Μην εμπιστεύεστε τους διανοούμενους. Έχουν μάθει να κατατάσσουν, να κατηγοριοποιούν και να αναλύουν την τέχνη, αλλά όχι να τη νιώθουν.)

Σ' αυτόν τον αιώνα, όπου όλοι "πιστεύουν" και "διακηρύσσουν", θα ήταν ίσως χρήσιμο να υπάρχουν και μερικοί που "διστάζουν", "αμφιβάλλουν" και "διατυπώνουν ερωτήματα" - ανεξάρτητα πνεύματα που αποφεύγουν τη γοητεία των φανατικών ιδεολογιών και που μόνιμη φροντίδα τους είναι η ανάπτυξη της ατομικής συνείδησης.

Ροζέ Μαρτέν ντυ Γκαρ, Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1937

(Ποτέ μην εμπιστεύεστε τους ανθρώπους που δείχνουν πολύ σίγουροι για τον εαυτό τους. Ή παίζουν θέατρο για να σας πείσουν ή είναι τόσο ανόητοι που δεν καταλαβαίνουν την πολυπλοκότητα του αντικειμένου για το οποίο μιλούν.)

Όποιος μου φέρεται καλά γίνεται ηγέτης μου. Όποιος μου φέρεται σκληρά [αδιαφορεί για τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές μου] γίνεται εχθρός μου.

Σαν Σου. Η τέχνη του πολέμου, κεφάλαιο 1.

(Μαθήματα διοίκησης από τον μεγάλο κινέζο στρατιωτικό και φιλόσοφο.)

Η τεχνολογία έκανε τη ζωή μας ευκολότερη. Όχι όμως απαραίτητα και απλούστερη.

’ρθουρ Κλαρκ. Συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.

(Και το χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι από μας αρνούμαστε να δεχθούμε αυτό το γεγονός. Απλουστεύουμε λοιπόν τη ζωή μας "με το ζόρι", αδιαφορώντας για "μικροπράγματα" και φυσικά πληρώνουμε το ανάλογο τίμημα όταν το παρατραβάμε.)

Μπροστά στη βλακεία, ακόμη και Θεοί είναι ανίσχυροι.

Friedrich Schiller

Πρόοδο ονομάζουμε την ικανότητα του ανθρώπου να περιπλέκει την απλότητα.

Thor Heyerdahl, Fatu-Hiva

Το χρήμα σήμερα είναι πολύ ισχυρό. Μεθυσμένο από τη δύναμή του, αισθάνεται τόσο άτρωτο που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτε και επιτίθεται χωρίς έλεος ακόμη και εναντίον όσων είναι τόσο φτωχοί που δεν το έχουν ακουμπήσει ποτέ.

Bernard Guetta, L'Express du 25/04/2002

(Κάποτε οι πλούσιοι "ευεργετούσαν" πότε πότε τους φτωχούς έστω και μόνο για να αυξήσουν τη δημοτικότητά τους ή για να καταπραΰνουν τις τύψεις τους. Σήμερα, αυτά αποτελούν παρελθόν και κανένας άνθρωπος δεν θεωρείται πλέον τόσο φτωχός ώστε να μην μπορείς ή να μην αξίζει τον κόπο να τον ληστέψεις.)

Ξανά και ξανά η ανθρωπότητα ανακαλύπτει ότι ο συγκεντρωτικός τρόπος διοίκησης δεν λειτουργεί. Κάποια στιγμή το μέγεθος και η πολυπλοκότητα κάθε δραστηριότητας αυξάνονται τόσο που συναντούμε και πάλι μπροστά μας την ανάγκη για απλότητα και κατανομή αρμοδιοτήτων.

Eric Raymond - Why open source will rule (συνέντευξη)

Να παντρευτείς οπωσδήποτε. Αν αποκτήσεις καλή γυναίκα θα ζήσεις ευτυχισμένος. Αν πάλι έχεις κακή γυναίκα, θα γίνεις φιλόσοφος και αυτό είναι πολύ καλό για κάθε άνθρωπο.

Ο Σωκράτης σε έναν μαθητή του.

Αν μια εικόνα μετράει για χίλιες λέξεις, τότε οι χίλιες λέξεις είναι περιττές.

Ι. Κ. ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ Το Βήμα 27/5/2002

Γι' αυτό και όσο περισσότερη τηλεόραση βλέπεις, τόσο λιγότερα ακούς και τόσο λιγότερα καταλαβαίνεις.

Ο διαρκής έλεγχος πληροφοριών για την απαλοιφή όσων δεν έχουν αξία έχει απαγορευτικά υψηλό κόστος. Αν θέλουμε να υπάρχει τάξη γύρω μας πρέπει να μάθουμε να ξεχνούμε. (Forgetting is an essential part of the process of creating order.)

J. DOYNE FARMER, McKinsey Professor, Sante Fe, Institute (από τους πρωτοπόρους της θεωρίας του Χάους).

Αυξάνουμε την ασφάλεια των τεχνολογικών εφαρμογών μας, αποφεύγοντας τις μονοκαλλιέργειες. Μειώνουμε την εξάρτησή μας από μεμονωμένους παραγωγούς λογισμικού και ταυτόχρονα περιορίζουμε το κόστος αγοράς και συντήρησης.

Otto Schily, Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών (Wall Street Journal 3 Jun 2002)

Ένα γενναίο και γεμάτο οξυδέρκεια κείμενο υπεράσπισης του open source που υιοθετείται από τη γερμανική κυβέρνηση με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς.

Ο Michael Dell είναι τόσο έξυπνος που δεν πιστεύει ότι μπορεί να προβλέψει το μέλλον.

Michael Schrage, Δημοσιογράφος

Σχόλιο για έναν από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της εποχής μας. Κρίμα που η ευφυΐα του δεν είναι πιο διαδεδομένη.

Ένας ορισμός μπορεί να είναι χρήσιμος ή άχρηστος. Και μπορεί να είναι τόσο αληθινός ή τόσο ψεύτικος όσο μια μεγάλη πρωτοχρονιάτικη απόφαση ή ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Στην πραγματικότητα, η χρησιμότητα κάθε ορισμού βρίσκεται στην οροθέτηση που επιτυγχάνεται μέσα από αυτόν. Μας εξασφαλίζει από τους κινδύνους της ασυνεννοησίας και της σύγχυσης.

Cohen, Transcendental Nonsense and the Functional Approach

Το Free Software είναι ένα φιλοσοφικό, ηθικό και κοινωνικό θέμα. Γι' αυτό και είναι σημαντικό να κατανοήσουμε επακριβώς τη διαφορά μεταξύ Ελεύθερου Λογισμικού (Free Software) και Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (Open Source).

Στόχος των μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι να κερδίζουν χρήματα. Αυτό και μόνο αυτό λοιπόν καθορίζει τι επιλέγουν για να μας ψυχαγωγήσουν, για ποια πράγματα αποφασίζουν να μας ενημερώνουν και ποια θέματα προτιμούν να αποσιωπούν.

Jon Katz, Αμερικανός δημοσιογράφος (Slashdot)

Η εικόνα του κόσμου που μας παρουσιάζουν λοιπόν είναι παραμορφωμένη. Ίσως το Internet να αποτελεί τη λύση σε αυτό το πρόβλημα. Δυστυχώς όμως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να υποστηρίξει κανείς κάτι τέτοιο.

Τα μέσα ενημέρωσης είναι επιχειρήσεις και αποτελούν τμήμα του οικονομικού κατεστημένου. Συμφέρον τους λοιπόν είναι η διατήρηση της υπάρχουσας κοινωνικής δομής αφού αυτή είναι που εξασφαλίζει τον πλούτο και την εξουσία τους. Κατά βάθος δηλαδή έχουν τους ίδιους στόχους με την εκάστοτε κυβέρνηση. Να διατηρηθεί η παρούσα κοινωνικοοικονομική κατάσταση και να μη συμβούν ανατροπές.

Janine Jackson, Program Co-ordinator του FAIR

Η απουσία στοιχείων δεν αποτελεί στοιχείο απουσίας
(The absence of evidence is not the evidence of absence)

Donald Rumsfeld (Απάντηση του Αμερικανού υπουργού αμύνης στην ερώτηση αν υπάρχουν στοιχεία κατά του Ιρακ για όσα του καταμαρτυρούν οι ΗΠΑ που ετοιμάζουν εισβολή τον Οκτώβριο.)

Με άλλα λόγια το γεγονός ότι δεν έχουμε στοιχεία που να καταδεικνύουν την ενοχή κάποιου δεν αρκεί για να μας βγάλει από το μυαλό την ιδέα ότι είναι ένοχος ή να μας αποτρέψει από το να τον "τιμωρήσουμε".

Αυτές τις ημέρες πολλοί ρωτάνε πώς είναι δυνατόν κανείς από ολόκληρο τον χώρο του τύπου να μην ανακάλυψε τίποτε για την εγκληματική συμπεριφορά τόσων μεγάλων και "σοβαρών" επιχειρήσεων. Η απάντηση βρίσκεται στη διαφήμιση. Δεν θέλεις να δυσαρεστήσεις όσους αγοράζουν διαφημιστικό χώρο από σένα και γι' αυτό δεν ανακοινώνεις οποιαδήποτε είδηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σχέση σου μαζί τους.

Αμερικανός σχολιαστής

Είσαι ό,τι διαβάζεις.

Έρασμος

Πάντα υπάρχουν ευκαιρίες για πρωτοβουλία και ελευθερία κινήσεων. Όσοι ισχυρίζονται το αντίθετο εκφράζουν απλώς την ευκολία με την οποία αφήνουν να τους χειραγωγούν οι άλλοι.

Σαν Σου

Η επιχείρηση είναι ένα θέατρο γεμάτο μυστικούς άγραφους κανόνες όπου ο καθένας παίζει τον δικό του ξεχωριστό ρόλο.

Franck Azais, Ψυχολόγος (Le Monde 21/10/2002).

Καλά το έλεγα εγώ ότι αντί για οικονομικά έπρεπε να σπουδάσω ψυχολογία. Όσο παίρνουν τα χρόνια τόσο συνειδητοποιώ πόσο απαραίτητη είναι αυτή η επιστήμη για την επαγγελματική επιτυχία.

Όποιος κερδίζει σε στημένα παιγνίδια χάνει την ικανότητα να σκέπτεται.

Catherine Austin Fitts

Ευτυχώς για μας, νομίζει ότι θα κερδίζει πάντοτε και έτσι γίνεται όλο και πιο απρόσεκτος, δίνοντάς μας αργά ή γρήγορα την ευκαιρία να τον τσακώσουμε.

Η αντίληψη της αγοράς για την πραγματικότητα και η πραγματικότητα αυτή καθ' αυτή αποτελούν δύο δυνάμεις που σχετίζονται αλλά δεν ταυτίζονται. Όταν λοιπόν η αντίληψη της αγοράς αποκλίνει πολύ από την πραγματικότητα, εμφανίζονται ευκαιρίες για σημαντικά κέρδη.

George Soros. Ίσως ο μεγαλύτερος κερδοσκόπος της εποχής μας

Στο διαδίκτυο η άγνοια της τεχνολογίας έχει κάνει την απόσταση μεταξύ αντίληψης και πραγματικότητας εξαιρετικά μεγάλη. Εκεί μάλιστα οφείλεται κατά κύριο λόγο και το Internet Boom αλλά και το κραχ που ακολούθησε. Φαινόμενα που θα επαναληφθούν πολλές φορές μέχρι οι άνθρωποι να μάθουν να μην έχουν άποψη για πράγματα που δεν κατανοούν σε βάθος.

Όσοι φτάνουν πρώτοι στο πεδίο της μάχης περιμένουν με την ησυχία τους τον αντίπαλο. Όσοι φτάνουν τελευταίοι και οδηγούνται κατευθείαν στη μάχη είναι ήδη εξαντλημένοι [και χάνουν].

Sun Tzu, Η τέχνη του πολέμου

Δημιουργήστε μόνοι σας τις ευκαιρίες και μην περιμένετε ότι θα μπορέσετε να τις αξιοποιήσετε με επιτυχία όταν αυτές εμφανιστούν από μόνες τους. Τότε είναι συνήθως πολύ αργά.

Το βασικό χαρακτηριστικό όλων των νοητικών παθήσεων είναι η αδυναμία του πάσχοντα να αποδεχθεί φυσιολογικές ταλαιπωρίες.

Carl Jung

Η ζωή είναι γεμάτη πόνους, κόπους και ταλαιπωρίες. Δεν μας αρέσει αυτό βέβαια, αλλά αν δεν μπορούμε να αντέξουμε κανένα βάσανο χωρίς θυμούς, γκρίνιες και παράπονα, τότε σίγουρα το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι του κόσμου που μας περιβάλλει.

Η θεωρία περί ελευθεροτυπίας υποστηρίζει ότι η ελεύθερη συζήτηση θα φέρει πάντοτε στο φως την αλήθεια. Όχι όμως και ότι η αλήθεια αυτή θα παρουσιαστεί αυτομάτως, σε ένα πλήρες και άψογο κείμενο.

Walter Lippman

Με άλλα λόγια η αλήθεια δεν συμπαθεί τους τεμπέληδες. Αν δεν ψάξεις και δεν διαβάσεις πολύ δεν θα τη συναντήσεις ποτέ (ή ακόμη κι αν τη βρεις μπροστά σου δεν θα την αναγνωρίσεις).

Το πιο τρομακτικό χαρακτηριστικό της σημερινής εποχής της πληροφορικής είναι η κατάργηση της ιδιοκτησίας ... Σε όλο και περισσότερες περιπτώσεις το λογισμικό δεν αγοράζεται πλέον, αλλά απλώς νοικιάζεται. Σιγά σιγά η ιδέα αυτή αρχίζει να επεκτείνεται και στη μουσική, το video, τα βιβλία, καθώς και σε όλο και μεγαλύτερο αριθμό προϊόντων, αλλάζοντας ριζικά την κοινωνία μας και τον τρόπο με τον οποίο αυτή λειτουργεί.

JORDAN POLLACK, computer science and complex systems professor στο Brandeis University.

Ιδιοκτησία σημαίνει ελευθερία. Ο υπαρκτός σοσιαλισμός, όπου τα πάντα ανήκαν στο κράτος και οι πολίτες ήταν υποχείρια του κόμματος, κατέρρευσε. Μένει ακόμη να αποτραπεί η εγκαθίδρυση της νέας τάξης που επιδιώκει να ανήκουν τα πάντα στις πολυεθνικές και οι πολίτες να μετατραπούν σε υποχείριά τους.

Δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να δίδονται υπεύθυνες θέσεις σε όσους έχουν την ισχύ να τις αποκτήσουν!

Douglas Adams, Συγγραφέας

Αγωνίζονται τόσο πολύ γι' αυτές τις θέσεις μόνο και μόνο επειδή έτσι θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντά τους. Καλό είναι λοιπόν να μην τους εμπιστευόμαστε.

Όσο οι άνθρωποι δέχονται τα σκουπίδια που τους προσφέρουν, θα υπάρχουν και κάποιοι που θα κερδίζουν από την παραγωγή τους.

Dick Cavett, Αμερικανός κωμικός

Η ευθύνη ανήκει κυρίως στον αποδέκτη και μόνο δευτερευόντως στον παραγωγό.

Έχω την εντύπωση ότι στόχος όσων ασχολούνται επιχειρηματικά με το Internet είναι να κατασκευάστουν ένα μαγικό μηχάνημα που θα ρουφά αυτόματα τα χρήματα του κοινού και θα τους τα παραδίδει με το πάτημα ενός κουμπιού. Δεν αντιμετωπίζουν τους πελάτες τους ως ανθρώπινα όντα και κατά βάθος δεν θέλουν να έχουν καμία σχέση μαζί τους.

Ray Elsey, δημιουργός του πολύ επιτυχημένου Tradeshop.com (http://www.tradeshop.com)

Η ελευθερία λειτουργεί όπως και το χρήμα. Σου είναι άχρηστη αν δεν την ξοδέψεις κάπου.

Γιώργος Επιτήδειος

Με την ευκαιρία του γάμου μου κάνω και εγώ το δικό μου σχόλιο.

Το Internet μπορεί να σε κάνει εξυπνότερο. Δεν θα σε κάνει όμως ποτέ έξυπνο.

Thomas L. Friedman, Αρθρογράφος

Αν έχεις ικανότητες το δίκτυο θα σου τις ενισχύσει. Αν όμως δεν διαθέτεις τίποτε, δεν θα κερδίσεις το παραμικρό από αυτό.

Δεν φταίνε οι άνθρωποι σήμερα όταν δεν μπορούν να ερωτευτούν, όταν ταυτίζουν τον έρωτα μόνο με τη χρήση του άλλου. Δεν φταίνε, γιατί δεν ασκήθηκαν ποτέ στη σχέση, δεν ξέρουν να σχετίζονται, κάθε επιθυμία τους εκπληρώνεται πατώντας ένα κουμπί. Δεν έμαθαν να μοιράζονται το θέλημά τους, να βγαίνουν από το εγώ τους. Ξέρουν μόνο τη χρήση, όχι τη σχέση, μόνο τα χρήματα, ότι τα πράγματα.

Χρήστος Γιανναράς

Το ψέμα αποτελεί το όπλο των αδυνάτων.

Jacques Arenes, Ψυχοθεραπευτής

Όλες οι ανθρώπινες ενέργειες πηγάζουν από έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους επτά λόγους: Τύχη, φύση, υποχρέωση, συνήθεια, λογική, πάθος, πόθο.

Αριστοτέλης

Οι φιλόσοφοι έχουν δίκιο όταν λένε πώς για να κατανοήσεις τη ζωή πρέπει να κοιτάξεις το παρελθόν. Ξεχνούν όμως ότι για να τη ζήσεις πρέπει να στραφείς προς το μέλλον.

Kierkegaard, 1843

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι άνθρωποι φοβούνται τις καινούριες ιδέες. Εγώ τρομάζω βλέποντας τις παλιές.

John Cage

Όταν κάνεις ένα λάθος μην ασχολείσαι πολύ με αυτό. Συνέχισε τον δρόμο σου και ίσως να μην το προσέξει ποτέ κανείς.

Paul Graham, The Age of the Essay

Παρόλες τις ανοησίες που ειπώθηκαν την εποχή της φούσκας για τη νέα οικονομία είναι γεγονός ότι η κεντρική ιδέα ήταν σωστή. Μόνο μια πραγματικά σημαντική εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει μια τόσο μεγάλη φούσκα.

Paul Graham, What the Bubble Got Right

Δεν με πειράζει αν με μισούν, αρκεί να με φοβούνται

Καλιγούλας (Ρωμαίος αυτοκράτορας και μέγας διδάσκαλος πολιτικής επιστήμης του George W. Bush)

Ακούω και ξεχνάω. Βλέπω και θυμάμαι. Κάνω και καταλαβαίνω

Κομφούκιος, Κινέζος Φιλόσοφος

Tα ισχυρότερα κίνητρα για κάθε επιχειρηματική απόφαση είναι δύο: Ο φόβος και η απληστεία.

Ανώνυμος

Κάθε χρόνο ανακαλύπτουμε νέα κοιτάσματα που όμως περιέχουν συνολικά 75% λιγότερο πετρέλαιο από αυτό που καταναλώνουμε στην ίδια χρονιά.

IHS Energy

Γιώργος Επιτήδειος

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com