[InterBIZ Newsletter Logo]

Κυβερνοτρομοκρατία

Τον τελευταίο καιρό έχουν ακουστεί πολλά για το θέμα της τρομοκρατίας μέσα από το Internet και υπάρχουν αρκετοί οι οποίοι πιστεύουν πως ο πρώτος κυβερνοπόλεμος έλαβε ήδη χώρα πριν από μερικούς μήνες όταν Ινδονήσιοι "χτύπησαν" τους ιρλανδικούς servers στους οποίους στεγαζόταν το domain tp (Ανατολικό Τιμόρ).

Μέχρι σήμερα όμως καμία από αυτές τις αναφορές οι οποίες έρχονται κατά καιρούς στη δημοσιότητα δεν είχε επιβεβαιωθεί επίσημα. Έτσι, θα μπορούσαμε να πούμε πως η ακόλουθη είδηση, που μας έρχεται από την Ιαπωνία, αποτελεί την πρώτη τεκμηριωμένη προσπάθεια τρομοκρατών να διεισδύσουν σε τηλεπικοινωνιακά δίκτυα.

Σύμφωνα με την Ιαπωνική αστυνομία, τους τελευταίους μήνες πολλές κρατικές οργανώσεις και μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας έγιναν στόχος δικτυακών επιθέσεων με άγνωστη προέλευση. Οι ερευνητές της αστυνομίας παρατήρησαν πως το κοινό χαρακτηριστικό όλων των θυμάτων ήταν κατασκευή των δικτύων τους από την ίδια εταιρεία η οποία, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ανήκε στην παραθρησκευτική οργάνωση Aleph. Κατά την αστυνομία, η εταιρεία αυτή είχε εγκαταστήσει στα δίκτυα όλων των πελατών της security trapdoors χάρη στα οποία είχε πρόσβαση σε κάθε σημείο του δικτύου τους, όποτε το επιθυμούσε. Η ίδια εταιρεία μάλιστα είχε κατασκευάσει και ένα "ασφαλές" τηλεπικοινωνιακό δίκτυο για το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οργάνωση Aleph δεν είναι άγνωστη στο διεθνές κοινό. Το παλαιό της όνομα ήταν Aum Shinri Kyo και οι οπαδοί της ήταν υπεύθυνοι για την επίθεση με το αέριο των νεύρων Σαρίν στο μετρό του Τόκιο πριν από μερικά χρόνια.

Φυσικά, δεν είναι μόνο οι φανατικοί θρησκευόμενοι που προσπαθούν να αποκτήσουν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών δραστηριοτήτων μέσω του hacking. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου εσωτερικών, την οποία μετέδωσε το Associated Press, Hackers εισέβαλαν πρόσφατα στα υπολογιστικά συστήματα της Gazprom (της μεγαλύτερης ρωσικής εταιρείας πετρελαίου) και "απέκτησαν τον έλεγχο του συστήματος διαχείρισης της ροής φυσικού αερίου μέσα από τους αγωγούς της χώρας"!

Σε άλλο άρθρο μου, το οποίο θα δημοσιευθεί σύντομα στο Έθνος και αργότερα εδώ, υποστηρίζω πως ο κίνδυνος για τους hackers και τους ιούς δεν είναι τόσο μεγάλος ώστε να δικαιολογείται η παγκόσμια υστερία που καταλαμβάνει κατά καιρούς τα μέσα ενημέρωσης. Νομίζω όμως πως οι ελληνικές κρατικές αρχές μάλλον θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στα θέματα προστασίας της πληροφοριακής υποδομής της χώρας μας. Αν μια μεγάλη βιομηχανική δύναμη όπως η Ιαπωνία αποδείχθηκε ευάλωτη, τότε παρόμοιες επιθέσεις είναι σίγουρα δυνατές παντού.

Γιώργος Επιτήδειος
gepiti@gepiti.com

Πηγή: Risks Digest

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com