[InterBIZ Newsletter Logo]

Το παρόν και το μέλλον της Web TV
23/3/2001 (Όλο ακούμε γι' αυτήν, αλλά ποτέ δεν βλέπουμε ανθρώπους να τη χρησιμοποιούν.) Γιώργος Επιτήδειοςgepiti@gepiti.com

 

Όπως μας πληροφορούν οι έρευνες αγοράς, αν και περισσότερο από το 95% των κατοίκων κάθε ανεπτυγμένης χώρας διαθέτει ήδη και χρησιμοποιεί συχνά έναν τηλεοπτικό δέκτη, μόνο το 30 έως 50% (στην Ελλάδα 16%) του πληθυσμού διαθέτει υπολογιστή. Η Web TV αποτελεί πνευματικό τέκνο αυτής της ανισορροπίας και προβάλλεται από τους κατασκευαστές της ως το εξάρτημα που θα επιτρέψει σε μια συνηθισμένη τηλεόραση να μετατραπεί σε συσκευή πρόσβασης στο Internet, προσφέροντας σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο τη δυνατότητα να συνδεθούν με το διαδίκτυο.

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της τα πλεονεκτήματα της Web TV είναι:

  1. Χαμηλό κόστος (προσθέτουμε μια φθηνή συσκευή στην ήδη υπάρχουσα τηλεόραση)

  2. Ευχρηστία (ο χρήστης "σερφάρει" χωρίς να ασχολείται με λειτουργικά συστήματα, αρχεία, εγκατάσταση λογισμικού κ.λπ.)

  3. Εκδημοκρατισμός της πρόσβασης (όπως όλοι έχουν τηλέφωνο ή τηλεόραση, έτσι και όλοι χάρη στη Web TV θα διαθέτουν πλέον και Internet)

Παρόλα αυτά, η μέχρι σήμερα πορεία της Web TV είναι απογοητευτική (ειδικά αν σκεφθεί κανείς ότι οι συσκευές αυτές διατίθενται ήδη στην αγορά εδώ και πάνω από μια πενταετία).

Οι λόγοι για την απροθυμία του κοινού να ενστερνιστεί τη Web TV είναι:

  1. Το Internet είναι μέσο ανταλλαγής γραπτού λόγου και το κείμενο (γράμματα και αριθμοί) δεν απεικονίζεται με ικανοποιητικό τρόπο στις περισσότερες τηλεοπτικές οθόνες.

  2. Η Web TV απαιτεί από τον χρήστη της να καθίσει πολύ κοντά στην οθόνη της τηλεόρασης. Αυτό όμως ξενίζει τους περισσότερους τηλεθεατές οι οποίοι έχουν συνηθίσει να χαλαρώνουν μπροστά στην τηλεόραση, τοποθετώντας τον δέκτη σε μια λιγότερο επιβλητική θέση. Επίσης, η ανάγκη για διαφορετική απόσταση παρακολούθησης δεν επιτρέπει στους χρήστες της να αλλάζουν εύκολα θεάματα (πότε τηλεόραση, πότε δίκτυο) όπως έχουν συνηθίσει να κάνουν με το ζάπινγκ.

  3. Η τηλεόραση προσφέρει ομαδικό θέαμα, ενώ το Internet (άρα και η Web TV) ατομικό. (PC σημαίνει Personal Computer, ενώ ή έννοια Personal TV είναι ανύπαρκτη). Σπάνια τα μέλη μιας οικογένειας θα συμφωνήσουν να βλέπουν μαζί στο σαλόνι τις ίδιες web σελίδες, ενώ αποκλείεται να τις διαβάζουν με την ίδια ταχύτητα.

  4. Το Internet είναι πολύ λιγότερο εντυπωσιακό ως μέσο ψυχαγωγίας απ' ό,τι η τηλεόραση με τον όμορφο ήχο και την πολύ καλή κινούμενη εικόνα της. Δεν είναι βέβαιο λοιπόν ότι θα αρέσει σε όσους έχουν συνηθίσει την τηλεοπτική εικόνα και δεν διαθέτουν εμπειρία σε Η/Υ.

  5. Το Internet δεν προσφέρει την ανεμελιά της τηλεόρασης. Σε "υποχρεώνει" να ασχολείσαι συνέχεια μαζί του, επιλέγοντας νέα θέματα, ενώ με την τηλεόραση μπορεί να χαλαρώσεις, αφήνοντας κάποιον άλλον να αποφασίσει για σένα.

  6. Το Internet είναι πιο ψυχρό, ενώ η τηλεόραση φέρνει (σχεδόν κυριολεκτικά) καινούριους ή παλιούς και γνώριμους ανθρώπους μέσα στο σπίτι σου.

  7. Αντίθετα από την τηλεόραση, το Internet δεν μένει ποτέ σταθερό. Νέες γλώσσες και νέο λογισμικό προσθέτουν καινούριες δυνατότητες στις web σελίδες, αλλά απαιτούν και συνεχή αναβάθμιση του εξοπλισμού πρόσβασης. Αν οι συσκευές Web TV δεν τροποποιούνται συνεχώς για να καλύψουν τις νέες δυνατότητες, τότε με την πάροδο του χρόνου θα μπορούν να εμφανίσουν όλο και λιγότερες web σελίδες. Αν όμως αρχίσουν να αναβαθμίζονται, τότε αυξάνει ανάλογα και το κόστος τους.

  8. Με τη Web TV μας παρέχεται απλώς πρόσβαση σε ιστοσελίδες και όχι η πλήρης λειτουργικότητα του δικτύου (e-mail, chat κ.λπ.). Είναι αλήθεια ότι τελευταία έχουν εμφανιστεί νέες συσκευές που προσφέρουν τη δυνατότητα να φυλάξεις τοπικά τα email σου ή να αποθηκεύσεις κάποιο αρχείο. Με αυτόν τον τρόπο όμως, η Web TV μετατρέπεται σε ένα μικρό PC (με σκληρό δίσκο, λειτουργικό σύστημα κ.λπ.) όπου αντί για την παραδοσιακή οθόνη χρησιμοποιούμε την ήδη υπάρχουσα οθόνη της τηλεόρασης. Με τον τρόπο αυτό όμως χάνονται όλα τα πλεονεκτήματα κόστους και ευχρηστίας που αναφέρθηκαν παραπάνω (απλή χρήση, χαμηλό κόστος, απαλλαγή από αναβαθμίσεις κ.λπ.).

Συγκρίνοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Web TV δεν μπορώ παρά να απορρίψω την ιδέα ότι η συσκευή αυτή μπορεί κάποτε να γίνει δημοφιλής. Ίσως όμως δεν θα έπρεπε να είμαστε τόσο βιαστικοί. Είναι αλήθεια ότι σήμερα η Web TV δεν προσφέρει κάτι χρήσιμο και συντηρείται ως ιδέα κυρίως χάρη στα όνειρα πώλησής της στα εκατομμύρια των ανθρώπων που δεν έχουν Η/Υ (και που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ενδιαφέρονται για το Internet).

Ωστόσο, όλο και περισσότερες τηλεοπτικές συσκευές αρχίζουν να ενσωματώνουν πλέον τεχνολογίες δανεισμένες από το χώρο της πληροφορικής, ενώ η αγορά των Η/Υ αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια ωρίμανσης και μείωσης του αριθμού των επαναστατικών αλλαγών οι οποίες "υποχρεώνουν" σήμερα τους χρήστες σε συνεχεία αναβαθμίσεις. Μπορούμε λοιπόν να υποθέσουμε ότι σε λίγα χρόνια είτε οι τηλεοράσεις μας θα μοιάζουν περισσότερο με υπολογιστές είτε θα είναι ευκολότερο να συνδεθούν με αυτούς.

Τότε, βοηθούμενη και από την αύξηση των ταχυτήτων μεταφοράς δεδομένων (χάρη σε τεχνολογίες όπως το ADSL), η Web TV θα γίνει πραγματικότητα. Ο όρος Web TV όμως δεν θα αναφέρεται σε μια ειδική συσκευή, αλλά θα χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ακόμη από τις πολλαπλές υπηρεσίες που θα μας παρέχουν οι πολυσυσκευές του μελλοντικού δικτυωμένου σπιτιού.

Γιώργος Επιτήδειος

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

© 2005 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com