[InterBIZ Newsletter Logo]

Το χάσμα των γενεών στο Internet

Μέχρι σήμερα πιστεύαμε πως το χάσμα των γενεών (συνήθως μεταξύ γονέων και παιδιών) υπάρχει μόνο στον "αισθητό κόσμο". Έρευνα όμως που διοργάνωσε το Ίδρυμα Gallup με συμμετοχή 40.000 χρηστών του Internet, έδειξε πως, κατά κάποιο τρόπο, το ίδιο χάσμα υπάρχει και στο δίκτυο.

Πιο συγκεκριμένα, οι νέοι (18-24 ετών) χρησιμοποιούν το δίκτυο τόσο για την εργασία τους όσο και για ψυχαγωγία, ενώ οι μεγαλύτεροι (35 - 54 ετών) το χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά για επαγγελματικούς σκοπούς.

Οι νεότεροι στην ηλικία, βλέπουν το web σαν ένα σημαντικό κομμάτι της προσωπικής τους ζωής που τους παρέχει ψυχαγωγία, γνωριμίες (μέσα από "chat" rooms) αλλά και πληροφόρηση.

Για τον επικεφαλής της έρευνας κ. Mark Wright, τα αποτελέσματα αυτά είναι πολύ σημαντικά γιατί μας δείχνουν πως η νέα γενιά μεγαλώνει βλέποντας το Internet σαν ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής τους που συμπληρώνει όχι μόνο την εργασία αλλά και πολλές από τις εκτός δικτύου δραστηριότητές τους.

Έτσι, ενώ το 82% των μεγαλύτερων (35-54 ετών) χρησιμοποιεί το Internet για να λάβει ειδήσεις και πληροφόρηση, μόνο το 65% των νεότερων (18-24 ετών) το χρησιμοποιούν για τον ίδιο λόγο. Από την άλλη μεριά, το 75% των νέων προσφεύγουν στο Web για την ψυχαγωγία τους ενώ μόνο το 45% των πιο μεγάλων κάνουν το ίδιο.

Επίσης, το 45% των νέων έχουν κοινωνική δραστηριότητα (socializing) μέσα στο δίκτυο έναντι μόλις 18% των μεγαλύτερων. Τέλος ασχολίες όπως τα παιγνίδια μέσω δικτύου (interactive games) προσελκύουν το 29% των νέων αλλά μόνο το 13% των μεγαλύτερων.

Φαίνεται όμως πως το χάσμα υπάρχει και σε άλλο επίπεδο καθώς οι πιο μεγάλης ηλικίας χρήστες δηλώνουν εντονότατα πως το Internet βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις !

Αυτό το μάλλον απρόσμενο συμπέρασμα έδωσε η έρευνα FutureScapes της Activmedia αφού σε ερωτήματα που έθεσε η εταιρεία σχετικά με τους λόγους χρήσης του Internet, το 66% των ηλικίας άνω των 65 ετών δήλωσε πως το δίκτυο έχει κάνει την ζωή τους πιο ενδιαφέρουσα. Το ποσοστό αυτό πέφτει στο 50% για τους ηλικίας 25-34 ετών. Επίσης, το 46% των άνω των 65 δήλωσε πως η χρήση του Internet βελτιώνει τις διαπροσωπικές σχέσεις ενώ μόνο το 19% των από 25-34 ετών είχε την ίδια γνώμη.

Οι μεγάλης ηλικίας άνθρωποι θεωρούν πως το Internet τους προσφέρει την δυνατότητα να βελτιώσουν τις διαπροσωπικές σχέσεις τους και να βρουν νέα ενδιαφέροντα. Μπορεί να μην χρησιμοποιούν το Internet με τον ίδιο τρόπο όπως οι νεώτεροι "συνάδελφοί" τους. Προστρέχουν όμως και αυτοί μαζικά στους κόλπους του (η τρίτη ηλικία θεωρείται η αναδυόμενη δύναμη μέσα στο δίκτυο) καθώς θεωρούν πως η χρήση του τους παρέχει ιδιαίτερα σημαντικά οφέλη.

Γιώργος Επιτήδειος

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com