[InterBIZ Newsletter Logo]

Κίνδυνοι από απάτες σχετιζόμενες με τον υιό του 2000 στο Internet

Αν σας απασχολεί το πρόβλημα του 2000 (δυσλειτουργίες Η/Υ λόγω προβλημάτων στη διαχείριση ημερομηνιών μετά την 1/1/2000), σας συνιστούμε να αποφύγετε τους (όλο και περισσότερους όσο πλησιάζει η κρίσιμη ημέρα) αυτόκλητους σωτήρες που παρουσιάζονται καθημερινά (συνήθως μέσω email) σε ανυποψίαστους χρήστες του Internet. Στο κείμενο που ακολουθεί παρατίθενται, για την καλύτερη ενημέρωσή σας, οι δημοφιλέστερες μέθοδοι που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα για την εξαπάτηση αφελών ή αγχωμένων με το πρόβλημα χρηστών του δικτύου. Μπορείτε να τις διαβάσετε ως προειδοποίηση ή ως παραδείγματα της εφευρετικότητας του ανθρώπου. Σε κάθε περίπτωση πάντως θα τις βρείτε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες:

Μεταφορά τραπεζικού λογαριασμού λόγω του 2000

Παρουσιαζόμενοι ως στελέχη της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε, κάποιοι ευφάνταστοι απατεώνες σας ενημερώνουν πως λόγω του προβλήματος του 2000 τα χρήματά σας μεταφέρθηκαν εσπευσμένα σε άλλο λογαριασμό και σας ζητούν τα στοιχεία του "παλαιού" για επιβεβαίωση. Με τα στοιχεία αυτά πολλές φορές καταφέρνουν να εισπράξουν τις καταθέσεις σας πριν καταλάβετε τι έχει συμβεί.

Αλλαγή της μαγνητικής ταινίας της πιστωτικής κάρτας

Θεωρείται το ευφυέστερο απ' όσα κόλπα έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα. Σας ενημερώνουν πως πρέπει να αλλάξει η μαγνητική ταινία της πιστωτικής σας κάρτας διαφορετικά δεν θα μπορείτε να εκτελείτε συναλλαγές μετά την 1/1/2000. Γι' αυτό σας ζητούν τα στοιχεία της (καμιά φορά συμπεριλαμβανομένου και του PIN) ή ακόμη "προθυμοποιούνται" να περάσουν να την πάρουν από το σπίτι σας για να τη φέρουν "επιδιορθωμένη" την επόμενη ημέρα (μετά φυσικά από αρκετές αναλήψεις).

Πλαστές προειδοποιήσεις από τη Microsoft

Κυκλοφορούν email τα οποία υποστηρίζουν πως προέρχονται από το τμήμα τεχνικής υποστήριξης της Microsoft και σας προειδοποιούν για κάποιο φανταστικό τεχνικό πρόβλημα που θα παρουσιάσει το PC σας στην αλλαγή του χρόνου. Τα email αυτά περιέχουν συνημμένο το αρχείο Y2Kcount.exe το οποίο, αν εκτελεστεί, θα "μολύνει" με υιό τον Η/Υ σας. Σύμφωνα με τη Microsoft, η οποία ποτέ δεν διακινεί λογισμικό με email, υπάρχουν τουλάχιστον 8 διαφορετικές εκδοχές αυτού του μηνύματος. Οι χρήστες πρέπει να το διαγράφουν αμέσως χωρίς να εκτελούν ποτέ τα συνημμένα σε αυτό αρχεία.

Το Δούρειο Βιβλίο

Το βιβλίο αυτό περιέχει διπλό κρυφό κάλυμμα μέσα στο οποίο οι κατασκευαστές του συμβουλεύουν να κρύψετε τα μετρητά και τα κοσμήματα που θα φυλάξετε για ώρα ανάγκης τη στιγμή της αλλαγής του χρόνου. Δυστυχώς, το βιβλίο αυτό διατίθεται μόνο μέσω ταχυδρομείου. Έτσι, με την αγορά του οι πωλητές μαθαίνουν τη διεύθυνσή σας και θα διαρρήξουν το σπίτι σας για να συλλέξουν χωρίς κόπο από τη βιβλιοθήκη σας το βιβλίο μαζί φυσικά με το πολύτιμο περιεχόμενό του!

Εκρηγνυόμενα PC

Υποτιθέμενα επείγοντα μηνύματα από τον κατασκευαστή του Η/Υ σας, σάς ενημερώνουν πως θα εκραγεί την 1/1/2000 και σας προτείνουν ακριβές και άχρηστες λύσεις.

Χρηματιστηριακός πανικός και πωλήσεις χρυσού

Προβλέπεται η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και προτείνεται στους χρήστες η ανταλλαγή των μετοχών και των χρημάτων τους με χρυσό και άλλα πολύτιμα μέταλλα.

Ασφαλιστική κάλυψη για κινδύνους από το πρόβλημα του 2000

Εταιρείες φαντάσματα προσφέρουν υπηρεσίες κάλυψης για ανύπαρκτους κινδύνους.

Όσο πλησιάζουμε την 31/12/99 τόσο θα πληθαίνουν και τα κρούσματα απατών σχετικών με το πρόβλημα του 2000. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τις τελευταίες ημέρες του χρόνου θα γίνουμε μάρτυρες αρκετών προσπαθειών να εξαπατηθεί το κοινό υπό το πρόσχημα του επείγοντος και με την κάλυψη της δυσκολίας επιβεβαίωσης των ισχυρισμών των επίδοξων απατεώνων από κάποια αξιόπιστη πηγή.

Σας συμβουλεύουμε λοιπόν να είστε προσεκτικοί.

Αποκτήστε μια δωρεάν συνδρομή στο InterBIZ

Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών
Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες

Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος
Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com