Εισαγωγή στα Usenet Groups

Μπορούμε να ορίσουμε τα Usenet Groups σαν τον πίνακα ανακοινώσεων του Internet. Έναν χώρο όπου οποιοσδήποτε χρήστης του δικτύου το επιθυμεί, μπορεί να αφήσει κάποιο μήνυμα για να το διαβάσει όποιος άλλος χρήστης θέλει και, αν το θεωρήσει σκόπιμο, να απαντήσει στον αρχικό αποστολέα.

Φυσικά, τα εκατομμύρια των χρηστών του Internet έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα που δεν θα ήταν δυνατόν να καλυφθούν από έναν και μόνο χώρο. Έτσι, αυτός ο πίνακας ανακοινώσεων δεν είναι ένας και μοναδικός, αλλά αποτελείται από χιλιάδες πίνακες, ο καθένας από τους οποίους έχει δημιουργηθεί για να καλύπτει ένα συγκεκριμένο θέμα ή αριθμό θεμάτων. Κάθε ένας τέτοιος πίνακας ονομάζεται Usenet Group ή Newsgroup και υπολογίζεται πως αυτή τη στιγμή (1998) υπάρχουν περί τις 25.000 , ενώ ο αριθμός τους συνεχίζει να αυξάνεται συνεχώς.

Το όνομα κάθε ενός Newsgroup είναι τέτοιο ώστε να περιγράφει όσο το δυνατόν καλύτερα το αντικείμενο των μηνυμάτων και των ηλεκτρονικών συζητήσεων που γίνονται μέσα σε αυτό. Για λόγους ευκολίας, τα ονόματα των Newsgroups είναι ιεραρχημένα με έναν ειδικό τρόπο. Όπως και τα domain names των κόμβων του δικτύου, τα ονόματα των Newsgroups αποτελούνται από τμήματα που χωρίζονται με τελείες και ιεραρχούνται σε γενικές και ειδικότερες κατηγορίες. Η διαφορά είναι πως οι ανώτερες κατηγορίες βρίσκονται στην αρχή του ονόματος και όχι στο τέλος όπως στα domain names.

Ένα παράδειγμα ονόματος Newsgroup είναι το soc.culture.greece όπου συζητούνται ελληνικά θέματα. Η εξήγηση του ονόματος αυτού είναι θέματα κοινωνίας (society) - και ειδικότερα πολιτισμού (culture) - της Ελλάδος (greece).

Οι βασικές κατηγορίες Newsgroups είναι:

alt

Alternative (ότι δεν ταιριάζει κάπου αλλού)

comp

Computers

misc

Miscellaneous Διάφορα

news

Νέα

rec

Recreation Ψυχαγωγία

sci

Science Επιστημονικά

soc

Social Κοινωνικά

talk

Talk Συνομικίες

biz

Business Επιχειρηματικά (περιέχει και διαφημίσεις)

k12

Σχολικά (μέση εκπαίδευση)

Υπενθυμίζουμε ότι οι παραπάνω κατηγορίες είναι οι κυριότερες και οι μεγαλύτερες. Υπάρχουν πολύ περισσότερες και υποδιαιρούνται σε πολλές άλλες που για λόγους συντομίας δεν αναφέρονται εδώ αλλά μπορείτε να τις εξερευνήσετε διαβάζοντας τα περιεχόμενα ενός news server.

Ένας άλλος διαχωρισμός των groups (που όμως δεν εμφανίζεται στο όνομά τους) είναι σε Moderated και Unmoderated. Στα Moderated groups υπάρχει ένας ελεγκτής (Moderator) που ελέγχει όλα τα μηνύματα πριν γίνουν δημόσια διαθέσιμα και έτσι εξασφαλίζει συνήθως μια καλύτερη ποιότητα μηνυμάτων. Τονίζουμε ότι ο Moderator δεν είναι λογοκριτής. Παρακολουθεί τα μηνύματα και απορρίπτει μόνο όσα είναι άσχετα με το αντικείμενο της συζήτησης (π.χ. διαφημίσεις).

Για όσους δεν επιθυμούν κανένα έλεγχο υπάρχουν τα Unmoderated groups όπου μπορεί να γράψει κανείς ότι θέλει. Στους χώρους αυτούς υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία. Από την άλλη μεριά όμως συνεπάγεται μεγάλο αριθμό άσχετων ή επαναλαμβανόμενων μηνυμάτων. Μια ιδέα μπορεί να πάρει κανείς διαβάζοντας τα alt groups τα περισσότερα από τα οποία είναι Unmoderated.

Γιώργος Επιτήδειος © 2005


Επιστροφή στον Οδηγό Χρήσης του Netscape Communicator