[eeei.gr Logo]
Επικοινωνία
Ταυτότητα
Μαθήματα Internet | Μαθήματα Προγραμματισμού | Net Business | Τα νέα του Internet | Ο Κόσμος του Αύριο

Τι είναι τα modules

Ένα από τα πλεονεκτήματα του open source software είναι η ελεύθερη διακίνηση και επαναχρησιμοποίηση κώδικα. Ο καλός προγραμματιστής είναι ο τεμπέλης προγραμματιστής (!) γιατί θα χρησιμοποιήσει τον πιο απλό και εύχρηστο τρόπο για να φθάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Πολλοί προγραμματιστές χρειάστηκε συχνά να δημιουργήσουν ειδικές εφαρμογές και να επεκτείνουν τις δυνατότητες της Perl έτσι ώστε να καλύψουν κάποιες δικές τους ανάγκες. Ο κώδικας αυτός (συνήθως γραμμένος σε Perl, αλλά καμιά φορά και σε C) διατίθεται ως αυτόνομη προσθήκη στην Perl και είναι γνωστός με το όνομα module.

Υπάρχουν εκατοντάδες modules και πολλά από όσα επιθυμείτε να πραγματοποιήσετε καλύπτονται ήδη από αυτά. Στο παράδειγμα αυτής της σελίδας θα δούμε μια απλή εφαρμογή του module LWP (LWP σημαίνει Library for WWW Programming in Perl και στην πραγματικότητα πρόκειται για μια σειρά από modules και όχι για ένα απλό και μεμονωμένο module).

Κάθε module έχει τη δική του σύνταξη και τρόπο λειτουργίας και θα βρείτε όλα τα modules και οδηγίες για τη χρήση τους (αρκετά στρυφνές για να λέμε την αλήθεια) στο CPAN (http://www.cpan.org). Τέλος σημειώστε ότι τα modules δεν αποτελούν μέρος της τυπικής εγκατάστασης της Perl. Συνήθως, οι Linux distributions μαζί με την εγκατάσταση της Perl προσθέτουν και κάποια από τα πιο δημοφιλή modules. Αν εκείνα που σας ενδιαφέρουν δεν είναι εγκατεστημένα στο μηχάνημά σας, τότε θα πρέπει να φροντίσετε εσείς γι’ αυτό.

Πληροφορίες για το ποια modules είναι ήδη εγκατεστημένα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν θα πάρετε από τον administrator του συστήματος που χρησιμοποιείτε. Αν είστε εσείς ο administrator το σύστημά σας πρέπει από κάπου να σας παρέχει αυτή την πληροφορία. Για παράδειγμα, στο Mandrake Linux μπορείτε να το δείτε από το rmpdrake.


Τρέχουσα Ενότητα: Perl


 

Φιλικά - συνεργαζόμενα sites: Left Handed Products


© Eeei.gr 2009