Για να δημιουργήσουμε μια φόρμα στην οποία θα γράφουν σχόλια ή παρατηρήσεις οι επισκέπτες των σελίδων μας, χρειαζόμαστε την οδηγία <FORM> η λειτουργία της οποίας ρυθμίζεται από τις παραμέτρους METHOD (παίρνει τις τιμές GET και POST) και ACTION.
Η παράμετρος ACTION καλεί ένα CGI script, με άλλα λόγια ένα προγραμματάκι (τεχνικά δεν είναι πρόγραμμα, απλώς μια ακολουθία εντολών) που θα φροντίσει για την διαχείρηση των δεδομένων που θα δώσει ο χρήστης.
Η παράμετρος METHOD, καθορίζει με ποιό τρόπο θα λάβει τα δεδομένα το CGI script. Όταν έχει την τιμή GET, τότε τα περιεχόμενα της φόρμας θα προστεθούν στο τέλος του URL που θα λάβει το CGI script. Με την τιμή POST το CGI script θα λάβει ξεχωριστά τα δεδομένα από το URL το οποίο του τα αποστέλει (το URL χρειάζεται διότι όπως θα δούμε ένα CGI script μπορεί να εξυπηρετεί πολλές φόρμες, άρα πρέπει να γνωρίζει ποιά του στέλνει τα δεδομένα που διαχειρίζεται). Συνήθως χρησιμοποιούμε την τιμή POST διότι δεν έχει περιορισμούς στην ποσότητα δεδομένων που θα δώσει ο χρήστης της φόρμας. Η GET έχει κάποιους περιορισμούς και σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων, μπορεί κάποια από αυτά να χαθούν.
Με βαση τα παραπάνω η <FORM> συντάσσεται ως εξής:
<FORM METHOD=POST ή GET ACTION="http://διεύθυνση κόμβου/directory/όνομα φόρμας">...</FORM>
Στο Dreamweaver η φόρμα δημιουργείται από την επιλογή Insert – Form αλλά για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των φορμών σας συνιστούμε να εκτελέσετε τα παραδείγματα που ακολουθούν «με το χέρι».
Στα παρακάτω παραδείγματα θα χρησιμοποιήσουμε ένα CGI script με το όνομα post-query που βρίσκεται στην διεύθυνση http://www.mcp.com/cgi-bin/post-query
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ο κόμβος στον οποίο θα τοποθετήσετε τις σελίδες σας, έχει μια σειρά από CGI scripts. Φροντίστε να μάθετε ποια είναι αυτά διότι αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε scripts και από άλλους κόμβους (όπως κάνουμε τώρα) θα είναι πολύ ταχύτερη η λειτουργία αν χρησιμοποιήσετε κάποιο που βρίσκεται στον ίδιο κόμβο.
Παράδειγμα:
<FORM METHOD=POST ACTION="http://www.mcp.com/cgi-bin/post-query">...</FORM>
Είδαμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημιουργείται μια φόρμα. Για να δημιουργήσουμε τους χώρους στους οποίους θα τοποθετήσει τα δεδομένα του ο χρήστης χρησιμοποιούμε μια άλλη οδηγία, την <INPUT>.
Για λόγους δοκιμής λειτουργίας της φόρμας και μόνο μπορείτε στο action αν δώσετε:
action="mailto:yourname@yoursite.com" Σε αυτή την περίπτωση η φόρμα θα σταλεί στην email διεύθυνση που έχετε ορίσει. Προσοχή όμως. Χρησιμοποιήστε αυτή την τεχνική μόνο για δική σας δοκιμή. Μην φτιάχνετε φόρμες στο Internet με αυτόν τον τρόπο διότι ο χρήστης ενημερώνεται πως αυτή η φόρμα είναι ανασφαλής, κάτι πολύ υποτιμητικό για το site σας. Επίσης, χάρη στη δημοτικότητα του Web mail και των ADSL συνδέσεων πολλοί χρήστες δεν διαθέτουν πλέον ρυθμισμένο email πρόγραμμα στον υπολογιστή τους οπότε το action δεν θα λειτουργήσει.