Συχνά αντί να δημιουργήσουμε τη γραφιστική υποδομή ενός web site από την αρχή προτιμούμε να αξιοποιούμε τις υπηρεσίες έτοιμων sites όπως το http://www.templatemonster.com. Σε αυτή την περίπτωση το site μάς δίδεται έτοιμο αλλά τις περισσότερες φορές πρέπει να γίνουν αλλαγές στο κείμενο των γραφικών. Για παράδειγμα το navigation bar πρέπει να ελληνοποιηθεί.
Για τον λόγο αυτό, ανοίγουμε τα αρχεία .psd (photoshop) που μας δίνει η υπηρεσία και αλλάζουμε τα layers των γραφικών.
Για παράδειγμα θέλουμε το μενού Company να γίνει: Η Εταιρεία. Για να το επιτύχουμε αυτό ανοίγουμε το αρχείο .psd που μας έδωσε ο κατασκευαστής του γραφικού στο Photoshop. Σε περίπτωση που το πρόγραμμα μας ζητήσει να κάνουμε update τα layers απαντάμε θετικά.
Στη συνέχεια επιλέγουμε Windows – Layers (ή κάνουμε κλικ στο F7) για να εμφανιστεί το μενού των Layers.
Το μενού των layers μας αποκαλύπτει ότι το γραφικό που έχουμε στη διάθεσή μας δεν αποτελείται από 1 εικόνα αλλά από 46 (στο παράδειγμά μας) επικαλυπτόμενες εικόνες (επίπεδα) που συνολικά δίνουν το αποτέλεσμα που επιθυμούμε.
Σκρολάρουμε στα layers μέχρι να φθάσουμε σε εκείνο που περιέχει το κείμενο των κουμπιών που θέλουμε να τροποποιήσουμε.
Μόλις το βρούμε κάνουμε διπλό κλικ επάνω στο εικονίδιο με το T που βρίσκεται αριστερά από τον τίτλο του Layer (ο τίτλος που έχει δώσει ο δημιουργός του .psd είναι ευτυχώς Company και έτσι καταλαβαίνουμε αμέσως ποιο layer θέλουμε να αλλάξουμε).
Στο παράδειγμά μας το εικονίδιο Τα περιέχει και ένα θαυμαστικό σε κίτρινο φόντο. Αυτό σημαίνει ότι ο υπολογιστής μας δεν διαθέτει τη γραμματοσειρά που έχει χρησιμοποιήσει ο δημιουργός του .psd. Έτσι το photoshop μας προτείνει να την υποκαταστήσει αυτόματα κάτι για το οποίο θα απαντήσουμε θετικά.
Με τον τρόπο αυτό το κείμενο που θέλουμε να αλλάξουμε μαυρίζει και μπορούμε να πληκτρολογήσουμε στη θέση του ό,τι επιθυμούμε:
Αφού πληκτρολογήσουμε το κείμενό μας μπορούμε να το μαρκάρουμε και από το σχετικό μενού που έχει εμφανιστεί στη μπάρα του Photoshop ή από τις επιπρόσθετες επιλογές που διαθέτουμε με δεξί κλικ να μορφοποιήσουμε κατά την επιλογή μας το κείμενο.
Αφού ολοκληρώσουμε όλες τις αλλαγές μας θα κόψουμε το μέρους του γραφικού που επιθυμούμε για να με τοποθετήσουμε στις σελίδες μας. Για να κόψουμε μόνο το τμήμα που επιθυμούμε επιλέγουμε το διακεκομμένο τετράγωνο (Rectangular Marquee Tool) που βρίσκεται πάνω στην αριστερή μπάρα.
Με αυτό μαρκάρουμε την περιοχή που επιθυμούμε και στη συνέχεια επιλέγουμε Edit – Copy.
Στη συνέχεια επιλέγουμε File - New
Το Photoshop θυμάται τις διαστάσεις που έχουμε μαρκάρει και μας προτείνει να ανοίξει καινούριο παράθυρο αρχείου με διαστάσεις ίδιες με τις μαρκαρισμένες από εμάς.
Φυσικά το αποδεχόμαστε και στη συνέχεια με Edit – Paste τοποθετούμε το μαρκαρισμένο μέρος του αρχικού γραφικού σε ένα νέο αρχείο. Για να αποθηκεύσουμε αυτό το αρχείο επιλέγουμε File – Save και δηλώνουμε ως μορφή αποθήκευσης .jpg η .gif.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Στην περίπτωση αποθήκευσης σε οποιαδήποτε άλλη μορφή εκτός από .psd οι πληροφορίες των layers θα χαθούν. Για τον λόγο αυτό πρέπει πάντοτε να κρατούμε ένα αντίγραφο των γραφικών μας σε μορφή .psd ώστε μελλοντικά αν θελήσουμε να τροποποιήσουμε το έργο μας να έχουμε αυτή τη δυνατότητα. Για τον ίδιο λόγο θα πρέπει πάντοτε να εργαζόμαστε σε ένα αντίγραφο των templates που έχουμε αποκτήσει από τον πάροχό μας (π.χ. templatemonster) ώστε σε περίπτωση ανάγκης να υπάρχει πάντα διαθέσιμο το αρχικό μας πρωτότυπο για να εκτελέσουμε όλες τις εργασίες μας από την αρχή χωρίς απώλεια πληροφορίας.