Styles που δεν είναι βασισμένα σε οδηγίες (tags)

Πολλές φορές επιθυμούμε να δηλώσουμε styles τα οποία δεν έχουν την ίδια ισχύ σε όλες τις οδηγίες. Για παράδειγμα, πιθανόν να θέλουμε η πρώτη παράγραφος να έχει

Δήλωση σε συγκεκριμένο σημείο της σελίδας

Στο ακόλουθο παράδειγμα κάθε οδηγία διαθέτει τα δικά της styles:

<HTML> <HEAD>
<TITLE>Δοκιμές Stylesheets</TITLE>
</HEAD>
<BODY>
<H2 STYLE="color: yellow; font-family: courier">Κίτρινα courier γράμματα</H2>
<P STYLE="background: lime; font-family: impact">Ανοικτό πράσινο φόντο και έντονα γράμματα</P>
</BODY>
</HTML>

Η εμφάνιση του H2 και του κειμένου της παραγράφου θα είναι:

Κίτρινα courier γράμματα

Ανοικτό πράσινο φόντο και έντονα γράμματα

Όπως φαίνεται και από το παραπάνω παράδειγμα, αν δηλώνουμε τα styles σε κάθε οδηγία ξεχωριστά δεν υπάρχει λόγος να ορίσουμε styles στο BODY. Αυτό φυσικά είναι εξαιρετικά χρονοβόρο και δεν υπάρχει λόγος να το κάνουμε. Ωστόσο, στην περίπτωση που έχουμε ορίσει στο BODY κάποιο ειδικό style (π.χ. <STYLE TYPE="text/css"><!--H2 { color: red; font-family: impact }--></STYLE>) αλλά θέλουμε μια συγκεκριμένη επικεφαλίδα να ακολουθήσει ένα άλλο (π.χ. <H2 STYLE="color: yellow; font-family: courier">) τότε μπορούμε να παρακάμψουμε τον γενικό κανόνα, ορίζοντας κάτι ιδιαίτερο αποκλειστικά γι' αυτήν.

Δήλωση όλων των styles σε ένα μητρικό stylesheet (linking)

Αν το επιθυμούμε έχουμε τη δυνατότητα να ορίσουμε ένα μητρικό stylesheet και να δηλώσουμε σε όλες τις άλλες σελίδες του site μας (ή σε όσες από αυτές επιθυμούμε) ότι οι παράμετροι των styles τους βρίσκονται στο έγγραφο Χ. Έτσι, κερδίζουμε σε ταχύτητα κατασκευής αλλά και σε ευελιξία διότι αρκεί κάποια αλλαγή στον κώδικα μιας σελίδας για να μεταβάλουμε την εμφάνιση σε όλες όσες έχουν συνδέσει τα styles τους μαζί της.

Για να το επιτύχουμε αυτό δημιουργούμε ένα ειδικό αρχείο κειμένου στο οποίο δηλώνουμε όλα τα styles που επιθυμούμε και δηλώνουμε τη θέση του σε όλες τις σελίδες οι οποίες θα το χρησιμοποιούν ως οδηγό για την εμφάνιση του περιεχομένου τους. Στο παράδειγμα που ακολουθεί η σελίδα δηλώνει πως τα styles απεικόνισής της θα ληφθούν από το αρχείο basic.css

<HTML> <HEAD>
<TITLE>Δοκιμές Stylesheets</TITLE>
<LINK REL=stylesheet HREF="basic.css" TYPE="text/css">
</HEAD>
<BODY>
<H3> Ασημόγκριζα έντονα γράμματα</H3>
<P> Ανοικτό γαλάζιο φόντο και arial γράμματα</P>
</BODY>
</HTML>

Το αρχείο basic.css είναι ένα απλό αρχείο κειμένου (με οποιοδήποτε όνομα θέλουμε και την επέκταση .css) το οποίο περιέχει τα ακόλουθα:

H3 { color: silver; font-family: impact }
P { background: aqua; font-family: arial }

Εννοείται φυσικά ότι αν το basic.css δεν βρίσκεται στον ίδιο φάκελο με το αρχείο της σελίδας, στο HREF θα δηλωθεί όλη η διαδρομή (π.χ. HREF="../main/basic.css")

Εισαγωγή (importing) styles από ένα άλλο stylesheet

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανό να επιθυμούμε τη χρήση μερικών αλλά όχι όλων των χαρακτηριστικών κάποιου άλλου stylesheet. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να το εισαγάγουμε αλλά παράλληλα να δηλώσουμε και κάποια επιπρόσθετα δικά μας styles μέσα στην οδηγία <STYLE>.

Στο παράδειγμα που ακολουθεί καλούμε το basic.css για να χρησιμοποιήσουμε τα styles του, αλλά υποδηλώνουμε και δικά μας (H3 { color: orange; font-family: impact }). Στο παράδειγμα αυτό η επικεφαλίδα H3 δηλώνεται ως color: silver από το basic.css και color: orange από ξεχωριστή δήλωση που κάναμε μέσα στην οδηγία <STYLE>. Σε περίπτωση παρόμοιας αντίφασης θα επικρατήσει η ρύθμιση η οποία έχει δηλωθεί αυτόνομα (εκτός του αρχείου .css).

<HTML>
<HEAD>
<TITLE>Δοκιμές Stylesheets</TITLE>
<STYLE TYPE="text/css">
<!-- @import url(basic.css); H3 { color: orange; font-family: impact } -->
</STYLE>
</HEAD>
<BODY>
<H3> Πορτοκαλιά έντονα γράμματα</H3>
<P> Ανοικτό γαλάζιο φόντο και arial γράμματα</P>
</BODY>
</HTML>

Το μεγάλο πλεονέκτημα της τεχνικής αυτής (linking) βρίσκεται στην ευελιξία της. Μπορούμε δηλαδή να συνθέσουμε τα styles μιας σελίδας, συνδυάζοντας τις ρυθμίσεις ενός εξωτερικού (.css) αρχείου με ρυθμίσεις που συντάσουμε ειδικά γι' αυτήν. Αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει στην περίπτωση της δήλωσης όλων των styles σε ένα μητρικό stylesheet (linking).

Γιώργος Επιτήδειος © 2005


Επιστροφή στον Οδηγό StyleSheets

Επιστροφή στον Οδηγό Κατασκευής Web Σελίδων