’λλες πληροφορίες για χρώματα και γραφικά

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΓΡΑΦΙΚΩΝ
Όσο ασχολείται κανείς με την κατασκευή Web σελίδων, τόσο περισσότερο βλέπει την εργασία του να απομακρύνεται από την γλώσσα HTML και να πλησιάζει τις δραστηριότητες ενός γραφίστα. Είναι υποχρεωτικό λοιπόν για όποιον κατασκευάζει Web σελίδες να γνωρίζει μερικά βασικά πράγματα για τα γραφικά. Στο κείμενο που ακολουθεί κάνουμε απλώς μια εισαγωγή. Για περισσότερες πληροφορίες θα πρέπει να στραφείτε σε ειδικά βιβλία ή σε κείμενα για το θέμα αυτό που υπάρχουν μέσα στο δίκτο.
GIF & JPG
Πρόκειται για τις δύο πιο διαδεδομένες μορφές αρχείων γραφικών μέσα στο Web και υποστηρίζονται από όλους τους browsers. Έτσι, κάθε αρχείο εικόνας για να είναι ορατό από όλους στο Web πρέπει να έχει αποθηκευτεί σε μια από αυτές τις δύο μορφές. Και οι δυο έχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα (άλλες εικόνες φαίνονται καλύτερα σε gif και άλλες σε jpg. Πειραματιστείτε για το ποια μορφή απεικονίζει καλύτερα την κάθε εικόνα σας και χρησιμοποιείστε αυτήν. Σε γενικές πάντως γραμμές μπορούμε να πούμε πως το πρώτυπο gif είναι καλύτερο για εικόνες, λογότυπους και γενικά γραφικά με μεγάλα ομοιόχρωμα τμήματα. Επίσης διαβάζονται πιο γρήγορα από τους browsers και τα προγράμματα γραφικών. Αντίθετα το πρώτυπο jpg είναι συνήθως καλύτερο για φωτογραφίες.

Οποιοδήποτε αρχείο εικόνας έχετε και δεν είναι σε μια από τις δύο αυτές μορφές, θα πρέπει να μετατραπεί σε gif ή jpg με ειδικά προγράμματα όπως το PAINTSHOP PRO.

ΜΕΡΙΚΟΙ ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

HSB HUE SATURATION BRIGHTNESS

HUE είναι το χρώμα με το οποίο δουλεύετε (ένα από τα χρώματα του ουρανίου τόξου ή του φάσματος αν προτιμάτε). Περιγράφεται σαν ένας κύκλος από 0 έως 360 μοίρες με τιμές που απεικονίζονται στον παρακάτω πίνακα:

Χρώμα

Μοίρες

Κόκκινο

0-30

Κόκκινο-Πορτοκαλί

30-60

Πορτοκαλί

60-90

Κίτρινο-Πορτοκαλί

90-120

Κίτρινο

120-150

Κίτρινο-Πράσινο

150-180

Πράσινο

180-210

Μπλέ-Πράσινο

210-240

Μπλέ

240-270

Μπλέ-Βιολετί

270-300

Βιολετί

300-330

Βιολετί-Κόκκινο

330-360

BRIGHTNESS είναι η φωτεινότητα του χρώματος (πόσο μαύρο ή άσπρο περιέχει). Παίρνει τιμές από 0 (λευκό) έως 100 (μαύρο).

SATURATION είναι η ποσότητα του χρώματος. Μπορεί να θέλετε απαλό χρώμα (άρα μικρή ποσότητα) ή πολύ έντονο και χτυπητό χρώμα (άρα μεγάλη ποσότητα). Παίρνει τιμές από 0 (πού λίγο - ξεπλυμένο- χρώμα) περνάει από το 50 (παστέλ χρώμα) και φτάνει μέχρι το 100 (full color).

RGB RED GREEN BLUE
Η κατάταξη των χρωμάτων κατά HSB είναι η ταξινόμηση του πραγματικού κόσμου. Στους Η/Υ όμως έχουμε μια λίγο διαφορετική απεικόνιση. Όλα τα χρώματα δημιουργούνται από τον συνδιασμό Κόκκινου, Πράσινου και Μπλέ. Κάθε ένα από αυτά τα χρώματα παίρνει τιμές από 0 - 255 και όλα τα χρώματα στον Η/Υ έχουν μια τιμή για το Κόκκινο, μια για το Πράσινο και μια για το Μπλέ. Π.χ. το Κόκκινο είναι 1,0,0

ΑΡΙΘΜΟΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Οι GIF εικόνες μπορούν να απεικονίσουν μέχρι 256 χρώματα (πολλά από αυτά αποχρώσεις) ενώ οι JPG πρακτικά άπειρα. Όμως έχουμε 2 περιορισμούς:

α) Όσο περισσότερα χρώματα έχουμε τόσο μεγαλύτερο το αρχείο. Για πρακτικούς λόγους μπορεί να μειώσουμε τα χρώματα (πρακτικά τις αποχρώσεις) π.χ. σε 24.

β) Όλοι όσοι βλέπουν τα γραφικά μας δεν έχουν απαραίτητα οθόνες υψηλής ανάλυσης για να γίνουν αισθητές οι λεπτές διαφορές των αποχρώσεων. Ακόμη χειρότερα, αν η εικόνα έχει 512 χρώματα αλλά η κάρτα οθόνης μπορεί να ερμηνεύσει μόνο 256 θα μετατρέψει τα υπόλοιπα σε κάποια από τα 256 υπάρχοντα. Δυστυχώς τα αποτελέσματα της μετατροπής συχνά είναι από αστεία έως τραγικά διότι ο Η/Υ κάνει τις μετατροπές αντικαθιστώντας το χρώμα που λείπει με αυτό που νομίζει ότι του μοιάζει περισσότερο και συχνά κάνει λάθος.

TRANSPARENT GIFs
Τα GIF αρχεία στην νεότερη έκδοσή τους (GIF89a) μπορούν να γίνουν διάφανα, δηλαδή να μην υπάρχει το φόντο τους. Αυτό είναι χρήσιμο σε μερικές περιπτώσεις (για να μπορεί η εικόνα να δένει καλύτερα με την υπόλοιπη σελίδα) αλλά μόνο στην περίπτωση που το περίγραμμα του θέματος της εικόνας είναι αρκετά καθαρό και συνεκτικό. Διάφανα gif υποστηρίζουν σχεδόν όλοι οι σημερινοί δημοφιλείς browsers.

INTERLACED GIFs
Τα GIF αρχεία στην νεότερη έκδοσή τους (GIF89a), εκτός από το να γίνουν διάφανα μπορούν να αλλάξουν και τον τρόπο με τον οποίο φορτώνονται. Αν αποθηκευτούν σαν interlaced, τότε οι εικόνεες θα φορτώνονται πολύ γρήγορα στην οθόνη ολόκληρες αλλά θολές και σιγά σιγά θα καθαρίζουν. Αν ο browser δεν υποστηρίζει αυτή την δυνατότητα, θα φορτωθούν κανονικά δηλαδή σιγά σιγά από πάνω προς τα κάτω.

Σημείωση: Για να δημιουργήσετε εικόνες gif με τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα από τα διάφορα προγράμματα γραφικών που παρέχουν αυτή την δυνατότητα. 

Γιώργος Επιτήδειος © 2005


Επιστροφή στον Οδηγό Κατασκευής Web Σελίδων