Η πρώτη οργανωμένη ψηφιακή ληστεία τραπέζης
(Αυτή τη φορά οι διωκτικές αρχές πρόλαβαν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Αργά ή γρήγορα όμως κάποιοι άλλοι "ψηφιοληστές" θα φανούν πιο τυχεροί.)
Γιώργος Επιτήδειος,
gepiti@gepiti.com
Όπως ανακοίνωσε η ιταλική αστυνομία, μια ομάδα από μαφιόζους, προγραμματιστές και τραπεζικούς υπαλλήλους δημιούργησε πρόσφατα ένα δίκτυο υπολογιστών το οποίο ήταν απόλυτα συμβατό με τη μηχανογράφηση της Banco de Sicilia. Έτσι, τις ώρες που το προσωπικό της τράπεζας απουσίαζε (βράδια και αργίες), το "δούρειο" δίκτυο μπορούσε να συνδεθεί με το πραγματικό και να εκτελέσει διάφορες συναλλαγές.
Οι περισσότεροι από τους 21 "ψηφιοληστές" που συνελήφθησαν από την αστυνομία κατάγονταν από το Παλέρμο και έγιναν αντιληπτοί όταν ήταν σχεδόν έτοιμοι να αρχίσουν τη μεταφορά μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων (2 τρισεκατομμύρια λιρέτες) σε δικούς τους λογαριασμούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica πρώτος στόχος των απατεώνων ήταν χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία προορίζονταν για την οικονομική ανάπτυξη της Σικελίας, ενώ στα μελλοντικά θύματα συμπεριλαμβάνονταν και πολλοί άλλοι οργανισμοί όπως η τράπεζα του Βατικανού.
Αν και αυτή η απόπειρα ληστείας δεν έγινε μέσω Internet, είναι βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα η επέκταση του Internet Banking θα οδηγήσει σε ανάλογες προσπάθειες και εντός του διαδικτύου. Βέβαια, η εικόνα του μοναχικού χάκερ ο οποίος καταφέρνει να παρακάμψει χωρίς εξωτερική βοήθεια όλα τα συστήματα ασφαλείας είναι μάλλον ουτοπική (στη ληστεία συνεργάστηκαν και υπάλληλοι της τράπεζας οι οποίοι έδωσαν όλους τους απαραίτητους κωδικούς). Ωστόσο, το περιστατικό αυτό αποδεικνύει ότι το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης ηλεκτρονικών κλοπών είναι απόλυτα εφικτό και πρέπει να προετοιμαζόμαστε από τώρα για την αντιμετώπισή του.
Αυτό το συμβάν όμως μας διδάσκει επίσης ότι δεν απαιτείται πάντοτε υψηλή τεχνολογία ή εξειδικευμένο προσωπικό για να αποφευχθούν παρόμοια εγκλήματα, αφού η ιταλική αστυνομία πληροφορήθηκε για τα σχέδια των ληστών, παγιδεύοντας απλώς τα τηλέφωνα κάποιων υπόπτων.
Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com |